Peștera Ledenika – ce mai poți vizita pe lângă Vratsa, Bulgaria [Galerie Foto]
Am mai zis de câteva ori că Bulgaria este foarte mișto. Are niște peisaje incredibile și câteva atracții turistice mai puțin cunoscute care merită mai multă atenție. Pe lângă asta au niște prețuri foarte mici iar porțiile lor de mâncare sunt mai mari ca la noi, deci pentru un gurmand ca mine este Raiul. Deși am vizitat doar partea de nord-vest a Bulgariei, pot zice că m-am îndrăgostit de frații noștri de peste Dunăre. În una din vizitele în zona orașului Vratsa, am făcut o oprire la Peștera Ledenika. Și m-au impresionat peisajele din zonă, am făcut multe poze și am zis să le pun într-un articol.
Vtratsa este cel mai mare oraș din nord-vestul Bulgariei, cu aproximativ 165 de mii de locuitori. Deservește ca centru administrativ al zonei cu același nume. Și e cu vreo 110km la nord de Sofia. Deși vizita mea în zona Vratsa nu a fost una lungă, am rămas uimit de cât de frumoasă poate fi aceasta. Peisajele montane sunt preferatele mele, ce-i drept. Am aflat că o atracție foarte cunoscută de pe aici este Cascada Skaklya. Este cea mai înaltă cascadă din Peninsula Balcanică (141m) însă se formează doar primăvara, la topirea zăpezii sau când plouă. Aș fi vrut s-o prind și pe asta, dar nu a fost să fie.
Ce am apucat să văd, este Ledenika, o peșteră la vreo 16km de oraș. Peștera este o atracție turistică din 1961, iar în jurul ei a fost amenajat un parc de agrement care îi poartă numele. Pe lângă amfiteatrul de aici, poți găsi și statui cu personaje mitologie sau bănci pe care să te relaxezi. Am înțeles de la ghidul nostru că sunt și câteva trasee de drumeții în zonă, dar nu am avut timp să mă aventurez pe ele.
Peștera Ledenika în șine merită o vizită
Peștera are aproximativ 300 metri lungime și este împărțită în mai multe secțiuni. În total sunt 10 „camere” la care se poate ajunge printr-o serie de tuneluri înguste. Cele mai importante ar fi (dacă îmi aduc eu bine aminte) „Sala de Concert”, „Sala Albă” și „Templul Mare”, aceasta din urmă fiind cea mai mare din încăperi, tavanul fiind undeva la vreo 15 metri.
În interiorul peșterii avem parte de o multitudine de formațiuni carspice, în principal stalagtite și stalagmite. Însă sunt și câteva formațiuni mai speciale, fiecare purtând un nume și venind cu o legendă proprie. Ghidul nostru ni le-a arătat pe cele mai importante, vă las să le descoperiți și voi la fel.
Una dintre atracțiile principale ale peșterii o reprezintă un spectacol impresionant de lumini. Din ce am înțeles, sectacolul cu lasere pentru vizitatori are loc în fiecare zi la ora 3 după amiază. Se organizează însă tururi din oră în oră.
În caz că vreți să ajungeți pe aici, vă recomand să aveți încălțări adecvate. Poate fi alunecos în peșteră. Și răcoare, chiar și vara, deci plănuiți adecvat. Cu ghidul ne-am înțeles în engleză, la fel ca și cu vânzătorii de suveniruri de la intrarea în parc. Puteți găsi mai multe atracții și trasee din zona de Nord-Vest a Bulgariei pe aplicația Nature in Hand (cred că e și varianta de iOS). Vă las mai jos cu mai multe fotografii din peșteră și împrejurimi, și recomandarea de a o vizita în caz că aveți ocazia.
Dacă vrei să citești despre alte atracții din nordul Bulgariei, îți recomand articolul ăsta despre ce poți vizita în Vidin. Sau uită-te pe pagina principală despre ce alte subiecte am mai scris recent. Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta și, de ce nu, dacă ți-a plăcut, un like/share m-ar ajuta mult. Mulțam!
1 comentariu
Cristina · 14/08/2021 la 21:07
Superb
Sunt o mare ” fană” Bulgaria!🥰