Mi-am transformat bucătăria într-o patiserie ca să fac foietaje cu crema de fistic de la Sunday Bites

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Voi ce mai mâncați dimineața, la micul dejun? Că eu uneori sunt în până de idei. Îmi plac chestiile de patiserie, dar cine se duce la prima oră a dimineții să cumpere carbohidrați de la patiserii? Oamenii productivi ai societății, probabil. Și eu sunt unul dintre ei, dar am și luxul de a lucra de acasă în majoritatea timpului. Deci, prefer să-mi pun pantalonii pe mine undeva pe la ora prânzului. Așa că, micul dejun rămâne să îl „vânez” în confortul propriei bucătarii. Am descoperit de ceva timp că nu e foarte greu să-ți faci foietaje și alte produse din astea de patiserie de-mi plac mie, singur. Și în acest fel nu mai trebuie să ieși din casă (dimineața, trebuie să ieși totuși, la un moment dat). Dar ai și libertatea de a experimenta cu ingredientele. Dulci, sărate, sau chestii mai exotice. Cum ar fi, foietaje cu cremă de fistic. Vă zic mai jos rețeta.

Da’ de unde se ia crema de fistic, Bărbosule?

Ce mă bucur că m-ai întrebat. Ce-i drept, poți pune orice cremă, în ele. Gem, nutella, ciocolată, vanilie. Dar crema de fistic, e așa, mai chulo. Mai exotică. Mie, spre exemplu, mi-au trimis prietenii de la Sunday Bites niște cremă de fistic. Făcută din 100% fistic. Și pentru că aroma era prea intensă pentru a o mânca direct din borcan, cu lingura, ca un sălbatic, cum fac de obicei, am zis să îmi combin pasiunea de a face chestii random din ingredientele pe care le am prin bucătărie cu pasiunea pentru a mânca chestii bune.

Crema de fistic de la Sunday Bites
Crema de fistic de la Sunday Bites

Aveam de ales intre niște foietaje pe care le-am văzut pe TikTok sau ciocolata Dubai pe care am văzut-o pe TikTok. Dar nu aveam ciocolată și nici cataif. În schimb, aveam niște aluat de foietaj cumpărat de la supermarketul tău preferat. Așa că, am zis să îmi exersez talentul.

Rețetă foietaj cu cremă de fistic

Ce-ți trebuie?

  • Aluat foietaj;
  • Crema de fistic;
  • Opțional: alte chestii pentru topping, cum ar fi zahăr pudră, sau fistic întreg pentru efect artistic.

Pasul 1: luam auatul, îl lăsăm să se dezghețe, îl punem pe o masa, blat de bucătărie, tejghea sau pe un scaun dacă nu e loc pe masă.

Pasul 2: încerci să întinzi puțin aluatul. E important să încerci, chiar dacă nu iți iese.

Pasul 3: Te decizi ce forma vrei să dai foietajelor tale. Opțiuni sunt multe, papioane, învârtite, melci, pachetele, burghiu elocoidal… Nu contează forma neapărat. Eu am făcut niște bărcuțe pătrate, ca să țină mai bine pasta de fistic în ele. Practic împarți aluatul în pătrate mai mici, apoi tai o margine subțire, că un chenar din ele, tragi două colțuri opuse unul peste celălalt și voila. Trebuia să fac o poză la pasul ăsta dar am uitat.

Pasul 4: Opțional, le ungi cu niște ou bătut, ca să arate mai drăguț.

Pasul 5: Le coci, în cuptorul de la aragaz, 20 de minute-ish, la 180 de grade, până se rumenesc și par aurii și pufoase. Folosește-ți ochii și nasul. Daca arată ca și cum ar fi gata, înseamnă că sunt gata. Dacă miros a cărbune, înseamnă că s-au ars.

Umplând formele cu crema de fistic
Umplând formele cu crema de fistic

Pasul 6: Le scoți cu grijă din cuptor, le lași puțin să se răcească, după care pui peste ele topping-ul principal. În cazul meu, am ales crema de fistic mai sus menționată, că-mi place fisticul.

Pasul 7: Mai presari și alte toppinguri după gust. Zaharul pudră este doar pentru efect artistic, gustul este oricum acaparat de aroma intensă de fistic. Eu am mai pus și fistic tocat, ca să mă dau mare că am fistic prin casă.

Sunt un fel de papioane? Dreptunghiuri? Romburi prismatice? Cu fistic...
Sunt un fel de papioane? Dreptunghiuri? Romburi prismatice? Cu fistic…

Pasul VIII: Uitați rezultatul. Pasul ăsta este efectiv partea în care mănânci rezultatul. Nu mai sunt alți pasi. Împărțiți-le cu cei dragi? Asta ar fi un pas drăguț. Dacă nu v-ați săturat, deși nu cred, că sunt foarte sățioase, întoarceți-vă la pasul 1.

Este o rețetă simplă, dar eficientă. Ies foarte bune, mult mai bune decât cele cumpărate. Și nu durează mult. Deci, ce mai așteptați? Mai multe poze cu rezultatul meu? Sigur, uite încă una:

Pistachio îi mai zice la fistic, e foarte bun
Pistachio îi mai zice la fistic, e foarte bun

Le mulțumesc celor de la Sunday Bites pentru crema de fistic delicioasă care a făcut posibile aceste foietaje. În caz că nu vă place fisticul, au și alte arome de unt de arahide și nu numai. Deci, sunt pentru toate gusturile.

Urmăriți-mă pentru mai multe rețete, cred. Dacă ați încercat, spuneți-mi în comentarii cum v-au ieșit. Poftă bună!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.