Am băut ulei de măsline – degustare de uleiuri premium și alte produse grecești autentice de la Eliada

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Da, ai auzit bine: am băut ulei de măsline. Nu de nebun, se practică asta în mod frecvent, prin alte culturi. Pentru că uleiul de măsline are niște beneficii nutriționale impresionante, dar despre asta voi scrie puțin mai jos.

Eu, împreună cu câțiva colegi de breaslă blogosferică, am participat la o degustare de ulei de măsline. Da, da, ați auzit bine. Am degustat mai multe uleiuri de măsline, uleiuri premium, extravirgine, din gama Eliada. Și am și învățat niste informații interesante despre măsline, uleiul lor, istoria acestora și toate cele. Pe care le voi împărtăși cu voi, în rândurile de mai jos.

Bloggeri integrandu-se în atmosfera grecească
Bloggeri integrandu-se în atmosfera grecească

Știți că mie îmi place să degust chestii. De cele mai multe ori, degust viuri. Dar am mai fost și pe la degustări de cafea, de bere, de mâncare și în tinerețuri făceam degustări de whisky. Dar iată că am ajuns să degust și ulei de măsline. Ulei pe care majoritatea bănuiesc că îl văd că pe un element secundar, cu ajutorul căruia poți pregăti preparatele pe care urmează să le deguști. Nu? Doar eu?

Bine, ce-i drept, am cunoscut la viața mea niste spanioli care mâncau uleiul de măsline cu pâine, ca o gustare. Mi s-a părut puțin ciudat, dar după ce am încercat și eu m-am convins. Dar băieții aia aveau ce trebuie, adică ulei de calitate. Și proaspăt. Din nefericire, la noi în România este mai greu să găsești așa ceva, și calitativ și proaspăt. Cred că de aia nu este așa popular. Ceea ce mă aduce la…

Povestea Eliada

Am fost, ziceam, la o degustare. La invitația lui Cătălin Adam, omul din spatele uleiului de măsline Eliada. Povestea lui este cel puțîn interesantă. Își făcea concediile în Grecia, iar prieteni/rude/cunoștințe mereu îl rugau să le aducă de acolo uei de măsline „din ăla bun”, întocmai pentru că la noi nu prea găseai ce trebuie. Ajunsese să se întoarcă cu protbagajul plin în fiecare an, până și-a dat seama că este o nevoie pe piață pe care ar putea să o satisfacă.

Cătălin Adam - omul din spatele uleiului de măsline Eliada
Cătălin Adam – omul din spatele uleiului de măsline Eliada

Eu v-am zis pe scurt, sunt sigur că nu a fost așa de ușor cum sună. Însă a ajuns să producă pentru Romania ulei de măsline de calitate. Da, să îl producă. Nu să îl cumpere pur și simplu de la un furnizor. Ci să se ocupe de proces, de la cumpărarea măslinelor, sortarea acestora, procesarea în metode profesionale, ambalare și așa mai departe. Practic, a învățat o întreagă meserie, de la localnici.

Rezultatul? Un ulei de măsline de înaltă calitate. Și pentru că nu toate uleiurile au fost create egal, noi am degustat 3 modele diferite. Plus unul de control, cu care am început. Este cel cu care suntem noi obișnuiți, cel din supermarket pe care apoi îl păstram în condiții inadecvate și se râncezește. Apoi le-am degustat pe cele de la Eliada, și mi-am dat seama că într-adevăr, este la alt nivel.

4 Uleiuri de măsline pe care le-am degustat
4 Uleiuri de măsline pe care le-am degustat

Cum este un ulei de măsline de calitate?

Nu mă apuc acum să vă zic toată teoria despre diferitele tipuri de ulei, mi-ar lua prea mult. Plus că, găsiți toate aceste informații pe site-ul celor de la Eliada. Ceea ce trebuie să rețineți este că un ulei de calitate este foarte bun pentru sănătate. Adică are în el minerale și antioxidanți și alte lucruri de care organismul nostru are nevoie. De asta, unii oameni, cum ar fi Cătălin, consumă cate o linguriță în fiecare dimineață. Un fel de vitaminziare.

Degustare de uleiuri de măsline extra virgine
Degustare de uleiuri de măsline extra virgine

Și nu e singurul, am mai auzit oameni care fac asta. Și nu este o tradiție „grecească”, am auzit și de la spanioli, spre exemplu.

Un ulei de măsline de calitate nu trebuie să aibă în nici un caz defecte. Prin defecte înțelegem orce miros sau gust neplăcut, cum ar fi:

  • rânced;
  • de pământ;
  • mucegai;
  • fermentat (oțetit);
  • de maslină super coaptă și oxidată (gen măslinele de consum în saramură sau în pungă);
  • de roșie stricată;
  • gust puternic înțepător și neplăcut în partea superioară a palatului.

În schimb, un ulei de calitate trebuie să aibă o aromă proaspătă, plăcută, de fruct. Trebuie să aibă și un gust amărui, plăcut, dar și note de picant. Măcar puțin acolo.

Există uleiuri robuste, care se remarcă prin gust amar și picant intens, care poate să dureze și câteva zeci de secunde.

Hai noroc?

Degustarea de uleiuri de măsline

Să revenim la uleiurile de la Eliada. Acestea sunt produse în Nordul Greciei, folosind echipamente moderne și performante, pentru a asigura calitatea sporită.

