Orange Wine de la Crama Dradara și alte impresii de la Brânzeturi cum se…cuVin #56
În câte culori se regăsește vinul? Depinde pe cine întrebi. Unii mai tradiționaliști ar zice că doar în două: alb și roșu. Nici măcar roze-ul nu l-ar recunoaște. Majoritatea probabil s-ar opri la acestea 3. Însă lumea e mare. Unii scoseseră ceva vin albastru. Nu am apucat să îl degust pe acela. Am mai auzit de ceva vin cu infuzie de canabis, care e verde. Nici pe ăla nu l-am degustat. Știți ce am degustat însă? Orange Wine. Adică vin portocaliu. Care e un fel de roze, doar că portocaliu. L-am degustat împreună cu alte vinuri, la cea mai recentă degustare la care am participat. Cu Crama Dradara. Și despre asta scriu în acest articol.
Dacă ai mai fost pe aici, știi că merg destul de des la degustări de vinuri. În cadrul proiectului Brânzeturi cum se…cuVin, organizat de AsBO.ro, în parteneriat cu dictionarculinar.ro. Proiect care a ajuns la ediția cu numărul 56. Și despre care, cum ziceam, voi povesti mia multe, mai jos.
Crama Dradara și vinurile vulcanice
În caz că nu ai auzit încă de Crama Dradara, hai că-ți zic eu cate ceva despre aceasta. Este o cramă tânără, înființată în 2015. Se află în Podgoria Miniș-Maderat, în județul Arad. Mai exact în Mocrea. Acolo a început povestea Dradara, în 2015, cum ziceam, cu 19.65 de hectare de vie. Între timp, au mai cumpărat și de la vecinii de deal și acum au undeva la 36 de hectare. Unde sunt plantate mai multe soiuri:
- Fetească Regală;
- Sauvignon Blanc;
- Muscat Ottonel;
- Merlot;
- Palava;
- Cabernet Sauvignon;
- Fetească Neagră.
Deci avem o vita tânără, cu mare potențial de dezvoltare. Mai ales dacă luam în considerare terroir-ul dosebit. Cum ce terroir? Bine, cred că ți-ai dat seama din subtitlu. Dar pe aici, prin zona Banatului, a fost un vulcan, cândva, de mult. Așa s-a și format Dealul Mocrii, pe care este crama. Deci, avem un sol vulcanic, ce oferă viei caracteristici deosebite. Și implicit, vinului provenit din aceasta.
Proprietarii Cramei Dradara sunt familia Alexa. Cu Adrian Alexa în frunte. Și în caz că te întrebi de la ce vine Dradara, ei bine, este un acronim format din numele copiilor: Dragoș, Daria și Rareș.
Au de asemenea un oenolog tânăr: Cosmin Reaboi. Nu vă lașați influențați de toate aceste detalii. Sunt foarte stricți cu vinurile produse. Aleg să producă doar vinuri de calitate, ce nu se ridică la standardele auto-impuse, este „aruncat”. Bine, nu este aruncat, este doar transformat în diverse cupaje, ce sunt vândute „vrac”. Căci e mare cererea de vinuri bag-in-box, la evenimente locale. Însă în magazine și horeca ajung doar vinuri de cea mai înaltă calitate.
Toate aceste detalii le-am aflat în cadrul degustării, de la Daniel Popescu, reprezentant al cramei Dradara. Și că tot veni vorba…
Degustare cu vinuri de la Crama Dradara și Brânzeturi Delaco
Hai să-ți povestesc puțin și despre vinurile pe care le-am degustat. Și despre brânzeturile asociate, desigur. Am avut în total 6 asocieri:
1. Fetească Regală 2022 + Aperifrais Ile de France
Am început seara cu o Fetească Regală din 2022. Un vin alb, sec, cu 14% alcool/volum. Cum ziceam de „perfecționism” mai sus, din acest vin în 2022 au rămas doar 1375 de sticle din vreo 5000. Deci pe piață a ajuns doar cel mai bun. Pe care l-am degustat și noi.
Este un vin de o culoare albă, aproape transparentă. Este un vin foarte fresh, cu arome florale ce înclină spre flori albe, flori de salcâm, arome ce adaugă un element de prospețime și eleganță vinului. Are și o aciditate echilibrată și o structură delicată. Per total avem un vin proaspăt și revigorant cu un caracter vibrant.
L-am asociat cu Aperifrais Ile de France: 20 de bucățele de brânză proaspătă cu o textură cremoasă, perfecte pentru petreceri spontane și vizite neașteptate. Acestea sunt un adevărat ajutor când dorești aperitive gustoase, sănătoase și atrăgătoare, gata de servit rapid. Poți să le aranjezi simplu pe un platou sau să le așezi pe biscuiți rotunzi, cu un gust neutru sau ușor sărat, pentru o prezentare îngrijită și apetisantă.
