Liliac – vinul perfect pentru a te răcori vara – Brânzeturi cum se…cuVin cu Delaco și Crama Liliac

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Este vară! Cred, e puțin greu să-ți dai seama, când o săptămână plouă non-stop, torențial, apoi în următoarea avem 30+ grade celsius. Și mai zice lumea că încălzirea globală nu există. Pardon, schimbarea climatică. Ne-am dat seama că nu doar se încălzește planeta. Dar nu despre asta vorbim azi, nu vreau să vă stric buna dispoziție. Azi vorbim de vinuri care se pot bea vara. Că, pe căldura, parcă nu merge așa, orice vin. Sau merge? Vedem mai jos, impresii despre cea mai recentă degustare de vinuri marca AsBO.ro și dictionarculinar.ro. Degustare ce a avut în prin plan vinuri de la Crama Liliac și brânzeturi asociate acestora, din gama Delaco.

Brânzeturi cum se…cuVin #52

Brânzeturi cum se...cuVin #52 - Crama Liliac și Delaco
Brânzeturi cum se…cuVin #52 – Crama Liliac și Delaco

Alfred Michael Beck este un arhitect austriac, care s-a îndrăgostit de România. A văzut în țara noastră oportunități și potențial. A fost atras de frumusețea și biodiversitatea țării noastre, așa că de prin 2006 a început să investească pe teritoriul ei. În 2010, la îndemnul unui partener, cumpără o vie tânără, în Batoș, jud. Mureș. De acolo aveea să apăra Liliac-The Wine of Transylvania. Momentan domeniile Liliac sunt compuse din 38 ha la Batoș și 14 ha la Lechința. Și cu toate astea abia fac față cererii. După ce am gustat câteva din vinurile lor, am înțeles de ce.

Tot eu, în articolul de la degustarea cu Liliac din 2018

Cam asta e povestea, pe scurt, a Cramei Liliac. Sau Liliac Wines. Citatul de mai sus este dintr-un articol de aproape 5 ani, când făceam prima dată degustare cu vinuri din Trasilvania. Era ediția #25 din Brânzeturi cum se…cuVin. Acum suntem la #52.

De data aceasta l-am avut alaturi pe Alexandru Zeca, reprezentantul zonal al cramei, care ne-a vorbit despre cele cinci vinuri pe care le-am degustat. Daniel ne-a vorbit despre brânzeturile Delaco și de ce au fost asociate.

Alexandru Zeca - reprezentant zonal Liliac
Alexandru Zeca – reprezentant zonal Liliac

Am băut 5 vinuri de la Liliac

Datorită terroar-ului rece, Liliac se axează mai mult pe vinuri albe. Însă, au și câteva vinuri rose și roșii. Care sunt și ele foarte bune. Și nu trebuie să mă credeți pe mine pe cuvânt, puteți trage singuri concluziile când aflați ce medalii a primit fiecare vin.

Noi am degustat 5 vinuri: Un spumant rose, un alb, un rose, un roșu și un desert foarte complex. Adică am avut o gamă foarte variată. Nu ne-am plictisit. A fost un carusel de arome și gusturi. Pe scurt, combinaitile serii au fost:

  • Liliac Private Selection Sparkling Rose + Aperifrais Ile de France;
  • Liliac Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France;
  • Liliac Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie;
  • Liliac Red Cuvee (Fetească Neagră si Merlot) + Cascaval Sofia Delaco;
  • Liliac Unexpected 2.0 (vin dulce din 7 soiuri de struguri) + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.
Noroc cu rose
Noroc cu rose

Toate vinurile s-au remarcat într-un fel sau altul. Iar asocierile au fost reușite. Nu o să vă povestesc despre toate în articolul ăsta. Despre brânzeturi am tot scris. Vreau să mă axez mai mult pe cele 2 vinuri mai „speciale” pe care le-am avut. Mai exact, spumantul și vinul dulce.

Liliac Unexpected 2.0 (vin dulce din 7 soiuri de struguri)

Daca vă întrebați „de ce Unexpected?”, pentru că prima variantă a fost „neașteptată”. Mai exact, din cauza unei mici avarii, temperatura de fermentare a unei tranșe de vin a crescut. Deci procesul de vinificare a fost deviat de la cel planificat. Însă, în loc să fie aruncat, s-a hotărât să se îmbutelieze sub o alta etichetă, căci era promițător. Și iată că a fost un succes, căci s-a vândut tot și lumea tot mai cerea.

