Vinuri Averești albe și răcoritoare degusate cu brânzeturi Delaco fresh, remediul perfect pentru caniculă
Suntem la jumătatea verii și temperaturile din termometre se învârt pe la 40 de grade. Asta aș numi eu caniculă. Apoi aș face o glumă despre cum nu există încălzirea globală. După m-aș răcori cu un pahar de vin. Bine, nu că mi-ar trebui neapărat o scuză în plus să beau niște vin. Sunt degustător semi-profesionist, până la urmă. Nu? Da! Cum altfel pot explica toate degustările astea de vinuri la care particip? Că la o degustare din asta oficială am băut niște vinuri Averești albe și răcoritoare. Și le-am asociat cu niște brânzeturi de la Delaco. Și niște mâncare bună de la 12Doișpe.
Ziceam că a fost o degustare „oficială”. Organizată de AsBO.ro și dictionarculinar.ro. Adică proiectul ăla mișto Brânzeturi cum se…cuVin, care a ajuns la ediția cu numărul 61. Da, 61! Deci suntem profesioniști, ce mai.
Nu este nici prima dată când degustăm vinuri Averești. Au mai fost alături de noi la Brânzeturi cum se…cuVin #46, în 2022. Și la ediția #26, tocmai în 2018, când am băut eu pentru prima dată vinuri Averești.
Și, la fel ca și la edițiile trecute, l-am asociat cu brânzeturi Delaco.
Despre Domeniile Averești
Cum am menționat mai sus, nu este prima degustare cu Domeniile Averești, însă este o crama plină de istorie deci merită să mai dau din nou câteva detalii despre aceasta, înainte să trec la vinurile lor minunate.
Centrul Viticol Averești este situat la marginea României, în nord-est, în mijlocul ținuturilor scăldate în soare și struguri ale Podgoriei Huși. Vița de vie a fost cultivată aici, în inima zonei culturii Cucuteni, de mii de ani.
Însemnări despre vinurile locale au fost gasite în manuscrisele cronicarilor, începand cu 1874 cand boierul Ștefan Negruzzi, împreună cu talentul oenologului francez René Faure, au intuit că terroir-ul zonei este unul aparte și au început să integreze concepte și practici de viticultură modernă.
Francezului i se datorează renașterea soiurilor vechi românești, Zghihara și Busuioaca, precum și introducerea soiurilor franțuzești, Merlot, Cabernet sau Aligoté.
În fiecare an, o sticlă din primul vin obținut este îngropată în locul cel mai răcoros al podgoriei, perpetuând astfel tradiția și respectul pentru strămoșii care au pus bazele acestei arte viticole.
La momentul actual Domeniile Averești dețin o suprafață de circa 650 de hectare de viță de vie, unde se găsesc următoarele soiuri:
- Zghihară;
- Chardonnay;
- Tămâioasă Românească;
- Muscat Ottonel;
- Fetească Regală;
- Fetească Albă;
- Busuioacă de Bohotin;
- Aligoté;
- Sauvignon Blanc;
- Traminer;
- Fetească Neagră;
- Cabernet Sauvignon;
- Pinot Noir;
- Merlot.
Multe soiuri deci, atât autohtone cât și străine de excepție, din care se obțin vinuri Averești pentru toate gusturile și toate buzunarele. Dintre care am degustat și noi, câteva.
Vinuri Averești și brânzeturi Delaco
De data aceasta am degustat 5 vinuri, toate albe, care au mers de minune pe vremea asta caniculară. Printre cele degustate câteva soiuri mai rare, deci a ieșit o degustare inedită. Hai să-ți zic combinațiile serii:
1. Vinuri Averești: Diamond Busuioacă Blanc de rose + Aperifrais Ile de France
Am început seara cu ceva fresh din gama Diamond: Busuioacă Blanc de Rose. Un vin alb, sec, cu 13.5% alcool/volum. Este un vin D.O.C. – C.M.D. Când vezi lterele astea pe o sticlă să știi că e un vin premium. Adică este un vin cu Denumire de Origine Controlată (în cazul de față „Huși”) și a fost Cules la Maturitate Deplina.
Un vin de o culoare pală, plăcută ochiului. Ca arome ne bucura cu note florale, vegetale, cu nuanțe de ananas și alte fructe tropicale.
Gustul rafinat al acestui vin este dominat de aromele intense de busuioc, papaya, pepene galben și ananas, îmbogățite cu note subtile de fructul pasiunii. Aceste accente fructate se armonizează perfect, oferind o paletă de senzații inedite.
