Miami Bici – recenzie – o abordare diferită pentru comedia românească
În caz că nu știați, a apărut în cinematografe Miami Bici. Un film de comedie, românesc, diferit de cele de până acum. Dar totuși, la fel. E ciudată exprimarea, știu. Miami Bici merge pe rețeta clasică de film de succes, punctând aproape ca la carte tot ce îi trebuie unui film să fie accesibil publicului larg. Este în același timp ușor de urmărit dar are niște referințe și glume mai greu de prins, făcându-l destul de engaging și pentru cei care consumă foarte mult conținut și apreciază chestiile astea mai subtile. Cum sunt și eu.
Eu am fost să văd Miami Bici la avanpremieră și am avut ocazia să îi întâlnesc pe protagoniști, Matei Dima (BroMania) și Codin Maticiuc. Vă voi spune mai multe despre asta la sfârșit, dar mai întâi, să-mi dau cu părerea despre film, în calitate de cinefil semi-profesional auto-asumat.
UPDATE: Între timp a apărut și recenzia la Miami Bici 2!
Ce este Miami Bici și de ce să te duci să-l vezi la cinema
După cum ziceam, filmul merge pe „rețeta” câștigatoare, punctând pas cu pas toate clișeele unui film comercial, făcut pentru public. De la desfășurarea acțiunii, conflictele între personaje, răsturnări de situație și comic de situație , Miami Bici se poate compară cu orice blockbuster hollywoodian de succes. Asta nu înseamnă că e un lucru rău. Ba din contra, eu cel puțin mă bucur că am putut merge la un film românesc fără să „simt că sunt la un film românesc„.
Să vă zic puțin despre premiza filmului, cu riscul de a da câteva spoilere. Ion (Matei Dima) și Ilie (Codin Maticiuc) sunt prieteni din copilărie, ajunși să locuiască împreună în singura garsonieră fără termopane dintr-un complex oarecare, dintr-un oraș oarecare din România. Garsoniera era a iubitei lui Ion, Sorana (Letiția Vlădescu) care îi amenință că îi va da afară dacă nu „aduc bani în casă„.
Și ca tot românul, băieții „știu pe cineva care are pe cineva care…” poate să îi bage într-o combinație. Intră în scenă Albanezu’ (Florin Piersic Jr.), care le propune celor 2 protagoniști să meargă în America, la Miami, unde Mișu’ are nevoie de forță de muncă. Una dintre glumele la care am râs cel mai mult a fost când am aflat de unde vine porecla de Albanezu’, și anume pentru că e din… Alba Iulia.
Combinația între a trăi „Visul American” dar și „Visul Românesc” (de a face bani rapid și cu efort minim) îi face pe cei doi protagoniști să accepte oferta de nerefuzat. După ce trec pe la „Doamna Mamaie” (Mirela Nicolau), o microbistă înrăita, pentru a primi binecuvântarea, cei doi pleacă spre paradisul floridian, Miami. Nu înainte ca Mamaie să pună la pachet d’ale gurii: zacuscă, mujdei, o pâine (că nu știi când ai nevoie) și „Dom Profesor” (plasare evidentă de produse pe bază de prune distilate) și un sfat: „când ți-o fi mai greu, să nu-ți fie rușine să dai la c**ie„. Lucruri care pe parcursul filmului se dovedesc a fi foarte utile.
Visul american nu e chiar așa frumos pe cât crede lumea
Ajunși în Miami, Ion și Ilie, ajung să facă treaba murdară pentru Mișu și asociații. Mai un trafic de droguri, mai o extorcare, mai un colectat de taxe de protecție. Ca tot omu’. De aici, aventurile celor doi devin din ce în ce mai palpitante. Și deși cum am zis de la început, acțiunea e previzibilă, filmul te ține interesat prin multitudinea de situații comice, glume ușor digerabile și ce mai vreți voi.
Este un film românesc, făcut pentru români. Majoritatea situațiilor prezentate nu ar fi înțelese în afară. Cei doi protagoniști sunt imaginea românului de zi cu zi, care chiar dacă e depășit de situație, se descurcă. Cei doi nu cunosc foarte bine engleza sau spaniola, limbile folosite în Miami, așa că încearcă să improvizeze cu ce știu. De aici vin o mulțime din glumele la care s-a râs cu hohote în sală. Prima fiind, din punctul meu de vedere, cel mai bun exemplu de glumă recurentă pe care am văzut-o de ceva timp. Prima frază pe care Ion o învață în engleză: „My pen is blue„. Puteți intui potențialul acestei fraze. Dar probabil scena la care întreagă sală de cinema a râs minute în șir, a fost cea în care cei doi, într-o altercație cu doi mafioți dominicani, traduceau mot-a-mot înjurături românești. Obișnuiesc să fac și eu asta, dar nu am același succes la public.
Și nu doar înjurăturile sunt traduse, ci și tehnici de apărare autohtone: „NeVe from the back of the garden” și „Dirty Lady from Târgu Ocna”. Cunoscătorii știu. Și o chestie pe care eu o fac de fiecare dată când mă întâlnesc cu străini pein proiecte: să îi învăț să zică „I love you” în română, și anume „s*gi p*la„. Da, știu, sunt imatur. Dar e mereu amuzant.
