Vinuri din Banat de la Crama Aramic, degustate în Oltenia cu brânzeturi internaționale

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Nu am mai fost la o degustare de vinuri de anul trecut! Scuze, trebuia să fac gluma asta. Cred că vine cu vârstă, pofta asta de a face glume proaste. Oricum, nu aveam o introducere mai bună pentru articolul ăsta, deci… atât s-a putut. Azi vorbim puțin despre vinurile de la Crama Aramic, pe care le-am degustat de curând.

Nu le-am degustat prima data. Prima degustare a vinurilor din gama Aramic a fost chiar la Crama Aramic, spre sfârșit de noiembrie, anul trecut. Am trecut în vizita când am fost prin Timișoara să vedem expoziția Brâncuși de acolo. Deci nu o să scriu prea multe despre crama în articolul ăsta, căci am vorbit pe larg despre asta în articolul despre Crama Aramic de atunci. Inclusiv despre istorie și proprietari. Incluzandu-l pe Adam Crăciunescu. Cel care ne-a vorbit și la degustarea asta despre vinuri. Vezi cum se leagă toate?

Adam Crăciunescu vorbind despre vinurile de la Crama Aramic
Adam Crăciunescu vorbind despre vinurile de la Crama Aramic

Gata, asta era introducerea. Am zis că nu aveam una reușită. Anyways, hai să vorbim despre vinuri și brânzeturi, căci de asta suntem aici.

Degustare cu Crama Aramic și brânzeturi Delaco

Am avut pe lista de degustare 5 asocieri. Adică 5 vinuri de la Crama Aramic și 5 brânzeturi de la Delaco, alese cu tact de Daniel Botea, șefu’ la brânză. Adică organizatorul acestui minunat proiect, Brânzeturi cum se…cuVin. Hai să îți zic puțin despre fiecare asociere.

Lista de vinuri Aramic și brânzeturi pe platou
Lista de vinuri Aramic și brânzeturi pe platou

Fetească Albă și Aperifrais Ile de France

Am început cu o Fetească Albă din 2022. Un vin sec, cu 13,9% alcool/volum. Un vin fresh, de o culoare galben pală. Cu arome delicate și fructate, cu tente de caise. Gustul este proaspăt, cu aciditate echilibrată. Un post gust de citrice.

Am avut și o surpriză. am degustat Feteasca Albă din 2023, adică același soi, dar mai tânăr. Pentru că era așa proaspăt, am observat și câteva diferențe în pahar. În primul rând, culoarea celui din 2023 este mai vioaie, cu tente de verde. Aciditatea este mai ridicată dar la alcool este puțin mai slab. Iar aromele duc mai multe spre mere verzi. Mă bucur că am avut ocazia să fac acest experiment, ajută să-ți dai seama anumite aspecte. Cum ar fi că vinul se schimba odată cu timpul. Ca și noi, de altfel. Sau altă metaforă din asta adâncă.

Asocierea a fost cu Aperifrais – Ile de France, o brânză proaspătă cu o textură cremoasă, gata pregătită pentru servire sub forma a aproximativ 20 de bucăți, fiecare având un topping de mirodenii sau ierburi aromate. Pur și simplu trebuie să le aranjezi pe farfurie și vei impresiona instant oaspeții. Disponibilă în diverse sortimente, am optat pentru Aperifrais Saveur de Cote D’Azur, perfectă pentru a se potrivi cu influențele franțuzești ale vinului. Aceasta este o cremă de brânză și smântână, având un topping format din ardei, ceapă, oregano, busuioc, roșii, pătrunjel, piper și măsline verzi.

Sauvignon Blanc Piatra Soarelui și Havarti Castello

Al doilea vin oficial al serii a fost Sauvignon Blanc Piatra Soarelui din 2022.Tot un vin sec, cu 13.5% alcool/volum și 6.25g/l aciditate totală. A fost lăsat pe pielițe 24 de ore pentru a prelua taninul. Are o culoare foarte deschisă, galben pai. Aromele sunt specifice de Sauvignon Blanc, adică lăstari și flori de viță de vie, tente ierboase chiar. Are și un gust specific, la fel floral, ce duce puțin a mere bătute. Care e un lucru bun, deși sună nașpa.

Havarti este o brânză semi-tare cu origini daneze, recunoscută pentru textura sa cremoasă și gustul delicat. Aceasta este fabricată din lapte de vacă și poate avea diverse arome, în funcție de perioada de maturare și adăugarea de ingrediente suplimentare, precum ierburi sau condimente. Havarti se caracterizează printr-o culoare deschisă, o coajă subțire și un interior neted. Este o alegere populară pentru aperitive, sandvișuri și preparate de tip brunch, datorită versatilității sale și a profilului de gust prietenos.