Per total, a fost un vin foarte intens, care mi-a potolit setea și m-a revigorat complet, încă de la începutul degustării. A fost o experiență plăcută, mai ales în combinație cu Aperifrais de la Delaco.
Aperifrais oferă 20 de bucățele de brânză proaspătă cu textură cremoasă, ideale pentru petreceri neplanificate și vizite inopinate. Acestea sunt perfecte pentru a crea aperitive gustoase, sănătoase și atrăgătoare, fie că le aranjați pe un platou sau le puneți pe biscuiți rotunzi, cu gust neutru sau ușor sărat. Vor arăta minunat și vor fi delicioase!
Aperifrais Provence este o cremă de brânză și smântână cu „topping” de legume, ierburi aromate și condimente, conținând:
- ardei roșu, mix de piper (alb, negru, verde), cuișoare, busuioc, cimbru, arpagic.
Aperifrais Cote D’Azur este o cremă de brânză și smântână cu „topping” de legume, ierburi aromate și condimente, conținând:
- ardei, ceapă, oregano, busuioc, usturoi, roșii, pătrunjel, piper, măsline verzi.
Cum ziceam, am început în forță, asta fiind cea mai reușită combinație a serii, din punctul meu de vedere, evident.
2. Nativus Zghihară + Camembert Delaco
Al doilea vin degustat a fost tot un D.O.C. de Huși: Zghihara din gama Nativus. Dintre gamele de vinuri Averești, Nativus este printre cele mai apreciate, deoarece sunt și bune și accesibile la preț.
Am avut deci un vin alb, sec, cu 12% alcool/volum. Zghihara este un soi pur romanesc, nu foarte răspândit. Eu mai încercasem acest soi, dar mă bucur că am avut ocazia să îl degust din nou.
Este un vin plăcut, răcoritor, numai bun de băut vara la terasă. Ca arome se pot simți, discret, mere proaspete sau chiar măcriș. Și gustul este proaspăt și fructat, ușor mineral, și un post-gust sec-amărui.
L-am asociat cu Camembert. Simbol național al Franței, Camembert-ul a apărut odată cu Republica Franceză, la sfârșitul secolului 18. Se spune că a fost produs pentru prima dată de Marie Harel, soția unui fermier din Normandia, sub îndrumarea unui preot originar din regiunea Brie. Această brânză a depășit rapid predecesorii săi, devenind un pilon al culturii culinare franceze.
Fabricată din lapte de vacă, Camembert-ul are o textură moale, cremoasă și catifelată, cu o culoare galben deschis. Gustul său este vag dulceag, cu note de ciuperci și un retrogust lung, umami. Inițial, mirosul este slab, dar se intensifică pe măsura maturării, ajungând să fie considerat una dintre cele mai intens mirositoare brânzeturi.
Coaja comestibilă, acoperită cu mucegai alb, adaugă o aromă distinctă de ciuperci. Pentru a savura pe deplin această brânză, serviți-o la temperatura camerei, alături de felii de baghetă proaspătă și crocantă sau cu fructe precum pere și struguri albi.
3. Vinuri Averești: Nativus Cuvee de Averești demisec + Emmentaler Delaco
A urmat un Cuvee. Adică un vin obținut dim mai multe soiuri de struguri, 3 în cazul de față. Rezultatul este un vin alb, demisec, cu 12.5% alcool/volum. Tot D.O.C. și C.M.D.
În pahar avem o culoare gălbuie strălucitoare. Un vin cu arome complexe, fructate, cu note de flori de soc. La gust regăsim aceleași tente florale dar și fructe albe. Un vin foarte plăcut, mai ales în combinație cu Emmentaler-ul.
Originară din valea Emmental din Elveția, această brânză este cunoscută pentru gluma că se obține amestecând în proporție de 1/1 brânză cu găurile 🙂 În realitate, Emmentaler este una dintre cele mai dificile brânzeturi de produs, datorită procesului complex de maturare care trebuie să asigure formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură.
Emmentaler este o brânză tare, obținută din lapte de vacă pasteurizat. Gustul său este dulceag și ușor acid, iar aroma fructată cu nuanțe de nucă îi conferă un caracter distinct. Textura este fermă, cu găuri mari, iar duritatea este evidentă.
