Shazam! Movie – Se reprofilează DC’u? Recenzie, review, cronică de film

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Atenție! Acest articol poate conține spoilere, considerați-vă avertizați

Shazam! (filmul, nu aplicația aia jmekeră de îți găsește melodia aia blanao de o pune DJ’u’ la 3 dimineața în club) este ultima apariție în materie de filme cu super-eroi, din Universul DC. Poziționat puțin prost ca dată de lansare-într-o lună plină de filme mișto și Game of Thrones, cu trei săptămâni înainte de Endgame, Shazam! este în cinematografe începând cu 5 aprilie.

Se reprofilează DC spre filme mai putin sobre?

Full disclosure, eu sunt mai mult cu Universul Marvel. Nu știu de ce, nu mă întrebați. E una din chestiile alea, de preferințe, care nu se discută. Prefer și Pepsi în favoarea Coca-Cola, dar asta e altă poveste. Nu m-au atras în mod special filmele cu super-eroi de la DC în tocmai pentru că sunt prea serioase, prea dark. Call me old fashioned, dar îmi place să mă destind când mă uit la un film, deci prefer filmele presărate cu umor fîn. Cum sunt cele de la Marvel. Dar Shazam! pare să rupă tiparul ăsta de filme serioase și vine cu un stil fresh, presărat cu glume și referințe abstracte la meme-uri, seriale și alte aspecte din viața mondenă de pe internet. Se îndreaptă puțin spre un Guardians of the Galaxy cu stilul umoristic, dacă îmi permiteți.

Încearcă oare DC-ul să-și mărească baza de fani, mergând spre un public mai tânăr? Poate. Sau e doar natura personajului, un adolescent orfan de 14 ani care se trezește dintr-o dată cu puteri de calibrul lui Superman (și un corp pe măsură) și nu știe ce să facă cu ele. Se dă în spectacol, încarcă telefoanele oamenilor pe stradă și…. cumpără bere. Să sperăm totuși că nu va avea loc o distorsiune a polilor, cum se zvonește pe internet – din trailerele de la Endgame, Marvel pare să meargă într-o direcție mai serioasă, dramatică. Dar ce vreți, jumătate din univers este praf (la propriu). Da, abia aștept Endgame, dar nu vă mai bat la cap cu el. Aici e despre Shazam!

Care-i treaba cu Shazam ăsta?

Când vine vorba de origin stories, nu pot să zic că Shazam o are pe cea mai originală. Un ordin de vrăjitori mistici, care-și trag puterile dintr-un toiag magic, sunt binecuvântați cu puterile celor mai cunoscuți zei greci și însărcinați să păzească lumea de cele 7 păcate mortale. Ai zice că s-au inspirat din Legendele Olimpului, sau ceva. Fast forward în prezent (sau prin anii ’90), ultimul vrăjitor rămas în viață-The Wizard Shazam – jucat de Djimon Hounsou – în postura unui Zeus pribegit-își caută urmașul demn, cu inimă pură, care să-i „pună mâna pe toiag și să-i rostească numele”. Nu, nu vă gândiți la prostii, e toiagul ăla magic. Pretendentul nu trebuie să cadă pradă ispitei celor 7 păcate, care sunt întemnițate în bârlogul lui Shazam. Ceea ce pare a fi mai greu de făcut decât pe hârtie. Adică hei, cele 7 păcate sună mult mai bine decât reponsabilitatea de a proteja omenirea. Dar ăsta sunt doar eu.

Fast forward la prezentul actual, îl avem pe protagonistul nostru, Billy Batson, un orfan teribilist care încearcă să-și găsească mama și tot fuge din orfelinate. Este jucat de Asher Angel despre care nu prea am ce să vă spun. Billy al nostru ajunge să fie adoptat de o familie care înțelege prin ce a trecut: 2 părinți orfani, și vreo 5 frați care sunt tot orfani. Avem aici o mină de aur în ceea ce privește diversitatea: un mexican, o negresă, un asiatic, unnul cu dizabilități, o tipă inteligentă care pare să reseasca în viață în ciuda greutăților. Ce mai, politically corectness la maxim. Bine, așa era și în comicuri, deci nu pot să dau vina pe tendința asta din ultimii ani. But still.

