Prin Amsterdam-câteva sfaturi de călătorie pentru o mini-excursie în Amsterdam

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Ah, Amsterdam! Această Mecca a drogaților, obsedaților sexuali dar și a oamenilor de rând cuprinși de curiozitate (cum sunt și eu). Amsterdam, orașul sexului și al canalelor și al canabisului și al lalelelor și al bicicletelor și al turiștilor asiatici dezorientați și al multor altor lucruri. Pe bune, e un haos total prin Amsterdam, nu te poți rezuma doar la o singură chestie. Dar am să vă zic în alt articol de ce e Amsterdamul un oraș nașpa. În asta voiam să va dau câteva obiective pe care le puteți vizita dacă cumva aterizați prin Amsterdam, în vacanță, sau mai știu eu de ce merg oamenii pe acolo…

Cu siguranță ați auzit de Amsterdam. E capitala Olandei, știți voi, țara aia foarte plată în care cel mai înalt punct este o clădire. Țara aia cu lalele și mori de vânt. Nu? Nu pentru asta e cunoscută? Bine, atunci probabil ați auzit de droguri și prostituție legală. Pfff, depravaților. Orașul Amsterdam înseamnă mai mult decât Cartierul Roșu și coffe shop-uri, să știți. Au și muzee, canale pe care te poți plimba cu barca, biciclete, vreme nașpa și vreo câteva sute (sau mii?) de magazine de suveniruri despre sex și iarbă înghesuite pe labirintul de străduțe pe care ei îl numesc oraș. Stai, asta trebuia să fie articolul drăguț, nu ăla nașpa.

Eu, in AMsterdam, cu Gara Centrala si un canal in spate
Eu, în Amsterdam, cu Gara Centrală și un canal în spate

Am ajuns prin Olanda pe un proiect Erasmus+, știți voi, din ăla cu schimb de experiențe culturale de tineri. Dacă nu știți, căutați pe net, sunt super mișto, recomand. În orice caz, hey, proiect în Olanda, cum să nu merg. Auzisem atâtea despre Amsterdam. Internetul îl făcea să pară cel mai jmeker loc din lume. Like ever. Și toată lumea fusese sau voia să meargă acolo să… Știți voi, se plimbe cu bărcuța pe canal. Și eram foarte curios să ajung și eu prin Amsterdam, să văd care-i faza cu el. Așa că, am stabilit cu colegii mei de proiect să petrecem 2 zile în plus în Amsterdam, dacă tot suntem prin Olanda. Surprinzător, toată lumea a fost de acord din prima.

Deci, ce poți face prin Amsterdam?

Pentru că mie îmi place să mă plimb, și nu voiam să mă rezum la „Experiența Amsterdam de prin filme”, am decis să mă documentez puțin înainte. Știam de casa Annei Frank dinainte. Am cerut câtorva prieteni sugestii. Am primit foarte multe sugestii pentru Cartierul Roșu. O persoană mi-a zis de Muzeul Sexului. Am citit pe net despre un A’dam Lookout, de unde se vede o panoramă mișto cu tot orașul. Colegii mei de proiect au sugerat Muzeul Van Gogh și o bancă random deasupra căreia scrie „wake me up when I’m famous”. Deeeeci… da, putem face ceva cu toate astea. Dacă ne organizăm cum trebuie.

Am ajuns prin Amsterdam într-o vineri, pe la prânz, Era decembrie, chiar 6, deci era ziua mea. Ce noroc pe capul meu, să-mi petrec ziua prin Amsterdam, știicumzic?

Acum, înainte de a zice ceva, Amsterdam-ul e un oraș mare. Aproape cât București la suprafața (vreo 220km pătrați) și cu o populație de aproximativ 820,000 oameni. Puteați afla astea scriind „Amsterdam” pe Google dar hey, tre’ să-mi fac numărul de cuvinte. Nu de asta vă ziceam. Voiam să zic că dacă te duci pe acolo să te plimbi și nu stai doar în.. ahem, centru, vei avea nevoie de transport. Recomand transportul în comun, e foarte modern, curat, circulă des și poți ajunge în toate punctele de interes relativ rapid. Îți apare chiar în timp real traseul cu tot cu timpi pe Google. Și poți să îți iei „abonamente”, nu sunt scumpe (gen 14 euro 2 zile, 19 pentru 3 zile, ceva de genul) și poți circula liniștit. Nu recomand Uber, colegii mei au dat 50 de euro pentru 7 kilometri. Aaaaanyways, da, obiective turistice, să începem:

