Libertate – film de Tudor Giurgiu despre Revoluția din ’89 – recenzie
Chiar sunt de părere că cinematografia românească este la un all time high. Adică e sus. Nu de alta, dar în ultima vreme au tot apărut filme foarte reușite. De la thrillere precum Capra cu Trei Iezi, comedii curate ca Ramon sau dramedii (comedii cu iz de dramă) ca Taximetriștii. Și chiar comedii ușoare ce au spart box-office-ul(vezu Miami Bici). Ei bine, recent am văzut și o dramă cu iz de documentar, românească. Libertate, film de Tudor Giurgiu. Și despre asta vorbim azi!
Libertate: film sau documentar?
Dacă nu ai văzut încă filmul, te invit să o faci. S-ar putea să dau câteva spoilere mai jos, citește pe riscul tău.
Acțiunea filmului se pertece în anii ’89, în jurul Revoluției, la Sibiu. Și da, avem și acțiune, chiar în primele minute ale filmului. Apoi avem și dramă. Și desigur, puțină comedie, căci altfel viață este pustiu. Și nu mă refer la glume, ci subtilități sau replici ale personajelor care fac „haz de necaz”. Adică cu stil.
Daca ești destul de bătrân, probabil poți să regăsești scenele din film printre amintirile din vremea aceea. Dacă ești născut după ’90, proabil o să ți se pară ciudat filmul, însă e un exercițiu bun să-l vezi. Trust me.
Revenind la film, povestea se învârte în jurul lui Viorel (jucat de Alex Calangiu), un „milițian” de la o secție din Sibiu. Acțiunea se esfasoara pe mai multe zile, începând cu primele zile ale Revoluție, când lucrurile erau nesigure, urmărind apoi schimbarea regimului și procesul anevoios de „aflare a adevărului”
Încerc să nu dau prea multe din casă. Ziceam că filmul are iz de documentar. Asta pentru că, acțiunea este inspirată din fapte reale. Au fost schimbate câteva nume, adăugate personaje fictive (cum ar fi chiar Viorel, personajul principal), însă poveștile prezentate au fost în mare parte adevărate. Și stiu asta direct de la Tudor Giurgiu, cu care am stat de vorbă. Dar despre asta vă zic mai jos.
Chiar Libertate – film inspirat din fapte reale – are și un iz de documentar, nu se vrea a fi asta. Nu se raspunde la nici o întrebare (cum ar fi, cine a tras? cine a fost de vină?), ba din contră, pe tot parcursul filmului se păstrează „misterul”. Se păstrează „neutralitatea” povestitorului.
Chestii tehnice despre Libertate
Pe lângă Alex Calangiu, ce joacă rolul principal, mai avem și alte nume cunoscute în film: Cătălin Herlo, Ionuț Caras, Marius Manole în rol de doctor, Toma Cuzin – într-un rol modelat după o întâmplare reală, Iulian Postelnicu, Mirela Oprișor, Andi Vasluianu…
Actorii au fost aleși bine și au interpretat de minune rolurile. Pe lângă asta, avem parte de o cinematografie foarte reușită, de la culori, la unghiurile camerelor, lumini și chiar și sunet bun.
S-a pus accent pe veridicitate, nu doar când vine vorba de personaje și acțiune, dar și la decor și recuzită. Chiar dacă mai scapă pe ici-colo câte un detaliu, zic că s-a făcut treabă bună.
Și nu sunt singurul ce zice asta, oameni din sala mai „trecuți prin viață” ca mine au dat feedback pozitiv la capitolul ăsta. Inclusiv cineva care a fost în Sibiu în perioada revoluției. Deci, puncte în plus pentru documentare!
Și știu toate astea pentru că am fost la o proiecție specială, la Inspire Cinema Craiova, la care au fost prezenți Tudor Giurgiu, regizorul, și doi actori: Alex Calangiu (care, ca să vezi, e consătean cu mine) și Toma Cuzin.
Ei ne-au dat mai multe detalii despre film, despre procesul prin care s-a ajuns la rezultatul din cinematografe și nu numai.
Deci, ca să tragem o concluzie, Libertate: film reușit! Merită văzut. Și poți să-l vezi și tu în cinematografe începând cu 6 octombrie.
0 comentarii