Shazam, super-eroul bun aproape la toate

După o serie de întâmplări neprevăzute, Billy al nostru ajunge în posesia puterilor lui Shazam! Care vin la pachet cu „corpul perfect” și un costum din latex, cu tot cu pelerină. Aici intră în scenă Zachary Levi, care-l joacă pe Shazam în varianta de super-erou. Pe Zachary Levi îl știu de mult, fiind protagonistul primului serial la care m-am uitat „pe bune”, și anume Chuck. Stilul lui actoricesc stângaci, expresiile faciale nuanțate și atitudinea de „nu știu ce se întâmplă în jurul meu dar se pare că mă descurc de minune” îl fac perfect pentru acest rol.

Shazam! și acolitul lui

Deținând acest nou corp cu puteri aferente, protagonistul nostru se panichează. Din fericire, unul din proaspeții lui frați este un mare geek și îl ajută să-și descopere potențialul. Avem parte de un vlog de super-erou, marca Spiderman Homecomming, și de câteva peripeții presărate cu faze amuzante inspirate de tânără generație a internetului. Desigur, nu întârzie nici dramele adolescentine ce duc povestea într-o direcție mai sentimentală. Apoi, inevitabil apare și antagonistul, jucat de Mark Strong, care din dorința lui de a se afirma, ajuge să fie posedat de cele 7 păcate (niște demoni CGI care în afară de niște trăsături caracteristice nu ies prea mult în evidență). Rolul de savant nebun îl prinde bine pe Mark Strong, și deși intră în posesia unor puteri similare cu ale lui Shazam, pare că știe să le controleze mult mai bine.

De aici înainte totul devine destul de previzibil, atât cu derularea firului narativ dar și cu dezvoltarea personajelor. Câteva scenarii sunt clasice, la unele faze parcă revedeam încercările lui Carol Denvers de a stăpâni puterile de Captain Marvel. Cu toate astea, Shazam reușește să aducă pe marile ecrane un nou stil de super-erou, iar povestea reușește să se îndepărteze destul de mult de clișee astfel încât să te țină pe marginea scaunului în așteptarea deznodământului.

Shazam! este o gură de aer proaspăt pentru Universul Cinematic DC

Nu pot să zic că reinventează filmele cu super-eroi, însă Shazam! reușește să iasă în evidență dintre celelalte filme de nișă prin abordarea diferită a genului, mai ales față de celelalte filme marca DC. Pe lângă stilul ‘haotic’ în care Zachary Levi joacă personajul, Shazam impresionează și pe canalele auditive și vizuale. Coloana sonoră este una foare bine aleasă, completând atât scenele de luptă cât și cele mai dramatice. La efecte vizuale pot spune că se ridică la nivelul celorlate filme contemporane, dacă e să ne luăm după buget. Nu știu dacă a fost cu scopul de a parodia într-un anumit nivel filemel cu super-eroi, însă costumele (mai ales cel al lui Shazam!) au fost foarte aproape ca cele din benzile desenate. Shazam chiar pare a fi un super-erou din altă lume.

În concluzie, Shazam! este un film ce merită vizionat, în toată splendoarea lui, așa cum a fost intenționat. Adică la cinema și în 3D! Cum vă ziceam, a apărut în cinematografe începând cu 5 Aprilie. Dacă sunteți din Craiova, ca mine, pot să vă recomand să-l vedeți la Inspire Cinema. Eu am fost pentru prima dată la Inspire Cinema VIP, adică cel din Electroputere Mall, și vreau să vă zic că e foarte mișto, îl recomand. Acolo voi vedea și Endgame. Here I go again. În orice caz, fuga la cinematografe! We all have a superhero inside us, it just takes a bit of magic to bring it out…

Shazam! We all have a superhero inside us, it just takes a bit of magic to bring it out...

Dacă vrei să citești o altă recenzie de film, am scris una despre Miami Bici. Sau uită-te pe pagina principală despre ce alte subiecte am mai scris recent. Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta și, de ce nu, dacă ți-a plăcut, un like/share m-ar ajuta mult. Mulțam!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.