Hey uite ce misto e noaptea cu luminite pe canalele din Amsterdam
Hey uite ce mișto e noaptea cu luminițe pe canalele din Amsterdam

Canalele și străzile din centrul orașului Amsterdam

Cum vă ziceam, Olanda e o țară relativ plată. Altitudinea media din Amsterdam este de -2 metri. Da, minus. Asta are un beneficiu: este locul perfect să construiești niște canale de navigație și să le folosești pentru a te deplasa. Pe lângă faptul că e mai convenabil, canalele astea artificiale au și alte scopuri. Sunt construite în așa fel încât să nu se inunde împrejurimile când crește nivelul apei. Canale nu sunt doar în Amsterdam, ci în toată Olanda. Înainte să fie construite, o mare parte din țara era mlăștinoasă și nu putea fi folosită. Ca o mică paranteză, un alt oraș foarte cunoscut pentru canale este Giethoorn, pe care l-am vizitat de asemenea. Poate o să vă zic și de el într-un articol.

Canale prin Amsterdam
Canale prin Amsterdam

Pentru că aveam ceva timp liber până să mă întâlnesc cu ceilalți la unul dintre obiectivele stabilite, am decis să merg pe jos, de undeva din apropierea Gării Centrale, până la Muzeul Van Gogh. Mi-a luat cam o oră. Sunt o multitudine de străzi și canale, imbarligate între ele, care arată relativ similar. Îți e ușor să te pierzi și dacă ai Google Maps deschis, deoarece, din ceva motiv, nu-mi luă poziția corectă. Trecând peste acest aspect, multe dintre străzile din centru sunt foarte înguste, pavate cu piatră cubică și ocupate în mare parte de pietoni. Foarte puține mașini am văzut să se aventureze pe ele, pe bună dreptate. În schimb, sunt o grămadă de biciclete.

Biciclete pe poduri
Biciclete pe poduri

Nu doar mergând haotic pe piste (trebuie să fii foarte atent, lor nu le prea păsa), dar și lăsate peste tot prin oraș. Pe semne că nu vin prea mulți români pe aici.

Mai multe canale prin Amsterdam
Mai multe canale prin Amsterdam

Desigur, puteți opta pentru a face o plimbare cu barcă pe canal. Eu nu am făcut asta, nu era vremea foarte prielnică. Și nici nu am avut foarte mult timp, sunt destule de văzut și fără să te plimbi cu barca.

Muzeul Van Gogh

Prima chestie „oficială” pe care am vizitat-o a fost Muzeul Van Gogh.

Van Gogh Museum, Amsterdam
Van Gogh Museum, Amsterdam

Muzeul în sine este o ceva ce merită văzut, chiar și din afară. Este situat int-un parc, Museumplein. Pe lângă Muzeul Van Gogh, aici se găsește și Stedelijk Museum. Iar pe lângă corpurile celor două muzee și magazinele de suveniruri în micul parc sunt câteva aranjamente de artă interesante. Deci merită o vizită.

Inauntru Muzeului Van Gogh
Înăuntru Muzeului Van Gogh

Deși era o coadă destul de mare, am intrat în câteva minute. Ne-a luat mai mult să ne luăm bilete. M-am plâns cumva despre cum totul în Olanda se plătește cu cardul? În orice caz, un bilet normal, pentru un adult, este 20 de euro. Poate vi se pare mult, dar hey, totul e scump aici. Pe lângă asta, chiar se merită, este unul dintre cele mai vizitate muzee. Iar Van Gogh este unul dintre cei mai apreciați artiști. Dacă nu ați auzit de el (că probabil trăiți sub o piatră, sau ceva), vă recomandu filmul Loving Vincent, un lung metraj animat absolut în totalitate din picturi, toate în stilul lui Van Gogh, unde puteți să îi aflați o parte din poveste. Și la muzeul din Amsterdam puteți să îi aflați întreagă poveste de viață, cu influențe, cu discipoli, cu stiluri și toate cele.

