Sâmburești cu vinuri de toamnă și brânzeturi cum se…cuVin (#45)

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Salut internet! Nu ne-am mai văzut de mult. Bine, nici acum nu ne vedem, eu am scris și voi citiți. Dar nu asta e important. Știți voi, a fost vară, vacanțe, concedii, din astea. Nu eu, dar alții. S-au întâmplat mai puține chestii pe timpul verii. Și acum, toamna a început în forță. Și urmează să vă zic și despre alte chestii care s-au întâmplat, că septembrie s-a terminat deja. Dar, începem cu ceva light, despre care scriu des. O degustare de vinuri. N-am m-ai fost la o degustare de vinuri, de la degustarea precedentă. Nu v-ați așteptat la asta, nu? Ei bine, că tot am luat o scurtă pauză, am reînceput sezonul vinurilor cu o cramă care ne e dragă: Sâmburești.

Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France
Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France

Nu de alta, dar e printre preferatele noastre. Că e de aici, de pe plaiurile noastre. Oltenești. De asta am avut vinuri de la Sâmburești la mai multe evenimente. Cum ar fi la aniversarea a 100 de blogmeet-uri. Sau la petreceri de Secret Santa blogosferice. Și îl luam și când plecăm cu noi în deplasare. Gen #prinHD. Sau când am fost prin pădure la Coveanu. Și chiar și când am zburat cu balonul. Adică am sărbătorit zborul după, nu am băut în timp ce am zburat.

În orice caz, ați prin ideea. Ne place. Așa că hai să trecem la treabă și să trecem în revistă (a se citi blog) ce vinuri de la Sâmburești am degustat la cea mai recentă degustare marca AsBO.ro în parteneriat cu dictionarculinar.ro. Combinate cu brânzeturi Delaco, desigur.

Sâmburești de toamnă și Delaco tot timpul

Avut-am cinci combinații de care ne-am bucurat:

Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France

Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France
Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France

Sauvignon Blanc este un vin destul de popular pe la noi. Iar cel de la Domeniile Sâmburești este poate cel mai aromat pe care l-am savurat. Este un vin ușor „de înțeles”, cu arome florale, și tente de citrice. Fiind un vin alb, se bea rece de obicei, ceea ce îl face ideal pentru vară. Dar noi l-am băut și toamna și a fost bun.

L-am asociat cu Camembert – Ile de France. Care este o brânză din lapte de vacă cu mucegai alb. Este moale și catifelată, cu o culoare ușor gălbuie și o coajă albă, tare. Se mănâncă și coaja, în caz că vă întrebați. Are un gust vag dulceag, puțin spre ciuperci duce. Cu un postgust lung. O combinație reușită.

Domeniile Sâmburești Chardonnay + Havarti

Domeniile Sâmburești Chardonnay + Havarti
Domeniile Sâmburești Chardonnay + Havarti

Dacă Sauvignon Blanc este un vin destul de popular, ei bine Chardonnay este cel mai popular vin alb, la nivel mondial. Dau vina pe serialele americane cu protagoniste de vârstă a doua care l-au popularizat. Dar azi vorbim de cel pe care l-am băut noi la degustare: un Chardonnay de o culoare foarte drăguță, aurie, cu arome florale și tente de vanilie și/sau migdale. Depinde cum v-ați dresat papilele gustative. Tot un vin alb, sec, deci tot rece se bea. Ei se laudă că e un vin „care înțelege femeile”. Eu zic că e un vin foarte reușit, dar să nu exagerăm, nu poate face chiar minuni.

Cu el în pahare, am avut pe farfurii Havarti – Delaco D’Excepție. O brânză semi-moale, sfărâmicioasă făcută din lapte de vacă pasteurizat. E o brânză cu un gust untos, dulceag și puțin acid. Se topește în gură efectiv. Mai ales combinat cu Chardonnay. Este una din brânzeturile mele preferate. Numele provine din anul 1852, din regiunea Havarthigaard în Øverød, unde Hanne Nielsen avea o fabrică modernă de brânzeturi. Este maturată timp de 2-3 luni minimum ca să se obțină gustul și textura asta mișto.

Domeniile Sâmburești Rose + Cașcaval Sofia

Domeniile Sâmburești Rose + Cașcaval Sofia
Domeniile Sâmburești Rose + Cașcaval Sofia

Rose-ul din gama Domeniile Sâmburești este un vin fresh. Dacă nu știți ce înseamnă asta, înseamnă că e proaspăt. Adică are un gust bun. Spre exemplu, acest rose, pe lângă culoarea trandafirie jucăușă, are niște arome de fructe de pădure și cireșe de mai. Este obținut din Cabernet Sauvignon, și deși este un rose sec, este ideal pentru femei. Nu doar pentru că e roz, ci și pentru aromele dulci mai sus menționate. Și ăsta tot rece se bea.