Aperifrais Cote D’Azur este o cremă de brânză și smântână, îmbogățită cu un „topping” de legume, ierburi aromate și condimente. Printre ingredientele sale se numără ardei, ceapă, oregano, busuioc, usturoi, roșii, pătrunjel, piper și măsline verzi. O combinație perfectă de arome și texturi pentru a-ți răsfăța papilele gustative.
2. Mustoasă de Măderat 2022 + Havarti Castello
Al doilea vin a fost de asemeneat un alb, dar de data asta ceva mai nișat: Mustoasă de Măderat din 2022. Un vin alb, sec, cu 11.8% alcool/volum. Mustoasa de Maderat este un soi autohton, nu se găsește în alte zone. Pe lângă asta, Mustoasa de Maderat de la Crama Dradara a fost baricat 8 luni de zile în butoaie de stejar. Aceste aspecte îi conferă vinului un caracter unic ce este apreciat de cunoscători.
În pahare se poate observa o culoare galbenă destul de intensă.Aromele sunt intense și complexe, pe lângă cele clasice fructe coapte cu tente de vanilie, am mai identificat și corcodușe și chiar iarbă proaspăt tăiată. Este un vin cu o corpolență bogată și plină, cu o aciditate echilibrată dar totuși puțin mai acid decât primul. Pe lângă asta are și un finish lungi și persitent, aromele și gusturile iți rămân în gură mult timp după înghițire.
A fost asociat cu Havarti, o brânză daneză delicioasă, aromată și cremoasă, obținută cu grijă din lapte de vacă. Originară din regiunea Havarthigaard din Øverød, Havarti primește numele său din anul 1852, când Hanne Nielsen a deschis o fabrică modernă de brânzeturi. Pentru a atinge maturitatea perfectă, este lăsată să se matureze timp de minimum 2-3 luni.
Apreciată pentru gustul său distinctiv, Havarti este o adăugare inconfundabilă la orice masă. Caracteristicile sale unice includ textura moale și suplă, gustul untos, dulceag și ușor acidulat, și aroma proaspătă de unt.
3. Sauvignon Blanc 2022 + Chevre Ile de France
A urmat un Sauvignon Blanc din 2022. Tot un vin alb, sec, de data asta cu 14.5% alcool/volum. Un vin de o culoare galben deschisă, pai. Printre cele mai populare vinuri, nu prea ai cum să dai greși cu el.
Ca arome, Sauvignon-ul poate lua două direcții: soc sau litieră. Adică pipi de pisică. Știu cum sună, dar dacă ai avut pisică și ai băut un astfel de Sauvignon, recunoști imediat aroma. Nu este ceva nașpa, crede-mă. Pe lângă asta, avem și aromele clasice, de fructe tropicale și note de citrice, ce dau vinului un gust remarcabil și revigorant. Este un vin cu o aciditate vibrantă, un vin gastronomic, corpolent și mineral, cu un finish curat și persistent.
Chevre este o brânză proaspătă de capră, fin condimentată și ușor sărată, cu o textură bogată ce adaugă profunzime preparatelor culinare. Aroma sa fantastică completează perfect diverse combinații culinare, fiind ideală pentru prepararea sosurilor cu ierburi și condimente, topită peste carne la grătar sau pe pește, adăugată în salate sau folosită în omlete delicioase. Alături de un vin potrivit, Chevre se topește în gură, oferind o experiență culinară remarcabilă. Această brânză moale, obținută din lapte de capră pasteurizat, se distinge prin gustul său untos, ușor sărat și acidulat, și prin textura sa cremoasă, semimolată.
4. Crama Dradara Orange Wine 2022 + British Cheddar Delaco D’Excepție
Am ajuns și la vedeta serii: Orange Wine. Ceva inedit, într-adevăr. Dar eu îl mai gustasem la Wine Tonic Festival, deci m-am bucurat să-l am din nou în pahar, că tare mi-a plăcut. Este obținut din Palava. Palava este un soi nu foarte cunoscut, dezvoltat în 1953 de Josef Veverka în Moravia. Se găsește doar prin Cehia și Slovacia, dar iată că a ajuns și pe meleagurile noastre, la Miniș-Măderat, la Crama Dradara. Palava este un soi alb, cu boabe mici și pieliță groasă. Din această pieliță reiese și culoarea portocalie, în condițiile în care este ținut 4 săptămâni cu aceste pielițe înainte de a fi separat. De aici, ziceam, culoarea inedită dar și o aromă intensă. Același procedeu ca la roze, în mare parte. Deci e un fel de roze, doar că portocaliu.
Noi am avut un Orange Wine din 2022, sec, cu 13% alcool. Culoarea, ți-am zis, este portocalie. Aroma este bogată și complexă, cu note de fructe exotice, mango, ananas, dar și arome de flori delicate cum ar fi iasomie. Are un gust dulce și fructos, o dulceață delicată ce este echilibrată de o aciditate proaspătă. Un vin cu o corpolență medie, mineralitate subtilă și un finish lung și plăcut. Deci avem în pahar un echilibru perfect în gust.