Un ulei bun se obține doar prin extracție la rece, la sub 27 de grade celsius, căci altfel prospețimea ar fi afectată. Cei de la Eliada folosesc măsline verzi din soiul Hondroelia Halkidikis care sunt selectate cu atenție.

Tot pentru a păstra prospețimea, măslinele sunt prelucrate în aceiași zi în care sunt culese, astfel rezultă un ulei de măsline de calitate superioară. Pentru a înlătură praful și alte substanțe ce se pot depune pe măsline, acestea sunt spălate cu grijă. Se pune accent pe păstrarea integrală a valorilor nutriționale și farmaceutice ale uleiului de măsline Extra Virgin (căci despre ăsta vorbim) – astfel fiecare etapă din procesul de producție este tratată cu o importanță sporită.

Este important și modul de îmbuteliere. Trebuie un recipient potrivit, ce nu permite soarelui să ajungă la ulei. Sticla este o alegere populară, dar să nu fie transparentă. Uleiul la PET nu este în nici un caz o idee bună. Dar există și alte ambalaje mai avansate, în funcție de necesități. Tot aici vorbim și de faptul că uleiul nu este lăsat să intre în contact cu aerul, iar pentru asta se folosește un gaz inert – azotul.

Astfel se obține un ulei de înaltă calitate, cu un parfum complex ce combină note puternice de iarbă proaspăt tăiată, frunze de roșie, migdale verzi, anghinare și rozmarin.

Gustul are de asemenea diverse grade de amar plăcut (în funcție de tipul de ulei) cu note de anghinare, nuci verzi sau migdale verzi, dar și note de picant – piper verde, ridichi negre sau anghinare. Uneori putem simți și mușețel sau oregano.

Știți ce bun e?

Cel mai bine, merge cu pâine proaspătă
Cel mai bine, merge cu pâine proaspătă

Ulei de măsline Eliada

Gama Eliada are momentan 3 uleiuri, pe care ziceam mai sus că le-am degustat. Acestea sunt:

  • Eliada Gold – care este un ulei echilibrat și versatil, pentru uzul de zi cu zi. Adică dacă ești începător când vine vorba de uleiul de măsline, acesta este cel potrivit pentru tine. Are un parfum fructat mediu și o aromă medie ca intensitate. Așa că poate fi utilizat în orice rețete de bucătărie, dar cel mai bine merge la carne albă, mușchi de porc, pește slab, fructe de mare, sosuri cartofi și alte rețete cu legume, paste și salate verzi
  • Eliada SuperPremium – este un ulei de măsline cu un parfum puternic, peste medie, dar cu o aromă echilibrată. Are un gust desăvârșit – a fost medaliat cu aur la competiții internaționale de la Atena, Berlin, Londra. Este utilizat crud, și merge cel mai bine cu carne de vită sau porc, carne maturată, vânat, pește de mare cu carne densă, legume la grătar, emulsii cu zeamă de lămâie, paste de grâu dur sau paste colorate
  • Eliada Agoureleo – este un ulei proaspăt, intens aromat, nefiltrat care este disponibil doar în sezon (octombrie – martie). Se consumă crud, cu paste, finisaj pentru carnea de vită maturată, cu roșii proaspete, cu legume crude sau la grătar, sau, pur și simplu cu pâine proaspătă

Eliada SuperPremium și Eliada Agoureleo au proprietăți terapeutice – datorită conținutului ridicat de polifenoli antioxidanți, minerale (fier și zinc) și vitamine (Vitamina E, vitamina K, corotenoizi) dar și acizi grași omega 3 și omega 6.

Ziceam mai sus de niște premii câștigate de Eliada SuperPremium. Nu sunt puține, și le puteți vedea pe toate dacă mergeți fizic la ei în magazin.

Premiile obținute de uleiurile de măsline Eliada
Premiile obținute de uleiurile de măsline Eliada

Și dacă ajungeți pe acolo, să știți că nu au doar ulei de măsline. Au o gamă generoasă de produse grecești. De la măsline în toate formele – cum ar fi la borcan cu castraveciori sau migdale, gem de măsline, pastă de măsline și multe altele – dar și chestii dulci, oțeturi balsamice și alte produse de care eu nici nu auzisem.

Alte produse grecești autentice vândute de cei de la Eliada
Alte produse grecești autentice vândute de cei de la Eliada

Dar, desigur, vedeta magazinului va fi mereu uleiul de măsline extra virgin. Ulei de măsline din Grecia, de la mama lui.

Selecție de uleiuri și produse grecești Eliada
Selecție de uleiuri și produse grecești Eliada

Dacă vreți să vedeți cu ochii voștri, și să gustați cu gurile voastre ce v-am tot povestit mai sus, puteți mege la magazinul fizic Eliada, care este în centrul Craiovei, chiar în clădirea hotelului Minerva. Nu aveți cum să-l ratați.

Magazinul Eliada din incinta Minerva, Craiova
Magazinul Eliada din incinta Minerva, Craiova

Deci, dacă vă e dor de vacanța în grecia, hai la Eliada. Vă zic un pont, acum este sezonul, deci puteți fi primii care încearcă uleiul de anul acesta, extra proaspăt, extra bun 🙂


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.