Cașcavalul Sofia de la Delaco este poate cașcavalul generic cu care suntem noi obișnuiți. Și asta pentru că suntem neculturalizați. Sau cum se zice. Căci astfel de cașcaval, într-o formă sau alta, se găsește în toate culturile din peninsula Balcanică. Are o textură fermă, un gust ușor sărat cu o aroma fină de lapte. A fost și această o combinație reușită, căci cașcavalul ales nu a acoperit aromele fine ale rose-ului.

Domeniile Sâmburești Fetească Neagră + Emmentaler Delaco

Domeniile Sâmburești Fetească Neagră + Emmentaler Delaco
Domeniile Sâmburești Fetească Neagră + Emmentaler Delaco

Trecem la preferatele mele: vinurile roșii. Primul a fost Feteasca Neagră, un vin tradițional, românesc. Are o culoare foarte intensă, nu doar roșu, dar parcă și cu tente de violet. Are un corp bogat și arome complexe, ce duc spre prune uscate sau coacăze. Și taninurile sunt intense. Și e un vin cu potențial de învechire, care i-ar da arome și mai puternice. În orice caz, merge de minune cu preparatele noastre tradiționale pe bază de porc. Și este și sec, am uitat să zic. Vinurile roșii se beau la temperatura camerei.

Noi l-am asociat cu Emmentaller. Brânză aia originară din Elveția, cu găuri. Care, apopos, sunt greu de obținut. Găurile în brânză. E un întreg proces, nu intru acum în detalii. Cred că am mai scris pe undeva despre asta. Căutați și voi, v-am învățat prost cu atâtea link-uri urile. Anyways, e o brânză tare, din lapte de vacă pasteurizat, cu un gust dulceag, ușor acid. Are arome fructate cu nuanțe de nucă. A fost, din nou, o alegere reușită.

Domeniile Sâmburești Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Domeniile Sâmburești Merlot + Grana Padano Delaco D'Exceptie
Domeniile Sâmburești Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Iar cei din urmă vor fi cei dintâi. Adică ultima combinație a fost, după părerea mea, cea mai bună. Merlot: un vin de asemenea, popular. Un vin sec, cu o culoare foarte plăcută, parca puțin catifelată. Catifelatul este o culoare, nu? În orice caz, la gust și la arome a fost minunat. Tente de ciocolată sau scorțișoară. Și gustul, tot catifelat. Nici la gust nu se folosește catifelat? Înțelegeți voi ce vreau să zic. A fost bun. Nota 10. Din 9.

Mai ales combinat cu Grana Padano Delaco D’Excepție. Care este printre cele mai bune brânzeturi pe care le-am încercat eu. Este o brânză făcută după o rețetă ce datează încă din secolul 12 care a fost perfecționată de-a lungul timpului. O brânză din lapte de vacă, nepasteurizat. Cu o textură granulată, ușor sfărâmicioasă. E o brânză tare. Iar ca gust este dulceagă, ușor sărată, cu arome de alune și/sau nuci. Merge de minune rasă în salate, peste paste sau pizza, sau servită cu fructe sau nuci. Cea mai reușită combinație a șeii. Mi-a plăcut așa mult încât am votat-o la extragere. Și am câștigat-o!

Bărbos bucuros că a castigat, cu fanii din dotare
Bărbos bucuros că a castigat, cu fanii din dotare

MC in-house, in the house

Cred că asta suna mai bine la mine în cap. Ce voiam să zic e că, virgulă, ca vorbitori am avut de-ai noștri. L-am avut pe nelipsitul Daniel care ne-a vorbit despre brânză noastră cea de toate zilele. Iar despre vinuri ne-au vorbit Narcis și Lenu Neagoe. Narcis mai mult despre roșii, iar Lenu despre albe și rose.

Toata distractia s-a petrecut la Ribs House

Ribs House este o locație draga mie. Și nouă, bloggerilor, în general. E numa’ bună și de ieșit la o bere la terasă, vara. Că au niște preparate pe grătar care merg de minune cu o bere. Păcat că e cam departe de mine, dar și așa, merg acolo destul de des.

Am mai avut și degustări la Ribs House. Ne place. De data asta am vrut să testez ceva ce nu-mi mai luasem până acum: Mușchiuleț de porc cu gorgonzola și bacon și o porție de cartofi prăjiți. Cartofi prăjiți mai mâncasem. Mușchiulețul ăsta, nu. Ui’ ce frumos arată:

Mușchiuleț de porc cu gorgonzola și bacon @ Ribs House
Mușchiuleț de porc cu gorgonzola și bacon @ Ribs House

A fost și bun. Dacă nu mă credeți, mergeți de îl încercați și voi.

Poza de grup!
Poza de grup!

Cam așa a fost la ediția #45 a Brânzeturi cum se…cuVin. Vinurile au fost aromate, brânzeturile au fost gustoase, iar împreună ne-au dat o stare de bunăstare, sau cum se zice. Am mai fost și la o degustare de cafea și la o degustare mai puțin oficială. Dar despre asta o să vă scriu zilele ce vin. Deci stați pe aproape!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.