Ramon – comedie romantică românească accesibilă tuturor

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Mi se pare mie sau în ultima perioadă au început să apară pe marile ecrane o sumedenie de filme romanești. A început și industria românească să se dezvolte. Și să apară producții romanești la standardele de afară. Mă refer acum la detaliile tehnice, gen imagine, sunet, culori și editare la nivel înalt. Un astfel de exemplu este cea mai recenta producție românească pe care am văzut-o la cinema: Ramon.

Nu mă înțelegeți greșit, nu am ceva cu filmele romanești mai vechi. Dar se vedea imediat că e vorba de o producție românească fară să auzi actorii vorbind. Anyways, să vorbim de Ramon, zic.

Ramon – comedie romantică românească cu Pavel Bartos

Ramon, cum spuneam, e un film românesc. O comedie românească, mai exact. În rolul principal, cel al lui Ramona (a-ul e mut, e nume de bărbat, okay?) îl avem pe Pavel Bartos, care este un om simplu, de la „sat”, care printr-o serie de întâmplări neprevăzute, se îndrăgostește de o fată „de oraș’, și pleacă în căutarea ei, s-o „ceară” de la tatăl acesteia, în capitală. Asta ar fi premiza, explicată pe scurt, și fară să dau prea multe spoilere.

Ramon – trailer

Ajuns în marele oraș, Ramon(a), trece printr-o serie de peripeții din ce în ce mai îmbârligate. Povestea în sine, urmărește rețetă standard a unei comedii romantice. Este chiar previzibilă, pe alocuri, inclusiv „finalul fericit”. Cu toate astea, este un film plăcut de urmărit, prin modul în care se desfășoară acțiunea. Căci, deși o comedie, nu duce lipsă nici de acțiune. Avem chiar și o urmarie pe străzile Bucurestiului, chiar dacă e puțin mai… diferită.

Distribuția și detalii tehnice

În film apar desigur și alti actori. Lista completă este următoarea:

 • Pavel Bartoș;
 • Andreea Vasile;
 • Alexandru Ion;
 • Teona Stavarachi;
 • Smiley;
 • Elvira Deatcu;
 • Selly;
 • Ionuț Rusu;
 • Doru Catanescu;
 • Gabriela Iliescu;
 • Andreea Esca;
 • Bogdan Farcaș;
 • Carmen Tănase;
 • Bogdan Horga;
 • Iulian Postelnicu;
 • Ecaterina Lupu;
 • Ana-Maria Caliță;
 • Oana Zara;
 • Cezar Antal;
 • Marius Damian.

Avem nume destul de mari, daca mă întrebați pe mine. Selly și Andreea Esca nici nu zici că joacă roluri, ci apar că „în viața reala”. Adică Esca prezintă știrile și Selly e vlogger. Aceste detalii fac ca povestea Ramon(ei?) să pară cu atât mai reală.

Filmul Ramon cu Pavel Bartoș
Filmul Ramon cu Pavel Bartoș

În schimb, Smiley e regizor. Cu toate astea, muzica lui apare pe coloana sonoră a filmului. De ceilalți actori nu prea am ce să zic, că nici nu îi cunosc așa bine. Pe Alexandru Ion l-am văzut recent, în Taximetriști, și mi-a plăcut. Rolul din Ramon a fost în total altă direcție, și s-a descurcat bine și de data asta.

Alte detalii tehnice

Regizor este nimeni altul decât Jesús del Cerro. Are mai multe filme la activ, dar probabil cel mai cunoscut este Miami Bici.

Iar că locație de filmat, pe lângă București, evident, avem crama Sâmburești. Aceiași Sâmburești cu care facem noi degustări în mod frecvent, deci m-am bucurat să o văd pe ecran. Sper să o văd și live în viitorul apropiat, dar nu despre asta e vorba.

Din punct de vedere tehnic, totul este foarte bine pus la punct. Cadrele sunt ce trebuie, imaginea impecabilă, de sunet nu mai zic. La o singură faza am sesizat „efectele speciale”, dar a durat doar 2 secunde, dacă nu ai un ochi critic ca mine, nu-ți dai seama.

Ramon – comedie curată

S-a râs în sala de cinematograf, destul de mult aș zice. Dar mai e curată și pentru că nu are înjurături. Am auzit colegi plângându-se că filmele românești au prea multe înjurături. Ei bine, la Ramon nu a fost problema asta. Spre deosebire de alte filme precum Miami Bici, sau Taximetriști(care momentan deține recordul la înjurături/minut), Ramon nu are nici măcar o înjurătură. E o comedie curată, potrivită pentru toate categoriile de vârstă. Chiar Pavel Bartoș a zis că atunci când a conceput acest film, și-a dorit să fie ceva pe care îl pot urmări chiar și copii lui. Deci este un film la care poți merge liniștit cu toată familia. Și da, am fost la evenimentul de lansare, unde am stat de vorbă atât cu Pavel Bartos dar și cu regizorul, Jesús del Cerro.

Pavel Bartoș și Jesús del Cerro - despre filmul Ramon
Pavel Bartoș și Jesús del Cerro – despre filmul Ramon

Pe mine personal nu m-a impresionat acest lucru, adică dacă suntem sinceri cu noi înșine, în viață reală, de zi cu zi, o să auzim înjurături. Mai ales de la taximetriști. Însă, da, se poate și fară. Și uite că a ieșit ce trebuie și fară.

Deci, în concluzie, hai și tu să vezi filmul ăsta. Ramon(a, dar cu a mut). Că o să-ți placă. Și poți să-ți iei toată familia. Și copii, și părinții. Că e curată. Și o să razi. Și o să te bucuri la final. Că e un final fericit. Previzibil, dar fericit. Este in cinematografe din 3 februarie.

Poză de grup, evident.
Poză de grup, evident.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.