MX4D la Inspire Craiova – Am văzut The Marvels cu o nouă experiență cinematografică

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Nu, nu am pus niște caractere random în titlu. MX4D se cheamă o modalitate relativ nouă de a vedea filme. Bine, „vedea” este un termen poate nepotrivit. Căci prin MX4D nu doar vezi și auzi, dar și simți și chiar miroși filmele. Da, ați auzit bine. Credeați că tehnologia 3D e mișto? Ei bine, chestia asta e next level. O să încerc să vă descriu mai jos experiența mea cu acest nou concept, dar cel mai bine mergeți voi să o experimentați pe pielea voastră.

The Marvels – film 3D, experiență MX4D

Daca mă cunoașteți deja, știți că sunt un pasionat al filmelor și serialelor. Îmi plac în mod special serialele, în special serialele mai dubioase, pentru că au o poveste mai persistentă deci pot să mă afund ore în sir în universul serialului și să uit cât de nașpa e viață reală. Dar îmi plac și filmele. Și chiar dacă au început să apară și filme romanești bune, cum ar fi Libertate sau Miami Bici, încă nu a ajuns cinematografia la nivelul filmelor de la Hollywood. Pentru că și la filme, prefer SF-urile. În special filmele cu supereroi. În special pe cele de la Marvel.

Seria MCU (Marvel Cinematic Universe) este printre preferatele mele. Sau era, până pe la al 3-lea Spiderman, ăla în care jucau toți 3 actorii principali (Tom Holland, Tobey Maguire, Andrew Garfield). După Endgame, daca mă întrebați pe mine, s-au cam „stricat”. Și aici mă refer la faptul că au început să apară prea multe filme, cu eroi prea necunoscuți. Și nu se mai pune accent așa de mare pe poveste și acțiune, ci mai mult pe politically corectness și incluziune. Dar hey, that’s a rant for another aricle.

The Marvels este cel mai recent film din seria Marvel. Apărut în Noiembrie 2023. O are în rolul principal pe Brie Larson ca Carol Danvers, celebra „Captain Marvel”. Îi mai avem și pe Iman Vellani (Kamala Khan/Ms. Marvel), Zawe Ashton (Dar-Benn), Teyonah Parris (Monica Rambeau), Lashana Lynch (Maria Rambeau) Seo Joon Park (Prince Yan). Cum ziceam, un cast list foarte inclusiv și corect din punct de vedere politic. Dar măcar îl avem pe Samuel L. Jackson în rolul nelipsit de Nick Furry. În afară de el, aș zice că cel mai bun character development o are pisica-extraterestru intedimensional, numita în mod ironic Goose. Dar poate sunt eu hater.

Avem însă efecte speciale foarte mișto, scene de luptă, bătălii spațiale, călătorii interdimensionale și multe altele. La partea de CGI cei de la Marvel stau foarte bine, și nu au dezamăgit. La fel sunt și efectele sonore, soundtrack-ul și celelalte elemente grafice. Din acest punt de vedere, este evident un film reușit. Și până la urmă, de asta am fost la cinema, să mă bucur de efectele speciale. Nu doar în 3D, că e un film 3D, dar și în MX4D.

Ce înseamnă MX4D?

MX4D este un nou mod de a te bucura de filme în cinematografe. Experiența MX4D poate fi atât pentru filmele 2D cât și pentru cele 3D, venind ca o completare la acestea. Mai concret, pe lângă faptul că poți vedea filmul pe ecran, și auzi ce se întâmplă prin sitemul audio, vei „trăi” acțiunea filmului și prin celelalte simțuri. Adică poți mirosi cafea când o beau protagoniștii sau focul exploziilor, vei fi zdruncinat când se prăbușește o clădire sau stopit cu apă când plouă.

Nu doar atât, scaunele se mișcă în toate direcțiile, zici că ești într-un rollercoaster. Sau iți suflă aer din mai multe direcții, sau chiar stropi de apă pentru a mima ploaia. Sau tremură, sau te „lovesc” pentru a simula acțiunea din film. Pe lângă asta, mai avem mai sunt și efecte luminoase din părți (adică nu ce se întâmplă pe ecran), fum, baloane de săpun… E o întreagă chestie, pun mai jos imaginea explicativă cu toate opțiunile (poza, cât și sala le aparține celor de la Inspire Cinema).

Ce înseamnă MX4D? Experiența cinematografică a viitorului
Ce înseamnă MX4D? Experiența cinematografică a viitorului

Nu vă speriați, nu o să vă ia nimeni la bătaie dacă protagonistul și-o ia pe cocoașă de la personajele negative. „Loviturile” alea de care vorbesc sunt doar atingeri ușoare sau vibrații. Este o experiență foarte mișto, și safe. Dar într-adevăr nu este recomandată tuturor. Spre exemplu daca suferiți de diverse boli sau sunteți gravide.

Un alt lucru care nu este recomandat este să aveți cu voi nachos sau popcorn, sau mai ales, băuturi. Că din cauza mișcărilor scaunelor (și a neatenției, în special neatenția) acestea se pot vărsa. Nu am pățit-o eu, eu țineam bine de porția de nachos. Însă am văzut cum arăta sala după proiecție…

Cum ziceam, am fost să văd The Marvels, care este un film potrivit pentru experiența MX4D. Are scene de luptă, explozii, supereroi care zboară prin cer și spațiu, deci destule motive să ți se miște scaunul sau să fii împroșcat cu jeturi de aer. Nu prea au avut vreo scena pentru bulele de săpun, așa că le-au dat după terminarea filmului, să ne bucurăm și de ele.

Bule la sfârșitul experienței MX4D de la Inspire Cinema Craiova
Bule la sfârșitul experienței MX4D de la Inspire Cinema Craiova

Unde găsiți sala asta?

S-a inaugurat la Inspire Cinema VIP Craiova (cel din Electroputere Parc) o sală dedicată pentru această experiență MX4D, unde am văzut eu The Marvels. Și îl puteți vedea și voi, începând cu 11 septembrie. A fost o experiență foarte interesantă, și vreau să o repet și cu alte filme. Auzisem de acest concept de ceva timp, dar pe la mine prin sat nu aveam unde să îl experimentez. Mă bucur că acum s-a deschis și la Craiova o sală din asta futuristică.

O noua experiență la Cinema Inspire VIP Craiova: MX4D din 11 noiembrie
O noua experiență la Cinema Inspire VIP Craiova: MX4D din 11 noiembrie

Daca nu sunteți fani Marvel, puteți merge la următoarele proiecții MX4D, am înțeles că urmează The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes din 17 septembrie. Eu aștept să apară Dune II, care am înțeles că este făcut special pentru experiența MX4D, dar apare abia în 2024.

Voi ce filme ați vrea să vedeți în noua sală de la Inspire?


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.