Vinuri biodinamice de la Domeniul Bogdan și brânzeturi gustoase de la Delaco

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Prin vinuri biodinamice înțelegem vinuri obținute din struguri sănătoși și gustoși, care nu au fost tratați cu nici un fel de erbicid sau insecticid. La fel și îngrășământul folosit este 100% natural, fără chestii chimice. Până și drojdia folosită pentru fermentarea vinului este naturală, fără vreo modificație făcută de om. Puteți citi mai multe despre viticultura biodinamică aici.

Astfel de vinuri biodinamice am degustat cu prilejul celei mai recente degustări marca „Brânzeturi cum se…cuVin”, eveniment organizat de Asociația Bloggerilor Olteni în parteneriat cu dictionarculinar.ro. Și anume vinuri de la Domeniul Bogdan.

Vinuri biodinamice turnate în pahar
Vinuri biodinamice turnate în pahar

Am mai degustat vinurile bio marca Domeniul Bogdan înainte de pandemie, si chiar de 2 ori. Să vă zic câteva informații despre aceștia: și-au început activitatea în 2011 cu scopul de a face un vin sănătos, 100% natural. Momentan au o podgorie de 154 de hectare situată în Dobrogea, iar în 2016 strugurii lor sunt certificați ca ecologici/organici de către Austria Bio Garantie.

Vinuri biodinamice la Il Calcio

La Il Calcio am făcut și luna trecută degustare de vinuri. Ne-a plăcut locația așa mult încât am zis să revenim. Decorul este foarte fancy, chiar ne simțim boemi bând vinuri bune. Și mâncând mâncare bună.

Degustare d evinuri biodinamice la Il Calcio Craiova
Degustare de vinuri biodinamice la Il Calcio Craiova

La această degustare am avut pe meniu 6 vinuri biodinamice, combinate desigur cu nelipsitele brânzeturi de la Delaco. Acestea au fost:

  1. Cuvee Experience Rose (Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco
  2. Premium Riesling (Rhin) + Camembert Ile de France
  3. Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Brie Ile de France
  4. Primordial Chardonnay + Havarti Castello
  5. Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco
  6. Fetească Neagră Pătrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Domeniul Bogdan - Vinuri biodinamice
Domeniul Bogdan – Vinuri biodinamice

Mereu e greu să îmi aleg o împerechere preferată. Căci mi-au plăcut mai multe din vinurile de la Domeniul Bogdan. Și la fel și cu brânzeturile Delaco. Eu sunt fan al brânzei bune, iar Delaco care în gama mai multe tipuri de brânză care îmi plac în mod special. Dar scopul degustărilor noastre este să găsim împerecheri reușite, adică atât vinul cât și brânza, trebuie să se completeze reciproc. Să își accentueze trăsăturile, nu să și le acopere. De aceea sunt anumite lucruri după care se ghidează oamenii care fac asocierile. Și uneori le iese chiar foarte bine.

Din vinurile biodinamice de la Domeniul Bogdan mi-au plăcut în mod special Cuvee Experience Rose (Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon), primul de pe listă. Un rose foarte fresh, care servit rece a mers de minune într-o zi călduroasă de primăvară târzie. Și împerecherea a fost reușită, Aperifrais de la Delaco îmi place mult, e ideal pentru o gustare rapidă.

Dintre cele albe, m-a impresionat atât vizual, cât și olfactiv, și desigur gustativ Primordial Chardonnay. Un vin foarte aromat, de asemenea, servit rece. Am cerut mai mult, așa mult mi-a plăcut. Și la fel, a fost o combinație reușită. Havarti Castello, o brânză tare din lapte de vacă. A fost interesantă combinația.

Dar asocierea câștigătoare a fost…

Prezentatorii serii
Prezentatorii serii

Cum e proverbul ăla? Cei din urmă vor fi cei dintâi? Adică ce vreau să zic eu cu cuvinte acum, este că ultima împerechere a fost cea care mi-a plăcut cel mai mult. Fetească Neagră Pătrar: un vin roșu, roșu închis spre vișiniu, și sec. Îmi plac vinurile seci. Și cu 14.5% alcool pe volum. Ceea ce este exact ce trebuie pentru un vin roșu. Iar că arome, avem tente de vișine și alte fructe de pădure închise la culoare. Poate chiar cireșe negre sau sălbatice. Și cu ușoare tente de condimente. O experiență inedită. Un vin echilibrat, cu tanini ușori. Iar în caz că vă întrebați, denumirea de „Pătrar” este dată de una dintre fazele lunii. Pentru că cei de la Domeniul Bogdan iau și acest aspect în considerare când culeg strugurii.

Combinația mea preferată
Combinația mea preferată

Iar Grana Padano Delaco D’Exceptie l-a completat perfect. Este o brânză de origine italiană, făcută din lapte de vaca degresat, similar cu Parmegiano. Este o brânză ușor maturată, cu o textură fermă, sfărâmicioasă. În funcție de cât a fost maturată, aroma acesteia se intensifică, și la fel și textura.

Cum ziceam, combinația perfectă, s-au completat reciproc exact cum ar trebui. Vinul catifelat și brânză puternică au făcut împreună o senzație de neuitat. Trebuie să recunosc, a ajutat și compania în care au fost servite. Deci pot spune că a fost o degustare foarte reușită. Ceea ce vă recomand și vouă!

Poză de grup după degustare
Poză de grup după degustare

1 comentariu

Domeniul Bogdan și Delaco - Simbioza dintre vinuri și brânză · 17/06/2022 la 06:06

[…] frumoasă. Am ajuns la prima mea degustare de vinuri și brânzeturi, acceptând invitația lui Marian Buzărnescu. Luând în considerare că citiți acum acest articol, am acceptat și provocarea lui Daniel Botea […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.