4. Nativus Aligoté + Cașcaval Sofia
Printre soiurile de vinuri Averești se regăsesc și soiuri străine, desigur. Cum este Aligoté, soi originar din Franța. Aligoté din gama Nativus este și el D.O.C. de Huși. Un vin alb, sec, cu 13% alcool/volum.
Este un vin proaspăt cu o aciditate ridicată. Aromele sunt complexe, dulci-acrișoare. Arome de sâmburi de caise, mere verzi sau corcodușe necoapte. Aromele se continuă și la gust, unde avem note mai subtile și ușor minerale. L-am asociat cu clasicul Cașcaval Sofia.
Cașcavalul este răspândit în toată peninsula Balcanică, însă originea sa este disputată. Unii susțin că provine din sudul Italiei, unde mai are și azi veri mai îndepărtați precum mozzarella și caciocavallo. Alții cred că rădăcina cuvântului „caș” sugerează origini aromâne.
Denumirea este adesea folosită, impropriu, pentru orice brânză galbenă cu consistență semitare sau tare. Cașcavalul este obținut prin metoda Pasta Filata, similar cu Mozzarella. Textura sa este fermă și semitare, gustul ușor sărat, iar aroma fină de lapte.
5. Vinuri Averești: Nativus Chardonnay + Havarti Castelo
Ultimul dar cu siguranță nu cel din urmă a fost un Chardonnay din gama Nativus. Un vin D.O.C. și C.M.D. reprezentant pentru gamele de vinuri Averești. Un vin alb, sec, cu 13.5% alcool/volum.
Are o culoare foarte frumoasă, ce duce spre culoarea mierii de salcâm. Este printre puținele vinuri baricate de la Averești, fiind maturat 3 luni în butoaie de stejar.
Chardonnay-ul de la Averești are o aciditate medie. Ca arome putem regăsi nuanțe subtile de flori de salcâm, pere albe sau chiar nectarine sau ananas, incorporate în stejar-ul rezultat de la maturare.
La gust putem identifica clasicele flori de câmp și accente minerale specifice soiului.
Un vin foarte răcoros, care a mers de minune, mai ales combinat cu Havarti, una dintre brânzeturile mele preferate.
Havarti este o brânză daneză aromată și cremoasă, obținută din lapte de vacă. Originară din regiunea Havarthigaard din Øverød, numele său provine din anul 1852, când Hanne Nielsen a fondat acolo o fabrică modernă de brânzeturi. Această brânză este maturată timp de cel puțin 2-3 luni.
Havarti este o brânză semi-moale, cu un gust untos, dulceag și ușor acid, și o aromă de unt proaspăt. Textura sa este moale și suplă, iar duritatea este semi-moale. Mai multe informații pot fi găsite pe Wikipedia.
Asociere avansată și cu mâncare „light” de la 12Doișpe
Cum ziceam și la degustarea trecută, avem o locație nouă în care ne desfășuram. Și pe mine m-a bucurat asta dintr-un singur motiv: un nou meniu din care să-mi aleg. Căci mie îmi place să experimentez mâncăruri. Adică să încerc preparate noi, nu să-mi iau mereu aceiași ceafă de porc cu cartofi prăjiți. Din fericire, la 12Doișpe sunt câteva preparate interesante pe meniu.
De data aceasta am zis să merg(em) pe ceva mai light, mai de vară. Și am împărțit cu modloveanca din dotare câteva preparate:
- Bruschetta cu somon, cremă de brânză, baby spanac;
- Burrata cu roșii cherry,busuioc, pâine prăjită;
- Vită la tigaie cu chimichurri și ciabatta prăjită.
Bruschettele au fost okay, dar nu mă dau eu în vânt după pește. Am gustat doar una și restu le-am lăsat Patrisiei că ea este iubitoare de pește. Buratta a fost foarte bună și aromată, ne-am bătut pe ea. La fel a fost și mini porția de vită la tigaie cu chimichurri. De asta trebuia să ne luăm una de fiecare, cel puțin. Recomand
Și să nu uitam de hidratare! Nu doar pentru că e cald afară, dar în general, când consumăm băuturi alcoolice, este important să ne hidratăm corespunzător. Cu apă. Apă bună și sănătoasă. Noi am avut apa autohtonă, de la Dolce Vita, care ne-a hidratat de minune!
Și la final o să las poza de grup. Să ne amintim că importanți sunt oamenii pe care îi avem alături, căci orice vin e mai bun într-o companie plăcută.
0 comentarii