Unexpected 2.0 în schimb nu a mai fost „o greșală”. Ba din contră, a necesitat multă muncă. În primul rând, e vorba de un cupaj din 7 soiuri diferite. Șapte, da, ați auzit bine. Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Gris și Fetească Albă. Soiuri din 3 ani de recoltă, vinificate în 4 stiluri diferite:

  • Ice wine;
  • Late harverst (cules târziu);
  • Passito (metoda deshidratării pe paturi de stuf, așa facem Nectarul);
  • Still wine (vin liniștit vinificat normal).

Rezultatul, un vin foarte complex. Cum ziceam, e un vin dulce. Are 60g/l zahăr rezidual. Și 12.5% alcool/volum. Un vin parfumat cu arome intense ce merge perfect cu deserturi. Noi l-am asociat cu Gorgonzola, o brânză cu mucegai albastru originară din Italia. A fost o combinație reușită.

Dar cea mai reușită a fost însă alta.

Liliac Private Selection Sparkling Rose + Aperifrais Ile de France
Liliac Private Selection Sparkling Rose + Aperifrais Ile de France

Liliac Private Selection Sparkling Rose + Aperifrais Ile de France

Adică prima. De data aceasta, prima a fost și cea dintâi. Mai ales pentru că este vară, și merg chestiile mai ușoare. Iar un spumant rose este perfect pentru a te răcori. Sparkling adică spumant. Știți voi, cu bule. Și nu, nu e șampanie. Ar trebui să știți deja asta. Nu tot ce are bule, e șampanie.

Liliac Private Selection Sparkling Rose artistic
Liliac Private Selection Sparkling Rose artistic

Există mai multe tipuri de vin spumant. Se poate cataloga în funcție de conținutul de zahăr:

  • brut natur – conținutul de zahăr este de maximum 3 g/L;
  • extrabrut – conținutul de zahăr este de maximum 6 g/L;
  • brut – conținutul de zahăr este de maximum 12 g/L;
  • extrasec – conținutul de zahăr este cuprins între 12,01 și maximum 17 g/L;
  • sec – conținutul de zahăr este cuprins între 17,01 și maximum 32 g/L;
  • demisec – conținutul de zahăr este cuprins între 32,01 și maximum 50 g/L;
  • dulce – conținutul de zahăr este mai mare de 50 g/L.

Sparkling Rose-ul pe care l-am degustat noi se încadrează la brut. Este obținut din Pinot Noir și are 12% alcool/volum. De obicei aș prefera vinuri puțin mai „tari”, însă în situația de față am pus mai mult accent pe gradul de „răcorire”. Căci este un vin foarte fresh, mai ales dacă este servit la temperatura recomandată, de 6-8 grade celsius.

Si vizual este foarte placut, avand o culoare roz-portocalie foarte interesanta. In pahar avem si bule, desigur, ca doar este spumant.

Liliac Private Selection Sparkling Rose - aprofundat
Liliac Private Selection Sparkling Rose – aprofundat

Când îl mirosim putem identifica note subtile de zmeură și alte fructe roșii specifice. Gustul este plăcut și catifelat, și desigur proaspăt. Avem de asemenea arome de fructe roșii.

L-am asociat cu Aperifrais Ile de France. Este o brânză proaspătă cu textură cremoasă, ce vine deja pregătită pentru servit, aranjată în vreo 20 de bucățele care au topping de mirodenii sau ierburi aromate. Practic, tu tre’ doar să le pui pe farfurie și ești gata să-ți impresionezi oaspeții. Vine în mai multe sortimente. Noi am avut Aperifrais Saveur de Cote D’Azur, o cremă de brânză și smântână cu topping de ardei, ceapă, oregano, busuioc, roșii, pătrunjel, piper și măsline verzi.

Cum ziceam, combinația câștigătoare, datorită vinului revigorant și a brânzei delicate ce au adus pe papilele mele gustative o oază de prospețime.

Degustare la C House Milano

Degustarea a avut loc la C House Milano. Am mai fost pe aici, și la alte degustări. Mâncarea este bună, de data asta am zis să încerc ceva mai light, așa că mi-am luat Pollo Gorgonzola. Așa arata:

Pollo Gorgonzolla - la C House Milano
Pollo Gorgonzolla – la C House Milano

A fost foarte bun, recomand.

Am mai făcut și o poză de grup, v-o las și pe aia mai jos:

Poză de grup de la degustare
Poză de grup de la degustare

Imaginile din acest articol au fost împrumutate de la colegii mei Daniel și Xaara.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.