Schimbări în meniul Olive Craiova – colecția de toamnă-iarnă

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Nu a trecut mult de când am fost la inaugurarea restaurantului mediteranean Olive, la noi aici în sat, la Craiova. Și când am auzit că vor apărea schimbări în meniul Olive, am zis să trag o fuga să văd și eu despre ce e vorba. Că mi-a plăcut mult mâncarea prima dată când am fost. Și atmosfera. Și oamenii.

Gazdele au fost, din nou, foarte drăguțe cu noi. Și ne-au pregătit și câteva vinuri pentru a le asocia cu noile preparate din meniul Olive. Că au auzit că ne plac vinurile. Așa că…

Ce vinuri mișto am băut la Olive

Vinurile de la Olive sunt și ele, inspirate din tradițiile mediteraneene. Adică avem o gama variată de vinuri, din mai multe zone. Noi ne-am gâdilat papilele gustative cu mai multe din acestea. Despre vinuri ne-a vorbit Mihai Soare, somelier. Cu el ne întâlnisem pentru prima data la inaugurare, deci ne știam deja.

Mihai Soare cu vibe-uri mediteraneene
Mihai Soare cu vibe-uri mediteraneene

Primul a fost un spumant. Un spumant făcut din Pinot Grigio. Soi cu care nu prea avusesem prea multe tangențe până acum. Pinot Grigio Extra Dry, adică sec. Și este DOC Veneto.

Vibe-uri de degustare cu Mihai Soare
Vibe-uri de degustare cu Mihai Soare

Mie mi-a plăcut foarte mult sticla. Atât prin aspect, cât și prin faptul că este M-Use, adică multi-use. Se poate refolosi. Ceea ce ajută mediul. Salvează delfinii. Deci puncte în plus.

Bărbos fascinat de stcila mulți-ușe
Bărbos fascinat de stcila mulți-ușe

Pe lângă asta, este și un vin certificat organic și vegan. Lucruri care pentru unii contează. Și pentru că aveam și sărbătoriți pentru noi (fiind de sf. Dumitru), am dat cu toții noroc în cinstea lui Daniel(de la care am și împrumutat câteva poze pentru acest articol).

Noroc cu spumant de ziua lui Dumitru
Noroc cu spumant de ziua lui Dumitru

Restul vinurilor au fost acompaniate și de produse culinare. Așa că…

Ce preparate am degustat din meniul Olive de toamnă-iarnă

Am rămas tot în zona Pinot Grigio. De data asta am avut un vin alb Pinot Grigio Pirovano DOC Veneto. Acesta a fost asociat cu o porție de anșoa cu ulei de măsline. A fost o combinație interesantă. Nu prea mă omor eu cu peștele, dar un bucătar iscusit știe să-l prepare în așa fel încât să-ți stârnească curiozitatea doar când îl vezi în farfurie. Am gustat din curiozitate, căci ceva ce arăta așa bine nu avea cum să aibă un gust rău.

Și am avut dreptate. Mi-am terminat porția. Și a mers de minune combinat cu vinul. Anșoa-ul se topea în gură, și nu acoperea deloc vinul.

Apoi a urmat și un Rose obținut tot din Pinot Grigio. Roseurile sunt de obicei vinuri de vară, dar le putem bea și în alte anotimpuri. Tot sub marca Pirovano a fost și el. Puțin diferit față de alte rose-uri pe care le-am încercat până acum. A avut niște arome de piersici, dar din alea turtite. Și cireșe, dar nu negre, ci din alea albe-gălbui. Da, foarte bune descrieri despre fructe am.

Rose-ul a fost asociat cu un pate de pui cu gălbiori de-asupra. Și cu sosuri, și micro-plante. O chestie super mișto. L-am mâncat și cu niște foccacia proaspete. Și pentru că noi la degustări de obicei dam noroc la rose, am zis să păstram tradiția și de data aceasta.

Noroc la rose
Noroc la rose

Apoi am luat o scurtă pauza publicitară, dar nu înainte de a ne curăța papilele cu un shot de castravete. Care a fost surprinzător de fresh.

Colecția de toamnă-iarnă din meniul Olive

Am continuat mai apoi cu alte produse super bune, în combinații la care nu ne așteptam.

Spre exemplu, am băut un Orange Wine. Este un vin mai rar și mai tricky. La modul că ori iți place, ori îl urăști. Noi am băut Orange Wine-ul Dradara, un soi obținut dintr-un soi cehoslovac numit Palava în zona Miniș-Măderat. Palava este un soi alb dar care a fost vinificat după tehnologia unui vin roșu. Adică cu fermentare/macerare pe pielițe. Astfel s-a obținut un vin sec. Rose-portocaliu. Și cu un respectabil 15% alcool pe volum. Cu arome de piersică și tente de trandafir roz. Deci eu cel puțin nu l-am urât. Ba chiar mi-a plăcut.

Piciorușe de glicerol pe paharul de vin
Piciorușe de glicerol pe paharul de vin

Asocierea culinara a fost și ea puțîn surprinzătoare. Am avut friptură de pui. Și cartofi. Și un sos. Care nu era chiar sos, era o spumă. De usturoi. Deci practic nu știu cum au făcut oamenii ăia așa ceva, dar a fost cea mai bună chestie din usturoi pe care am mâncat-o ever. Mergea de minune și cu cartofii, și cu puiul. Și nu acoperea nici vinul. Adică gustul de usturoi era foarte cuminte. Moale, plăpând? Nu strident. Ca de obicei usturoiul când apare, îi place să fie în centrul atenției. Nu se de data aceasta.

Și, desigur, am avut și desert. Ca vin, la desert am avut un Lecram de Corcova. Care este un cupaj din vinuri roșii: Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah. Care a fost maturat în baricuri de stejar. Un vin roșu foarte plăcut, atât vizual cât și olfactiv. Cu doar 13.5%alcool/volum. Cu aome de fructe de pădure, fructe roșii, pe lângă cele normale dintr-un vin roșu. S-a potrivit foarte bine cu desertul.

Desert care a fost o prăjitură cu făină de castane, cu ciocolată și cu fructe roșii. Nu știam că poți face făină din castane. Și că pot ieși așa deserturi faine din ea. Dar, iată-mă pe mine descoperind lucruri noi.

Per total, toată seara a fost o aventură. La modul că am încercat rețete noi și combinații inedite, pe care nu le mai întâlnisem. Și puteți și voi să trăiți astfel de aventuri, daca mergeți să încercați Meniul Olive cel nou, colecția de toamnă-iarnă. Chiar vă recomand. O să-mi mulțumiți!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.