Reciclare creativă-transformarea inteligentă a deșeurilor în obiecte cu noi utilizări
Ați auzit până acum de Upcycling? Sau „reciclare creativă”? Dacă nu, vă zic eu acum. Este un concept foarte mișto, Presupun că de reciclarea tradițională știți, că dacă nu, e chiar grav. Reciclarea pe care o știm noi, sau downcycling, presupune ca deșeurile (reciclabile) să fie transformate din nou în materie primă din care să se facă produse noi. Proces care poate costă resurse. Dar hey, e mai bine decât să arunci deșeurile la gunoi, sau mai rău, în natură, unde nu fac altceva decât să polueze. Am mai vorbit despre reciclare și natură cu alte ocazii.
Reciclarea creativă, sau upcycling cum îi spun unii, este un proces prin care deșeurile (din nou, reciclabile) sunt transformate în alte obiecte ce pot fi folosite în continuare, pe o perioadă mai lungă. Gen ai luat o navetă de bere, ai băut-o pe toată într-o seară cu prietenii și acum ai o navetă cu sticle goale. Ce faci? Păi, unele supermarketuri ți-ar primi naveta cu sticle goale înapoi pentru a fi reutilizate. Dar să fim serioși, 99% din oameni sunt prea comozi să se care înapoi cu naveta la supermarket. Sau 99% din oameni nu și-ar lua o navetă întreagă, și-ar luă câteva sticle. Cu doar câteva sticle, cel mai bun lucru pe care îl poți face e să le duci la un centru de reciclare (sau dacă ai prin apropiere niște pubele din acelea de de reciclare selectivă și mai bine). Dar unii oameni nici asta nu fac. Ei bine, cineva, undeva, s-a gândit că din naveta aia cu sticle goale de bere poți face un set de pahare, o lustră creativă și 2 suporturi de lumânări parfumate. Și asta doar dintr-o navetă cu sticle goale.
Reciclarea creativă dă o nouă viață deșeurilor reciclabile
Prima dată când am văzut astfel de obiecte reciclate creativ, era într-un bar. Nu mai știu exact unde, probabil nu la mine în sat aici la Craiova. Cred că la Cluj. Neimportant asta. Aveau atât obiecte de decor făcute din sticle vechi dar și paharele de cocktailuri fuseseră sticlă într-o viață anterioară. Mi s-a părut o chestie hipsterească atunci, un fel de gimmick al barului. „Uite, clienții noștri consumă alcool și noi din sticlele lor servim mai mult alcool altor clienți, ba chiar le atârnam pe ziduri ca decor”. Dar după timp, mi-am dat seamă că e mai mult de atât. Era reciclare creativă, deși eu nu știam de asta.
Pe măsură ce internetul s-a împânzit cu tot mai multe filmulețe cu oameni făcând chestii fără noimă, am văzut câteva astfel de idei de a reutiliza lucruri aparent banale pe care în mod normal le-ai aruncă. Și mi s-a părut o idee interesantă. Când o să am loc de un mini-atelier, probabil o să mă apuc și eu de acest craft. Că materie primă am din plin. Un prieten chiar voia să își improvizeze un dispozitiv din ăsta de tăiat sticle, cu același gând. Nu știu dacă a dus proiectul la bun sfârșit. Dar între timp, am descoperit că cineva a făcut un business din asta.
Virgin Green – Next level Upcycling
E genul ăla de idee pe care când o vezi pusă în practică îți zici „dar puteam să fac și eu asta”. Și cu toate astea nu ai făcut-o. Nici eu. Deci e bine că măcar cineva a făcut-o. E bine că măcar cineva s-a gândit la reutilizarea creativă a materialelor pentru a face obiecte noi și practice din obiecte pe care majoritatea le-ar arunca la gunoi. Pentru că e o idee foarte mișto.
Am ales să nu fim indiferenți față de natura din jurul nostru. Credem că este de datoria noastră să o ocrotim, iar modul prin care noi o putem face este prin Upcycling, adică reutilizarea materialelor într-un mod creativ.
Ionuț Tihulca, fondatorul Virgin Green
E bine că există oameni că Ionuț care fac ceva pentru mediul înconjurător. Adică mai mult decât noi oamenii de rând. Știți că noi ca oameni, la nivel global, producem zilnic udeva la 3,5 milioane de tone de deșeuri? Asta e mult. Dar nu vreau să întru iar în statistici. Azi vreau doar să vă împărtășesc ideea asta care își propune să facă o schimbare cât de mică, pentru ca generațiile viitoare să se bucure de o planetă mai curată. Reciclarea creativă mi se pare una din modalitățile cele mai productive de a reduce deșeurile. Adică, cine se gândea că poți face așa multe chestii cu o sticlă goală? Eu mi-am luat pentru început un set de pahare upcycled foarte drăguț făcut din sticle de bere.
Sunt foarte bune pentru long drinks, abia aștept să-mi impresionez oaspeții viitori cu abilitățile mele de mixologist și paharele astea reciclate. Prezentarea este cel mai important aspect al unui mixologist, până la urmă.
Nu sunt încă pregătit să-mi schimb lustrele, însă mi-aș fi luat și o lumânare parfumată cu suport din sticlă reciclată. Dar îmi luasem deja setul de aromaterapie. Dar poate, mă răzgândesc. Adică uite ce mișto arată.
Ar merge și de cadou. Cred că mai am timp să dau o comandă înainte de Crăciun, și așa nu am cumpărat cadouri pentru prieteni. Dacă sunteți în aceiași situație, puteți arunca și voi un ochi pe site. Să vedeți ce chestii mișto se fac prin reciclare creativă.
0 comentarii