Vin turnat în pahar, artistic
Vin turnat în pahar, artistic

Rosé și British Cheddar Delaco D’Exceptie

Am avut și un Rose de la Aramic, sec, din 2022. Cu un veritabil 15% alcool/volum și 6.5 g/l aciditate totală. Are o culoare frumoasă, trandafirie, că doar e rose, no? Aromele sunt plăcute, de zmeură și căpșune, cu subtile tente florale. Gustul este proaspăt și vibrant, puțin dulce desi e un vin sec. Se simte și alcoolul destul de bine. Cred că rose-urile sunt vinurile verii, desi a fost un vin bun, nu m-am putut bucura de el când afară sunt -3 grade.

British Cheddar este o brânză tare și maturată, originară din Anglia. Este fabricată din lapte de vacă și este cunoscută pentru culoarea sa galbenă distinctivă și textura sa friabilă. Cheddarul britanic are un gust bogat și savuros, care devine mai pronunțat pe măsură ce se maturizează. Există variante ale acestui tip de brânză, cum ar fi Cheddarul extra-maturat, care are un gust mai intens și o textură mai sfărâmicioasă. Cheddarul britanic este adesea folosit în diverse rețete, cum ar fi sandvișuri, plăcinte sau simplu consumat ca gustare. Este una dintre cele mai apreciate și răspândite tipuri de brânză în lume.

Noroc la rose
Noroc la rose

Fetească Neagră și Cașcaval Sofia Delaco

Primul roșu al serii, Fetească Neagră din 2022. Tot un vin sec, cu 15% alcool/volum. Dar la roșii e de așteptat. Și 6.08 g/l aciditate totală. În pahar are o culoare intensă, roșu rubiniu, cu tente de purpuriu chiar. Aromele sunt și ele intense, de fructe roșii și negre, cu nuanțe subtile de condimente și ciocolată. Care se regăsesc și în gust. Taninurile sunt prezente și iți lasă o senzație ușor astringentă în gură. Un vin foarte reușit, daca mă întrebi pe mine.

Noi l-am asociat cu Cașcaval Sofia, cașcavalul clasic cu care suntem noi obișnuiți. Are o textură fermă, semitare și un gust sărat, cu arome fine de lapte. Deci s-a potrivit bine cu Feteasca Neagră.

Asocieri de vinuri de la Crama Aramic și brânzeturi Delaco
Asocieri de vinuri de la Crama Aramic și brânzeturi Delaco

Fetească Neagră Reserve Aramic și Grana Padano Delaco D’Exceptie

Am păstrat ce-i mai bun la sfârșit. Adică ce mi-a plăcut mie cel mai mult. Poate tu ai gusturi diferite, cine sunt eu să te judec. Însă pentru mine cea mai bună combinație a serii a fost cea de la final. Fetească Neagră Reserve și Grana Padano Delaco D’Excepție.

Începem cu vinul, cum ziceam, Fetească Neagră, din 2019, baricată. Un vin sec, cu 14.6% alcool/volum, care este mai mult decât suficient. Și 5.62 g/l aciditate totală. Un vin care s-a păstrat foarte bine și a îmbătrânit frumos. Bine, nu-i chiar așa bătrân, însă baricul se simte foarte frumos. Culoarea este tot roșie rubinie, dar parcă mai intensă. Aromele sunt și ele puternice, cireșe negre, prune, cu nuanțe afumate.

Un vin cu un corp plin, ce iți lasă o senzație bogată în gură. Feteasca Neagra este în general un vin cu o structură bună, de aia e așa predispus la maturare. L-aș fi savurat cu o friptură de vită, dar n-a fost să fie. Poate cu altă ocazie.

Grana Padano este o celebră brânză italiană cu o istorie îndelungată și este adesea comparată cu Parmigiano-Reggiano. Este produsă în regiunile din nordul Italiei, în special în zonele din jurul râului Po. Brânza Grana Padano este fabricată din lapte de vacă și este cunoscută pentru textura sa granulară și pentru gustul său intens și sărat.

Caracteristicile principale ale Grana Padano includ o coajă dură, de culoare galbenă sau brună, iar interiorul este de obicei de culoare deschisă, cu o textură granulară și friabilă. Acest tip de brânză este produs prin procesul de maturare timp îndelungat, care poate ajunge la mai mulți ani.

Este una dintre branzeturile mele preferate, deci am avut inca un motiv in plus sa aleg aceasta asociere ca fiind castigatoare!

Crama Aramic la C House Milano Craiova

Ne-am bucurat de degustare la C House Milano. Unde am tot fost de ceva vreme. Cam tot anul trecut. Parcă mergea mai bine vara. Nu de alta, dar pare că în locul unde am ținut noi degustarea sunt ceva probleme cu aerisirea sau ceva. Că sufla aer rece deși afară erau temperaturi cu minus. Dar nu lăsam noi asta să ne strice minunăție de degustare.

Anyways, era desprevinuri articolul asta. Vinurile de la Aramic. Sunt bune. Și brânzeturile Delaco. 10/10, recomand!


Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.