Măsuratul Oilor, nedeea și alte tradiții locale din Ținutul Pădurenilor – #PrinHD 2022

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Când am auzit prima dată despre „Măsuratul Oilor” m-am gândit că are ceva de-a face cu o ruletă sau o riglă. Și nu, nu zic asta pentru că’s un „băiat de oraș”, chiar am copilărit la țară și știu „cu ce se mănâncă” partea asta cu crescutul de animale și agricultura. Doar că în zona în care am copilărit eu ajunsese comunismul și colectivizarea și o mare parte din tradiții au fost abandonate odată cu acestea. Nici nu știu dacă la noi se făcea ceva similar, sub alt nume, sau nu. Însă ce este mai important este că am descoperit niște tradiții interesante, și am mâncat mâncare bună, naturală, de la mama ei și m-am și simțit bine. Și despre asta urmează să vă povestesc în paragrafele ce urmează.

Poză de grup cu dom' primar la Număratul Oilor
Poză de grup cu dom’ primar la Număratul Oilor

După o zi de muncă, am fost răsplătiți cu un prânz copios, tradițional, la un viitor Punct Gastronomic Local

Cum vă ziceam în articolul trecut, am fost să marcăm un traseu prin Poiana Răchițelii. Asta a fost doar o parte din scopul vizitei noastre #PrinHD. După puțină relaxare pe șezlonguri la Căsuțele din Poiană, am pornit către a doua parte a vizitei noastre prin rusticul Ținut al Pădurenilor.

Înainte de a ajunge la Măsuratul Oilor, prima tradiție la care urma să luăm parte, ne-am oprit la o altă stână să luăm prânzul. La stâna familiei Rădos, ce urmează a fi un punct gastronomic local. V-am mai zis despre puncte gastronomice locale în alte articole. Și anul trecut când am fost #PrinHD am mâncat tradițional la un punct gastronomic local în Cutin. Și cu ceva mai mult timp în urmă, la Stâna Ștefanu pe Transalpina. Ideea cu punctele gastronomice locale, este că aici se servește mâncare tradițională, făcută „că în gospodărie”, folosindu-se ingrediente locale. Care evident, sunt naturale. Și reies niște bucate foarte bune, că mai sunt făcute și cu multă dragoste.

După cum ziceam, după o (jumătate) de zi de muncă, am fost răsplătiți cu bucate tradiționale la Stâna familiei Rădos. Georgel și Dana Rădos, au copilărit pe aceste meleaguri și chiar dacă s-au mutat la oraș, nu și-au uitat rădăcinile. Și au fost atrași înapoi spre acestea. Iar acum se ocupă de o stână de 100 de oi. Nu este încă „full time”, însă acolo se țintește. Sunt ajutați de asemenea și de copii lor. Printre oi se numără și capre. Iar una dintre mezinele acestora, Getuța Ieduța, a fost vedeta stânei, că toată lumea și-a făcut poza cu ea. Inclusiv eu. Și nu părea să o deranjeze.

Bărbos cu Getuța Ieduța
Bărbos cu Getuța Ieduța

Dar, din nou, noi am venit aici să ne delectăm din minunatele mâncăruri tradiționale de la viitorul punct gastronomic. Dacă vreți, am „testat” produsele înainte de lansare. Că să fim siguri că sunt în standarde, știți cum zic? Pe masa am avut: brânză proaspătă, roșii, cârnați și șuncă și alte bunătăți. În ceaun se pregătea un gulaș de miel, tradițional, rețetă proprie. Desigur, pentru apetit s-a folosit lichide la fel de tradiționale, la fel de făcute în casă. Iar că desert, plăcinte pădurenești. Foarte bune, foarte tradiționale. Recomand. Aș fi luat și la pachet, dar nu au mai rămas. Atât de bune au fost.

Tradiții din Ținutul Pădurenilor – Măsuratul Oilor

Vă ziceam la început că unul dintre scopurile plimbării noastre a fost să asistam la „Măsuratul Oilor”. Acum a venit momentul să vă explic despre ce e vorba, și cum ziceam la început, nu implică vreo ruletă sau ceva.

Măsuratul Oilor este o tradiție veche, care încă se păstrează prin zonele astea. La baza, înainte de a fi date la cioban, oile fiecărei familii sunt mulse (de către experți) iar apoi în funcție de cantitatea de lapte obținută, se alocă o cantitate de brânză pe care familia respectivă urmează să o revendice pe parcursul verii. Există un calendar foarte bine pus la punct și totul este organizat adecvat. Ah, și se folosesc unități de măsură vechi: măsura, cupa și lingura. Nu mă întrebări care este rata de echivalență.

Când sătenii merg la stână pentru a lua brânza, le duc ciobanilor mâncare și băutură, ca aceștia să aibă tot ce le trebuie la stână. Acest obicei era și la mine la țară, unde am copilărit. Îmi amintesc partea cu mersul la stână cu merinde de unde luam brânza ce ne era alocată. Ceea ce nu-mi amintesc este să fi fost vreo sărbătoare din asta unde să se facă calculele.

În orice caz, cu prilejul Măsuratului Oilor oamenii se strâng laolaltă și petrec. Este muzică, populară desigur. Și de asemenea, mâncare. Tot tradițională.

Alte activități după Măsuratul Oilor

Comuna Cerbăl în sine este plină de tradiții. Una dintre acestea este modul în care sunt construite casele. Se folosește un anumit procedeu, cu pietre extrase dintr-o carieră din apropiere, pietre care sunt de forma unor „felii” ce pot fi stivuite una peste alta fără a se folosi un liant. Ne-am plimbat prin sat așteptând să înceapă nedeea, până am ajuns și la biserica locală, care este construită în același stil

Nedeea este un fel de horă, unde localnicii se întâlnesc să joace și să se distreze. Din nefericire, eu nu prea sunt cu din astea, și eram și obosit, așa că nu am luat parte în mod activ la dansuri. Dar am privit de la distanță, pentru ceva timp.

Cam astea au fost activitățile noastre productive din plimbarea #PrinHD. Dacă aveți ocazia să ajungeți prin zonă, vă recomand să le încercați și voi 🙂

#PinHD, ediția de primăvară 2022 – eveniment organizat de Călin Bobora și Asociația Media pe Bune, susținut de primarul comunei Cerbăl, Mircea Costa, și pensiunea Căsuțele din Poiana Răchițelii.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.