Dar nu s-au rezumat numai la limbajul grobian pentru a stârni râsul. Am avut și comic de situație, elemente vizuale antrenante și referințe din viața de zi cu zi a românului clasic. De la un BMW vechi tunat înmatriculat în Bulgaria, la plasa de rafie cu „plocon” de la mamaie. Și câteva referințe la filme românești „clasice” și nu numai. A fost inclusă chiar și o înjurătură celebră din „Asfalt Tango„. Nu știu câți au prins-o pe asta.
Partea tehnică din Miami Bici este impecabilă
Vă ziceam că am fost surprins de calitatea filmului. Vizual vorbind, filmul este foarte bine realizat. Filmat și editat la un nivel profesionist, încadrare corectă, cadre nu foarte lungi, tranziții adecvate. Și la capitolul sunet stă foarte bine. Să nu mai zic de coloana sonoră, care a fost foarte bine aleasă și pusă în evidență. Pe langă melodia aia blanao a lu’ Killa Fonic facută special pentru film, avem și alte câteva piese „de top”. Adică cunoscute. Găsim niște Puya, niște Alexandra Stan. Spoiler: sunt și vreo două manele pe acolo. Și sunt puse foarte bine, încât fac scenele respective cu atât mai veritabile. Cum e asta cu Costi Ioniță & Florin Salam – Raul Răilor, pusă la primul party al băieților din Miami. Apoi, mai târziu Asu, Boby cu Vali Vijelie – Mai stai, în caz ca va întrebați.
Avem regizor străin, pe Jesús del Cerro. Scenariști îi avem pe Alexandru Coteț, Matei Dima și Codin Maticiuc. Actori avem și români și străini. Protagoniștii Codin Maticiuc și Matei Dima zic că se potrivesc foarte bine pe rolurile din film. Deși trebuie să recunosc, Matei Dima a făcut o treabă mai bună pe ecran.
Deci verdictul este clar. E un film ce merită văzut. Cu siguranță o să te amuze. E important însă să ai așteptările puse la punct. E un film comercial, făcut pentru publicul larg, la care mergi să râzi cu prietenii. Nu vă așteptați la altceva.
Pe covorul roșu cu Matei Dima și Codin Maticiuc
Cum vă ziceam, am fost la avampremiera filmului, la o gală cu „covor roșu” și socializare. Am avut ocazia să îi întâlnesc pe cei doi protagoniști, să facem poze și să stăm de vorbă înainte de a viziona pelicula.
A fost și asta o experiență interesantă în sine. Cei doi sunt foarte deschiși și realiști. Ne-au rugat să nu îi aplaudăm la început, ci la sfârșitul filmului dacă încă mai simțim acest lucru.
Printre altele, am aflat că filmul a avut un buget de aproape 1.5 milioane de euro, de unde și calitatea audio-vizuală. Și că e în discuții și partea a 2-a. Puteți citi la Cristi Nedelcu pe blog un interviu cu cei doi în care răspund cu mai multe detalii legate de film.
Evenimentul ăsta s-a ținut la Inspire VIP, cinematograful din incinta Electroputere Mall. În caz că nu știți, asta e în Craiova. Și nu vreau să zic că au ales locația asta pentru că e cel mai mișto cinematograf din Craiova. Dar probabil ăsta a fost motivul.
Sper că nu am dat prea multe din casă. Am tendința să povestesc fazele care mi-au plăcut. Vă asigur că sunt mult mai multe în film care merită vizionarea. Am fost oarecum surprins să văd că filmul a plăcut tuturor colegilor mei bloggeri care au fost cu mine la proiecție. Deci trebuie să fie ceva de capul lui, no?
Eu chiar aș merge să-l mai văd încă o dată, cu un alt grup de prieteni, să văd și reacțiile lor. Sunt sigur că eu aș râde la fel de tare la toate scenele. Poate chiar mai tare. Deci, dacă ești din Craiova, poți să-l vezi și tu la cinema, că se merită. Poți să-ți iei bilete de aici.
Dacă vrei să citești o altă recenzie de film, am scris una despre Colectiv. Sau uită-te pe pagina principală despre ce alte subiecte am mai scris recent. Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta și, de ce nu, dacă ți-a plăcut, un like/share m-ar ajuta mult. Mulțam!
1 comentariu
Robert · 22/05/2020 la 09:59
Am vizionat aseară acest film, pe netflix! Foarte multa reclama pt filmulețul asta, drept pt care am hotărât să.l vizionez! Dpmdv, este un gunoi, până să.l vad, credeam că „5 gang” este cel mai mare gunoi, asta l.a întrecut! Am urmărit un interviu al lui Maticiuc in care făcea comparație între BD.uri și mizeria asta 🤣🤣, Codin, Grow up, my friend, filmul tau este doar un gunoi, iar publicul țintă este același care o urmărește zi de zi pe Vulpița!! Unele persoane l.au vizionat, ca și mine, din pura curiozitate însă, am rămas surprins in ce hal a putut să joace Piersic jr…de tine, Codin, nici nu mai vb, tu nu ești actor, ești doar un măscărici cu lovele de la tac.tu!!👍👍