12 tradiții și obiceiuri poloneze de Crăciun

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Am participat recent la un eveniment foarte interesant: o petrecere de Crăciun hibridă. La modul că a fost un mix între culturi. Mai exact intre România și Polonia. Mie îmi place Polonia, am fost de 2 ori pe acolo. Și mi-au plăcut și oamenii, dar mai ales mâncarea. Că na, doar mă știți. Deci am dat curs invitației, și am participat la petrecerea de Crăciun polonez, chiar aici, în Craiova. Pe lângă ospățul regesc de care m-am bucurat, am aflat și câteva tradiții și obiceiuri poloneze de Crăciun .

Înainte de a trece la tradițiile poloneze de Crăciun , cred că este nevoie de puțin context. Ei bine, la noi în sat, aici, la Craiova, sunt staționați în mod frecvent militari din contingentul polonez. Ei defilează alături de armata României de 1 decembrie, de câțiva ani încoace. Pe lângă asta, tot în Craiova, avem și un Centru de Limbă şi Cultură Poloneză. Unde se fac lecții de limbă polonă (sau poloneză?) gratis. Eu nu am luat parte la cursuri, însă câțiva dintre colegii mei bloggeri da. Și din acest motiv, am mai participat uneori pe la evenimentele organizate aici. Cum ar fi petreceri de 1 decembrie, sau degustări de brânzeturi poloneze. Anul acesta nu am fost la petrecerea de 1 decembrie, căci eram în Moldova, cu moldoveanca din dotare. Dar tot datorită moldovencei, am ajuns la petrecerea de Crăciun Polonez, căci ea este înscrisă la cursuri.

Asta ar fi contextul, deci. Set-up-ul? Petrecere de Crăciun, organizată de Centrul de Limbă și Cultură Poloneză, cu studenții de la curs și câțiva dintre soldații poloni aflați în Craiova. Am făcut schimburi culturale, de la mâncare până la colinde. Desigur, eu eram cam intrus pe acolo, dar m-am integrat bine. Vorbim aceiași limba, alcoolul. Și mâncarea bună. Anyways, am aflat câteva tradiții și obiceiuri poloneze de Crăciun , pe care m-am gândit să le împărtășesc cu voi. Căci sunt frumoase. Și îmi plac!

Preotul contingenței, vorbind despre tradițiile poloneze de Crăciun
Preotul contingenței, vorbind despre tradițiile poloneze de Crăciun

12 Tradiții și obiceiuri poloneze de Crăciun

Nu suntem așa diferiți, ca cultură. Desigur, există mici diferențe, dar în are, tradiitile sunt foarte asemănătoare. Variațiile vin, desigur, din cauza modului cum s-au răspândit tradițiile de-a lungul veacurilor. Din gură-n gură, uneori se mai schimbă istoria. Și mai e și bariera lingvistică. Chiar dacă poate este aceiași tradiție, poartă nume diferite. Dar vă las pe voi să trageți concluziile. Să începem:

1. „Venirea Crăciunului” și curățenie generală

În tradiția polonă, Crăciunul este precedat de o perioadă religioasa de 4 săptămâni, timp în care oamenii așteaptă venirea Crăciunului. În aceasta perioadă, cei ce vor să se bucure la maxim de masa de Crăciun, țin și post. Perioadei i se zice Advent dacă nu mă înșel. Și da, are de-a face cu calendarele acelea, într-un fel sau altul. Tot înainte de Crăciun, se face curățenie generală. Că doar nu îl primim pe Pruncul Isus, așa, cu dezordine. Iar cu câteva zile înainte, se împodobește bradul.

2. Crăciunul polonez durează 3 zile

Crăciunul în Polonia nu durează doar o zi, ci trei! Sărbătorile de Crăciun încep pe 24, cu ceea ce se numește Wigilia. Cum este Ajunul la noi. Ziua de 25 este deci prima zi de Crăciun în Polonia. Oamenii vor vizita de obicei alți membri ai familiei și vor împărți o masă împreună. Ziua de 26, deci este a două zi de Crăciun. Ca și la noi.

3. Crapul de Crăciun

Cum ziceam, tradițional se ține post înainte de Crăciun. Nici pe masa de Wigilia nu se vă găsi carne sau alcool tare. Acestea se vor consuma numai după întoarcerea de la slujba de Crăciun, sau Pasterka, cum este numită. În schimb, se vor consuma produse tradiționale din pește, mai ales crap. Și deși acum cumpără direct file de crap din magazine, pe vremuri polonezii obișnuiau să cumpere crapi vii și să îi țină în cadă până când venea vremea să fie sacrificați pentru a fi gătiți proaspăt în ajun. O altă tradiție implică solzii de pește, care se consideră că aduc prosperitate. De aceea, femeile obișnuiau să țină solzi de crap în sân pe parcursul cinei, iar apoi să le dea oaspeților ca să îi păstreze, întocmai pentru a le aduce prosperitate.

4. Fân pe masă

Un mănunchi de iarbă uscată sau fân este pus sub fața de masă pe care urmează să se ia cina festivă. Motivul fiind, că Isus a fost născut într-o iesle. Dintre toate tradițiile poloneze de Crăciun, asta mi se pare printre cele mai simple, însă nu prea se mai respectă din câte am înțeles.

