Tradiția continuă – Rusalii la Crama Avincis / Vila Dobrușa

Publicat de MarianBuzarnescu pe

În fiecare an, de vreo 8 ani încoace, în a doua zi de Rusalii se petrece ceva foarte frumos. Un eveniment care a devenit o tradiție și pentru bloggerii craioveni, de vreo 4 ani. Mai exact, Picnicul de la Crama Avincis! Pentru mine a fost a 3-a editie de „picnic” la care am participat.

Asta se întâmplă deoarece Crama Avincis (de pe Domeniul Vila Dobrușa) a fost inaugurată a doua zi de Rusalii, în 2011, și de atunci, în fiecare an în această zi, familia Stoica organizează pentru parteneri, colaboratori și prieteni un eveniment minunat: Picnicul Avincis. Și cum noi, bloggerii olteni, suntem o gașcă foarte prietenoasă, de când am avut degustare cu vinurile Avincis, ne-am împrietenit. Și uite așa, a început și pentru noi tradiția de a merge la Picnicul Avincis. Cum vă ziceam, la mine a fost a 3-a ediție la care am fost prezent. Domeniul Vila Dobrușa, unde se află Crama Avincis (pe lângă Drăgășani, să fim mai exacți) este o locație minunată. De asta noi ne bucurăm să onorăm invitația în fiecare an, pentru a ne bucura împreună cu gazdele noastre de o zi de relaxare și socializare, iar mai apoi să împărtășim cititorilor noștri experiența. Măcar atât putem face.

Pe Domeniul Vila Dobrusa cunosterea valorilor identitare importante la nivel national este fundamentala, astfel ca in aceasta zi de sarbatoare, Picnicul Avincis, nu puteau lipsi calusarii pentru a izgoni spiritele rele cu dansul si clinchetul clopoteilor legati la picioare, dar si pentru a ne incanta cu zborul dansului lor. Daca anul trecut a fost un ansablu alcatuit din adulti, anul acesta ne-au incantat cu jocul lor copii din  Ansamblul Strugurelul. Dansul calusului n-a fost singurul prezent, ci au fost mai multe printre care unul pe care eu l-am vazut pentru prima data. In acest dans era reflectat profilul viticol al zonei ca parte din ritualurile agrare care dominau spiritualitatea strămosilor nostri si asta in contextul relationarii om-natura. Stiu ca toate comunitatile satesti se caracterizeaza prin elemente traditionale legate de cultura locului, dar acest joc mi s-a parut special. Fetele si flacaii purtau ghirlande din frunze de vita de vie si araci, iar cu ajutorul lor au redat prin dans tot parcursul vitei de vie de la plantare pana la culesul de roade. Acest joc,  spectacol regal de dinamism si culoare ne-a transmis tuturor o parte din energia degajata de dansatori şi  melos. Frumusetea jocului a mai fost accentuata si de eleganta costumului popular, involburarea fustelor si a fotelor puse in valoare prin piruetele tinerelor dansatoare sustinute ferm in dans de catre baieti.

Preluat de la Raluca Brezniceanu, care stie mai multe despre traditii decat mine…

La Avincis am mâncat, am degustat și am socializat

Cum vă ziceam, Picnicul Avincis este despre voie bună. Au fost nelipsite bucatele tradiționale și vinurile de la Crama Avincis.

Minunatele Vinuri de la Crama Avincis
Minunatele Vinuri de la Crama Avincis

Vinurile ca vinurile, minunate ca de fiecare data. Am avut parte și de tradiționalul „bufet suedez” cu bucate din belșug. Și eu, cum țin la siluetă, am ales să am o dietă mixtă.

Dieta Mixta
Dieta Mixta

Și, cum am avut niște oaspeți îndepărtați, tocmai din Marea Britanie, care au fost pentru prima dată la picnic, mi-am permis să fac pe ghidul și să le arăt împrejurimile.

Eu facand pe ghidul
Eu facand pe ghidul

Pe lângă evenimentul ăsta minunat anual, locația deschisă publicului larg, atât pentru degustări de vinuri cât și pentru vizite pe domeniu. Sunt disponibile și câteva căbănuțe pentru închiriat, în caz că vreți să stați peste noapte. Este o locație pitorească, perfectă pentru relaxare.

Adresa:
Domeniul Viticol Vila Dobrușa
Strada Valea Caselor nr. 1A, Drăgășani, județul Vâlcea, România

Dacă ți-a plăcut articolul ăsta, recomand în continuare seria de articole #prinHD. Și poți da un like/share ca să mă ajuți să mai particip la stfel de proiecte. Îți rămân îndatorat!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.