Vinaltus – Degustare de vinuri și vizită la cramă
Luasem o scurtă pauză de la degustări (de vinuri, căci am degustat alte chestii, cum ar fi ulei de măsline), căci toamna se culeg strugurii și toate cramele sunt ocupate cu făcutul vinului și alte astfel de activități. Nu poți degusta dacă nu ai ce, nu-i așa? Dar ne-am întors în forță, cu ediția numărul 62 din Brânzeturi cum se…cuVin, proiectul de suflet al AsBO.ro în parteneriat cu dictionarculinar.ro. Și ca să fie treaba treabă, ne-am dus chiar la o cramă, să degustăm vinul la el acasă. E vorba de Crama Vinaltus, care este în Almăj, deci nu departe de Craiova, satul nostru de baștină.
Crama Vinaltus este situată pe dealurile dintre râurile Jiu, Amaradia și Almăjel. Mai exact, în comuna Almăj, Dolj, la o aruncătură de băț de Craiova. Această poziționare îi oferă un terroir aparte, datorită solurilor argiloase și calcaroase dar și curenților de aer. Acest microclimat favorabil ce se crează în „triunghul” dintre cele 3 râuri termoreglează zona iar vița-de-vie și strugurii parcurg perioade optime de dezvoltare și coacere.
Este o crama mică, pe care sunt plantate 9ha de viță-de-vie. Dar este un proiect făcut cu pasiune, de către Iustin Urucu, cel care ne-a fost și gazda în acea seară de toamnă când am avut noi degustarea de care vă zic.
Iustin ne-a fost și ghid prin Cramă, și povestitor. Ne-a spus, cu pasiune, despre proiectul său și ne-a dat câteva informații „din casă”.
Cum ar fi că folosește butoaie din stejar românesc, care adaugă la autenticitatea vinului. Cică francezii ar face cele mai bune butoaie, dar Iustin zice că e foarte mult marketing la mijloc. Și nu toate butoaiele „franțuzești” de pe piață (mai ales cele ce ajung la noi) sunt făcute cu lemn franțuzesc. Nu ar fi sustenabil. Deci, preferă butoaiele autohtone, făcute din copaci autohtoni. Și așa mai și susține afaceri locale. ceea ce e un lucru bun, dacă mă întrebați pe mine.
Și tradiția se îmbină mereu cu tehnologia, când vine vorba de vin. Pe vremuri, era greu să controlezi procesul de fermentație al strugurilor, căci nu era refrigerație. De asta erau preferate pivnițe și peșteri pentru învechit vin, că aveau cât de cât temperaturi constante. Se mai putea folosi și apă pentru a răci butoaiele, dar asta aducea costuri extra.
În lumea modernă, asta nu mai este o problemă. Tehnologia le permite vinificatorilor să aibă control deplin asupra tuturor variabilelor, de la temperatură la drojdiile folosite. Astfel se poate garanta o calitate constantă a vinurilor.
Ce vinuri de la Vinaltus am degustat noi?
La Vinaltus se găsesc două game de vinuri: Corvus și Demeter. Noi am degustat 3 vinuri din gama Corvus și 2 din gama Demeter, deci 5 în total.
Le-am asociat pe fiecare cu câte o brânză din gama Delaco. Și am avut deci 5 combinații în total, după cum urmează:
- Corvus, Crâmpoșie Selecționată, vin alb sec + Aperifrais Ile de France;
- Corvus rose + Brie au bleu Ile de France;
- Demeter Sauvignon Blanc + Emmentaler Delaco;
- Corvus, (Fetească Neagră și Negru de Drăgășani) + Cașcaval Sofia Delaco;
- Demeter, Negru de Drăgășani și Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Deși are doar 9ha, la Vinaltus se găsesc o gamă variată de soiuri: Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră și Negru de Drăgășani, dar și soiuri internaționale precum: Sauvignon Blanc, Merlot și Cabernet Sauvignon. Acestea din urmă în cantități mai mici, ce-i drept.
Iar din acestea ies niște vinuri interesante. Crâmpoșia pot zice că m-a impresionat. Este un soi mai rar întâlnit, dar care da și un vin foarte fresh și aromat. Care a mers de minune cu brânza moale Aperifrais din gama Ile de France de la Delaco.
A doua combinație, cea cu rose-ul Corvus și Brie au Bleu nu pot zice că a fost cea mai reușită. Vinul era prea cuminte și a fost acaparat de brânză cu mucegai alb-albastru.
De obicei după rose treceam la viurile roșii, însă de data asta am mers puțin atipic și ne-am întors la un vin alb. Din gama Demeter, un Sauvignon Blanc, un vin popular și foarte răcoros. Ar fi mers mai bine la o terasă, vara. Dar a făcut pereche buna cu Emmentaler-ul Delaco, chiar și în seara aia răcoroasă de toamnă când l-am degustat noi.
Apoi am trecut la primul vin roșu, din gama Corvus, un cupaj de Fetească Neagră și Negru de Drăgășani, care a rezultat un vin puternic, cu personalitate. L-am asociat cu clasicul cașcaval Sofia din gama Delaco și a ieșit o combinație foarte bună. Dar nu cea mai bună.
Cea mai bună combinație, în opinia mea de băutor semi-profesionist, a fost chiar ultima combinație. Tot un vin roșu, dar din gama Demeter: Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon. Vă întrebați, oare, cum așa, Negru de Drăgășani dar din Almăj? Ei bine, uite că se poate. Și a ieșit un vin chiar interesant, împreună cu clasicul Cabernet Sauvignon. Cu o culoare foarte vibrantă, rubinie, arome clasice de fructe roșii și de pădure, și un post-gust lung. Și s-a înțeles bine și cu Grana Padano din gama Delaco D’Excepție, o brânză tare, maturată, originară din Italia. Atât vinul cât și brânză au caractere puternice, dar nu se acaparează unul pe celălalt, deci în final avem o armonie ce se plimbă pe papilele noastre gustative.
Bine, astea sunt doar părerile mele, nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Nu credeți fară să cercetați. Deci, dacă prindeți ocazia, luați un vin de la Vinaltus și degustați-l, să vă convngeti singuri!
0 comentarii