Cum n-am avut nici un roze, poza cu noroc am făcut-o la Orange Wine.
British Cheddar este considerată cea mai emblematică brânză din Marea Britanie, având o istorie ce datează încă din secolul al XVI-lea. Joseph Harding, cunoscut ca „tatăl” Cheddarului, descrie o brânză de calitate ca fiind „fermă în textură, cu o tendință de topire în gură și o aromă asemănătoare alunei”. În portofoliul Delaco, această brânză se remarcă prin caracteristici distincte: este o brânză tare, obținută din lapte de vacă pasteurizat, cu un gust specific și unturos, și o aromă subtilă de alune, cu o ușoară înțepătură. Textura sa este fermă, dar fărâmicioasă, iar duritatea este evidentă. Aceste elemente îi conferă un loc special în gastronomia britanică și în bucătăriile din întreaga lume.
Brânză portocalie cu vin portocaliu. Dar asocierea merge mai departe de culoare. Cele două s-au completat destul de bine și a rezultat combinația mea preferată. 10/10, recomand.
5. Dradara Cupaj Roșu Conac + Cașcaval Sofia Delaco
A urmat un vin roșu, mai exact un cupaj din 70% Fetească Neagră, 15% Merlot și 15% Cabernet Sauvignon. Din 2020, roșu, sec, cu 14,3% alcool/volum. Merlot-ul Cabernet-ul a fost baricate 18 luni.
Un vin de o culoare foarte vibrantă, roșu rubiniu. Un vin corpolent, se simte astringența aia specifică. Arome avem specifice soiurilor: prune, cacao, cireșe amare, ceva caramel și dacă e să ne luam după gusturile rafinate ale comesenilor mei: Chișinău de Seară. Un vin foarte bun, dar nu prea s-a înțeles cu brânza asociată:
Cașcavalul, ca și multe alte produse alimentare, este larg răspândit în întreaga peninsulă balcanică. În ceea ce privește originea sa, există păreri împărțite. Unii susțin că provine din sudul Italiei, având legături strânse cu mozzarella și caciocavalo. În timp ce a doua variantă sugerează că rădăcina cuvântului este „caș”, iar originile sale ar putea fi aromâne. În mod impropriu, termenul este folosit pentru orice brânză de culoare galbenă, cu o consistență semitare sau tare.
Textura cașcavalului este fermă și semitare, iar gustul său este ușor sărat, cu o aromă fină de lapte. Este ideal pentru utilizare în salate și paste, fiind un ingredient de bază în bucătăria italiană. Cascavalul adaugă o notă distinctivă și savuroasă preparatelor culinare, contribuind la crearea unor experiențe gastronomice de neuitat.
6. Dradara Cupaj Roșu Premium + Grana Padano Delaco D’Excepție
Al șaselea vin, ultimul de la degustare dar cu siguranță nu cel din urmă. Dradara Cupaj Roșu Premium, din nou roșu, din nou sec, cu 14% alcool/volum. Cupaj realizat din 50% Merlot, 50% Cabernet Sauvignon, baricat 18 luni.
Un vin foarte reușit, cu o culoare intensă în pahar. Un vin cu mineralitate și extractivitate datorită solului vulcanic de care vorbeam la început. Aromele sunt și ele cele clasice: magiun, prune, fructe roșii. Un vin bun, ar fi fost preferatul meu dacă nu era Orange Wine prezent. Și s-a împerecheat foarte bine și cu brânza.
Grana Padano – Rețeta de preparare a brânzei datează încă din secolul al XII-lea și a evoluat de-a lungul timpului ca o metodă ingenioasă de a conserva laptele proaspăt. Considerată a avea două fețe, această brânză este atât un element de bază în bucătăriile sofisticate ale nobilimii, cât și un ingredient esențial în gastronomia de zi cu zi a tăranilor. Obținută din lapte de vacă nepasteurizat, brânza emană un gust fin, dulceag, cu o subtilă notă sărată, și o aromă delicată de alune și nuci. Textura sa granulată și duritatea sa tare completează profilul său distinctiv, făcând-o versatilă într-o varietate de preparate culinare și conferind un gust autentic oricărei mese.
Impresii post-degustative
Vinurile au fost excelente, brânzeturile ca de obicei, bune rău. Atmosfera și locația sunt aceleași ca și în dățile trecute, căci în ultima vreme doar pe la C House Milano mai facem degustări. Deci nu mai știu ce să mai zic de ei. Am mâncat un burger absolut cinstit. Cam scump, dar cinstit.
Doar asta am despre locație, caută prin articolele de la degustările precedente dacă vrei mai multe impresii.
Spre final, țin să menționez că noi suntem profesioniști. Degustăm responsabil, cum ar trebui să o faci și tu. Un pahar de apă după fiecare pahar de vin este indicat. Nu doar că te menține hidratat, și nu ajungi să te îmbeți ca proverbialul porc, dar iți mai curăță și paleta intre vinuri, ca să le înțelegi mai bine. Stai hidratat!
0 comentarii