5. Pe masa de Wigilia sunt 12 feluri de mâncare tradiționale

Masa din seara de Ajun este foarte importantă. Tradiția spune că pe aceasta trebuie să se afle 12 feluri diferite de mâncare. Câte una pentru fiecare apostol. Asta ar fi corelația. Și, cum am zis mai sus, printre cele 12 rețete tradiționale nu vom găsi carne sau alcool tare. Doar pește, le place peștele.

Noi nu am avut 12 preparate tradiționale. Dar nu eram nici în seara de Ajun, deci… Dacă tot vorbim de mâncare, hai să vă arat

Preparate tradiționale poloneze de Crăciun

N-am avut crap, în schimb am avut alte preparate tradiționale poloneze. Cum ar fi:

  • Pierogi, care este probabil cel mai cunoscut preparat polonez;
  • Barszcz z uszkami, sau Borș cu urechiușe (care sunt un fel de dumplings);
  • Kapustaz z grzybami sau cum îi zicem noi: Varză murată cu ciuperci;
  • Makowiec, care este un fel de cozonac dar nu chiar;
  • O reinerpretare a saltei „de boeuf” cum îi zicem noi.

Vă las mai jos niște poze.

Am avut și câteva produse tradiționale romanești, dar pe alea nu vi le mai arăt că le știți. Și pentru încălzire, vin și țuică. S-au înțeles cu preparatele poloneze. Să revenim totuși la tradițiile poloneze de Crăciun.

6. Opłatek sau Ostia

Tradiții și obiceiuri poloneze de Crăciun - Ostia
Tradiții și obiceiuri poloneze de Crăciun – Ostia

Ostia cum am înțeles că i se zice la noi, este o napolitana tradițională de Crăciun. Este doar o foaie subțire, cu modele de sărbători pe ea. Tradițional, înainte de a mânca, fiecare persoană ia cate o bucată de ostie, apoi trece pe rând pe la ceilalți participanți la cină, rup reciproc câte o bucățică din ostia celuilant în timp ce își fac urări de sărbători. Am făcut și noi asta, a fost foarte drăguț, chiar dacă eu nu vorbesc poloneză.

Schimbând ostie
Schimbând ostie

7. Prima stea

Tot înainte de masă trebuie să se „răsară” și prima stea. Tradiția spune că nu se vă începe ospățul până când nu vă apărea prima stea pe cer. Așa că, cei mai înfometați, vor sta cu ochii pe cer, așteptând nerăbdători.

8. Un loc liber la masă

O alta tradiție poloneză de Crăciun este că la masa de Wigilia să fie mereu un loc liber. Asta deoarece în această seară specială, nimeni nu ar trebui să fie singur. Așa că, dacă cineva iți bate la ușa în seara de Ajun, indiferent cine ar fi, îl vei pofti la masă și îl vei așeza pe locul acela liber.

9. Colinde

Ca și la noi, există o multitudine de colinde de sărbători. Majoritatea făcute în jurul nașterii lui Isus. Dar și despre Moș Crăciun și cadouri, adaptate din alte limbi și nu numai. Noi am cântat colinde romanești, și poloneze, desigur. Bine, nu eu, restul.

Colinde în polonă
Colinde în polonă

10. Cadouri de Crăciun

Tradiționale sunt și cadourile, care se împart de obicei după masă. În Polonia, însă, Moșul vine mai degrabă pe 6 decembrie. Da, e Moș Nicolae, sau Mikołaj cum îi zic ei. Dar există „Moși” care vin și în Ajun. Fiecare regiune are cate unul specific: În est, vine Dziadek Mróz (Moș Gerilă), în vest și nord vine Gwiazdor (Omul Stea?), iar în sud cadourile sunt aduse de Dzieciątko (Pruncul Isus), Aniołek (Îngerașul) sau Gwiazdka (Mica Stea).

Desigur, copiilor li se spune să facă liniște în timpul cinei, ca să nu îl sperie pe cel ce le aduce cadourile.

11. Animalele pot vorbi

Există și o legendă pentru Seara de Ajun. Și anume că animalele pot vorbi în aceasta seară. Și asta pentru a-L putea întâmpina pe Pruncul Isus când se naște. Tocmai de asta, nu este neobișnuit ca în timpul Wigilia copii să încerce să vorbească cu animalele din jur. Nu stiu dacă a răspuns vreo unul până acum.

12. Pasterka – slujba de la miezul nopții de Crăciun

Și desigur, ce sărbătoare creștină ar fi aia, fară o slujbă la Biserică? În miezul nopții de Ajun, sau Wigilia, cum i-am mai zis, oamenii merg la Biserica și participă la Pasterka, Slujba de Crăciun.

Și noi am fost binecuvântați
Și noi am fost binecuvântați

Astea sunt obiceiurile și tradițiile poloneze de Crăciun pe care le-am aflat

Chiar dacă nu sunt foarte diferite de ale noastre, mi s-au părut interesante, și de asta am vrut să le pun în articolul ăsta. Voi mai știți ale sărbători și tradiții de Crăciun? Wesołych Świąt!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.