Unt de arahide – o gustare sănătoasă cu multe beneficii
Untul de arahide este o gustare care, în mod surprinzător, nu prea a prins. Zic surprinzător pentru că nouă ne place la nebunie să îmbrățișăm toate trendurile pe care le vedem prin filmele americane. De la jeanși, la muzică rock și frizurile alea dubioase de prin anii ’80. La cât de popular este sandvișul cu „peanut butter & jelly” prin toate filmele și serialele, mă așteptam ca acest unt de arahide să fie mai popular și pe la noi.
Cu toate astea, cel puțin în cercurile mele, nu am întâlnit foarte mulți oameni care să consume unt de arahide. Nici măcar acum 10 ani, când era populară mema aia idioată cu banana animată care dansa și cânta „it’s peanut butter jelly time„. Da, știu, sunt bătrân. De ce? Că e prea scump și nu și-l permit decât hipsterii? Păi, știți voi, arahidele nu cresc în copac. Sau cresc? Sau este obsesia asta a noastră ca popor să nu mâncăm chestii sănătoase? Ar trebui să renunțăm la asta. Pe bune, e mult mai sănătos să intizi unt de arahide pe o felie de pâine, decât, știu și eu, untură. Hai să vă zic de ce untul de arahide e o opțiune sănătoasă pentru un mic dejun sau o gustare.
Unt de arahide – ce este și ce beneficii are
Untul de arahide este o pastă alimentară, tartinabilă, făcută din arahide prăjite uscate. Îl poți mânca întins pe orice fel de pâine, biscuiți, tarte, poate fi pus în smootie-uri sau mâncat direct din borcan cu degetele. Așa de bun e. Și nu, nu e doar pentru copii, cum poate reiese din filmele alea mai sus menționate. Poate fi combinat cu gemuri, fructe, miere sau cu aproape orice altceva, după gusturi. Nu doar că este foarte sățios, dar are și beneficii pentru sănătate.
Un unt de arahide natural are combinația optimă dintre proteine și fibre. Lucru care îl face să fie foarte sățios. Nu doar că mănânci mai puțin, dar te simți sătul pentru o perioadă mai lungă. Adică mănânci mai puțin, per ansamblu. E grozav pentru cine vrea să scape de câteva kilograme. Gen eu.
Pe lângă asta, o porție de unt de arahide conține 3mg de vitamina E, un atioxidant puternic, 49mg de magneziu care e bun pentru oase, 308mg de potasiu, care e bun pentru mușchi și 0.17mg de vitamina B6, care e bună pentru imunitate. Studiile au arătat de asemenea că (virgulă) consumul de unt de arahide poate reduce riscul apariției unor boli de inimă, a diabetului sau a altor afecțiuni din astea cronice. Nu mă întrebați care studii, e plin internetul de ele.
Eu mi-am luat niște unt de arahide de la Sunday Bites
După cum ziceam, e o gustare delicioasă și sănătoasă pentru cei ce vor să slăbească. Și cum eu mi-am propus să fac asta, pentru că pandemia asta m-a făcut ca în 2020 să pun câteva kilograme în plus. (da, o să dau vina pe pandemie pentru stilul meu de viață din ultimul an). Dar 2021 „o să fie anul meu” așa că unul dintre țelurile mele e să scap de vreo 10 „kile” până la vară când o să pot să mă duc liniștit la mare. Și mi-am amintit de o semi dietă pe care o încercasem acum câțiva ani și dăduse roade. Și când zic semi dietă mă refer că nu mai mâncam toate porcăriile posibile între mese, ci optam pentru chestii semi-sănătoase și sățioase, cum ar fi untul de arahide și avocado. Așa că, m-am suit pe internet și am căutat de unde pot să îmi iau astfel de alimente sănătoase pe care să le țin la birou în frigider și să nu mai comand pizza cu colegii de 2 ori pe săptămână. Da, m-am învățat să îmi comand chestii online. Și am dat de Sunday Bites.
Sunt niște oameni mișto care fac unt de arahide autohton, la noi în România. Și pentru că mai ales în perioada asta trebuie să susținem economia locală, am zis să încerc. Ah, da, unturile sunt vegane și gluten free (în caz ca vă interesează chestiile astea). Unturile sunt făcute din arahide, nuci ori semințe și nimic mai mult. De aceea, produsele Sunday Bites sunt o sursă bogată de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, dar sunt și combinația ideală între nutritiv și delicios. Și, ca un bonus, unturile sunt ambalate în borcane din sticlă reciclabilă.
Acum adevărata problemă: de care să aleg?
Există mai multe feluri de unt de arahide. În primul rând, o caracteristica importantă prin care acestea se clasifica este textura. Și aici avem 2 categorii: smooth și crunchy. Adică untul care e unt, cu o textură fină și moale. Și untul crocant, care are prin el bucăți întregi de arahide. Ambele sunt extrem de delicioase.
Apoi mai e și aspectul materiei prime din care provine untul. Adică din ce e făcut? Arahide? Alune de pădure? Migdale și curmale? Caju? Am găsit pe site o gamă variată. Până la urmă mi-am luat două borcane: unul tradițional, de arahide și unt de caju. And it’s gooooooooooood.
Le-am luat cu mine chiar și într-o drumeție pe la Rânca. Că să am un boost de energie dimineața înainte să mergem să ne plimbăm prin pădure după o noapte de beție meditație.
Și că să fac poze artistice pe munte, deși fața mea de mahmureală nu prea mă ajută.
În concluzie: untul de arahide este bun și sănătos și ar trebui să fie mai popular ca gustare. Întrebări?
0 comentarii