Eu, cu floarea soarelui
Eu, cu floarea soarelui

Muzeul Van Gogh din Amsterdam deține cea mai mare colecție a operelor acestuia, împreună cu diverse scrisori și obiecte din viața lui. Muzeul este foarte bine organizat și structurat, având camere separate pentru diversele perioade din viața artistului, cu operele reprezentante dar și cu povești despre viața sa.

A’dam Lookout, turnul din care poți vedea panorama orașului Amsterdam în toată splendoarea

După ce ne-am cultivat la Muzeul Van Gogh, am zis să ne destindem puțin, dar să rămânem tot în aria muzeelor. Așa că am vrut să mergem la muzeul Sexului. Însă, din nefericire, nu l-am găsit. Nu mă întrebați, Google era ciudat. Deși am trecut de cel puțin 2 ori pe lângă el, nu l-am văzut. Și nu, nu consumasem nimic. Așa că, am decis să mergem la un alt obiectiv care era în apropiere: Turnul A’dam.

Eu, cu turnul A'dam in spate
Eu, cu turnul A’dam în spate

Îl vedeți? E ăla mare din spatele meu. Turnul asta minunat este în partea de nord a orașului, foarte aproape de canalul ăla mare de desparte partea de nord de partea de sud, în care ne aflăm noi. Din fericire, chiar de lângă Gara Centrală, se poate traversa cu ajutorul unor feriboturi. Feriboturi care circulă foarte des și sunt gratis. Sper. Adică nouă nu ne-a zis nimeni nimic, deci… Da, sunt gratis.

Varful turnului A'dam
Vârful turnului A’dam

Puteți recunoaște turnul după chestia asta din vârf. Amsterdamul are o obsesie cu XXX, e stema lor sau ceva. După ce îi dai ocol de două ori că să-ți dai seama pe unde e intrarea care duce sus, poți să te bucuri de o grămadă de chestii de făcut poze, menite fix pentru a stoarce bani de la turiști. Adică numai ca să urci, te costă 14 euro. Poți opta pentru biletul extra, care îți pune la dispoziție și o băutură la barul de la ultimul etaj. Apoi îți poți face poze pe un tron din chitări, îți poți face poze la un greenscreen (care o să te coste foarte mult după dacă vrei să le primești), pe turn este un cal mare și roșu pe care te poți urca, să nu mai zic de barul ăla plin de lumini și chestii făcute fix că să-ți fure ochii.

Ah da, și în lift ai parte de un spectacol de lumni foarte mișto. Da, mă scuzați, am filmat foarte aiurea, asta e. E mult mai fain live oricum. Dacă nu mă credeți, convinge-ți-vă singuri. Ne-a zis băiatul de acolo că sunt diverse avantaje pentru fiecare perioadă a zilei. Noaptea, spre exemplu, când am fost noi, se văd luminițele mișto prin tot orașul.

Amsterdam vazut din varful A'dam Tower
Amsterdam văzut din vârful A’dam Tower

Artistic, nu?

Canalele din AMsterdam vazute din vafrul A'DAM Tower, noaptea
Canalele din Amsterdam văzute din vafrul A’DAM Tower, noaptea

Mno, ce să zic, urmăriți-mă pe Insta dacă vreți să vedeți mai multe poze, nu pot să le pun pe toate aici.

Renumitul Cartier Roșu din Amsterdam

Se făcuse deci noapte, deci era momentul perfect pentru a merge în Cartierul Roșu. Celebrul Red Light District. Știți voi, locul ăla cu femei expuse în vitrine. Profesioniste, cum le numește un prieten de-al meu. Este probabil cel mai cunoscut loc din Amsterdam. Și cel mai cunoscut loc unde prostituția este legală? Adică oamenii vin în Amsterdam pentru asta sau pentru droguri. Sau pentru ambele. Dar în principal pentru asta. Am să presupun că majoritatea vin doar să le vadă, din curiozitate, că și mine. Deși am văzut destule draperii trase…

Red Light at night
Red Light at night

E cam greu să faci poze pe aici, sunt multe semne care spun că asta e interzis, iar dacă cineva te vede că măcar ții telefonul în mână, se uită urât la tine. Fetelor aparent nu le place să fie pozate. Mă gândesc că dacă le plăcea asta puteau face liniștite videochat, cred că era mai puțin obositor? Cine sunt eu să judec. În orice caaaz, dacă nu ai o cameră în mână ești privit cu ochi diferiți. Și ți se fac semne cu acei ochi. Și cu mâinile. Și cu limba. Și cu ce mai au fetele la îndemână. E o experiență oarecum… Diferită? Dubios e când vezi câte un tip șifonat că iese din spatele vre-unei draperii.

Moulin Rouge in Cartierul Rosu
Moulin Rouge în Cartierul Roșu

Acest Cartier Roșu este un amalgam de straduțe concatenate prin centrul Amsterdamului, de-o parte și de alta a unor canale. Pe lângă zecile de clădiri murdare cu ferestre mari în care se vând tipe de toate naționalitățile, vârstele, greutățile și etniile ca niște bucăți de carne în vitrina de la supermarket, pe aici mai găsești și o grămadă de sex-shop-uri, magazine de suveniruri, baruri, fast-food-uri și cam orice altceva îți trece prin cap. E o experiență puțin dubioasă, dacă mă întrebi pe mine. Și mai dubioasă e toată aglomerația aia. Și eu nici măcar nu am fost într-un sezon bun.

Verustempel Sexmuseum – Muzeul Sexului

Încă de când am aflat de existența lui, am zis că e musai să fac o vizită la Muzeul Sexului. Vă povestisem mai sus că nu reușisem să îl găsim în seară precedentă. Deși trecusem pe lângă el, adică e fix pe strada principală, cea de merge spre sud de la Gara Centrală, peste drum de canalul ăla mare. Ascuns oarecum între niște restaurante, dar totuși, ziua, la vedere. Adică hey, scrie mare acolo „SEXMUSEUM”. Nu știu ce era cu noi.

Amsterdam Sexmuseum
Verustempel Sexmuseum

Pe lângă Muzeul Sexului, mai există și Muzeul Prostituției, aparent. Doi dintre colegii mei au fost și mi-au spus că ăla nu prea e interesant. Sunt de asemenea tururi ghidate pe la vitrinele din Cartierul Roșu. Și am auzit că mai e încă un muzeu al sexului în afară de ăsta. Ce să mai, e Amsterdam. În orice caz, în asta la care am fost noi e destul de interesant. E doar 5 euro intrarea. Și înăuntru găsești o grămadă de obiecte, statui și poze ce au legătură cu sexul din diverse perioade. Este… o experiență. Dar nu cred că e pentru oricine, sincer să fiu. Nu prea pot pune poze din interior, că na, e muzeu. Și mă cenzurează Google după.

Cateva chestii din Muzeul Sexului
Câteva chestii din Muzeul Sexului

Dar heeey, dacă sunteți prin Amsterdam și aveți o oră liberă și sunteți puțin dezghețați, face-ți o vizită până la Muzeul Sexului.

Alte chestii pe care le puteți vizita prin Amsterdam

Cum ziceam, Amsterdamul e un oraș mare. Cred că nu am văzut nici 10% din el. Va las mai jos poze cu alte obiective pe lângă care am trecut, dar pe care nu le-am vizitat.

Biserica Sf. Nicolae
Biserica Sf. Nicolae din Amsterdam
Nicolae in fata Bisericii Sf. Nicolae
Nicolae în fața Bisericii Sf. Nicolae
The Oude Church
The Oude Church
Poarta asta misto
Poarta asta mişto
Rijksmuseum
Rijksmuseum
Tramvaiul asta misto
Tramvaiul asta mişto
Waag?
Waag?
O cladire plina de branza
O clădire plină de brânză
Statuia asta
Statuia asta

Și cam atât, nu uitați să dați un share dacă v-a plăcut, poate va convingeți prietenii să faceți o mini excursie în Amsterdam 🙂 . Și pentru că eu sunt mai cârcotaș, am scris și despre 5 lucruri care nu mi-au plăcut în Amsterdam. Și da, cum ziceam, mai multe pe Instagram @bărbosul. Stay tuned for more!


2 comentarii

https://danielbotea.ro · 09/01/2020 la 12:01

Bre, in cladirea aia plina cu branza ai intrat? Sau doar ai pozat de-afara? Ca asa si eu am fost in Schiphol dar nu pot sa zic ca am vizitat Amsterdam 🙂

    MarianBuzarnescu · 09/01/2020 la 12:24

    Din nefericire era inchisa. Si nu era singura, am vazut cel putin 3 cat m-am plimbat pe acolo 🙂

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.