Vinuri din Craiova marca Narcis sau Atelierul de Vin Primăverii 43a

Publicat de MarianBuzarnescu pe

De obicei când făceam gluma aia cu „nu am mai fost la o degustare de vinuri de anu’ trecut” o făceam prin ianuarie și nu trecuseră mai mult de 2 luni de la ultima degustare la care participasem. Acum, suntem deja în martie, dar lucrul și mai nasol e că a trecut efectiv un an, 12 luni, 360(și ceva) de zile de când am băut degustat niște vinuri într-un mod formal și profesionist. Și logic, am sărit la prima ocazie de a fi din nou bețiv degustător profesionist când s-a ivit ocazia. Mai ales că erau vinuri autohtone, vinuri din Craiova, făcute de prietenii noștri blogosferici, Narcis și Lenuța Neagoe.

Prima degustare post-pandemică cu vinuri din Craiova

Bine, e mult spus „post-pandemică”. Practic suntem încă în pandemie. Prima degustare de vinuri după un an de restricții? Prima degustare de vinuri după ce s-au mai calmat puțin apele? După ce restricțiile au devenit mai libertine? Nu știu cum să mă exprim exact. Important e că am fost la prima degustare de vinuri după un an de zile.

Și nu e vorba că nu aș fi băut vin în anul asta. Că am băut. Ce altceva poți face când nu ieși o luna jumate din casă? Sau când toate restaurantele și barurile sunt închise? Sau sunt deschise doar terasele și afară e iarnă? Te adaptezi. Și bei vin singur ca tristu cu prietenii tăi (dar nu mai mult de 3 ca să nu încălcam restricțiile, okay?).

În orice caz, după perioada asta de haos și stagnare, am prins și noi curaj să facem o degustare. Trebuie să recunosc, a fost puțin ciudat. Că ne-am ieșit din mână, nu mai știam cum să ne comportăm la un eveniment din ăsta oficial. Și că a trebuit să respectăm normele de siguranță, ca să nu ne viziteze Covidel pe la degustare. Uite, eu nici nu mai știam cum se miroase vinul.

Bărbos mirosind vin
Bărbos mirosind vin

Dar hey, e un început. Sper că un început bun. Să ajungem să revenim la normal. Și prin normal mă refer la cel puțin o degustare pe lună. Și vizite pe la crame. Și ce mai vrem noi să facem. Țineți-ne pumnii!

Deci despre vinuri din Craiova marca Atelierul de Vin Primăverii 43a

Destul am bătut câmpii, să trecem la subiect. Că doar asta e un articol despre vinuri, nu despre cât de nasoale sunt restricțiile pentru noi ăștia de obișnuiam să ne petrecem viețile pe la evenimente și proiecte.

În caz că nu știți cine sunt autorii acestor vinuri din Craiova pe care i-am menționat mai sus, o să încerc să vă fac un mic rezumat. Narcis a făcut masterul de expertizare viti-vinicolă la Facultatea de Horticultură din Craiova. Lenuța își pregătește și ea disertația pentru masterul de Expertizare viti-vinicolă. Împreună, vinifică în familie, cu multă muncă și pasiune, o cantitate mică de struguri în pivnița din strada Primăverii. De unde și numele „Atelierul de Vin Primăverii 43a”.

Narcis vorbindu-ne despre vinurile lui
Narcis vorbindu-ne despre vinurile lui

Ne-au încântat în seara degustării cu 6 vinuri autohtone, vinificate în stil propriu. Două vinuri albe și un rose, din recolta anului 2020-an bun (pentru vinuri, că altfel…) și 3 vinuri roșii din colecția toamnă 2019. Acestea sunt după cum urmează:

  • Crâmpoșie – primul vin pe ordinea de seară a fost o Crâmpoșie aromată, dar care din motive de copyright (gen nu a fost omologat, nu știu cum funcționează la vinuri) nu se poate numi așa. Așa că pe etichetă lui se regăsește textul „?!„. Ceea ce mi se pare o mișcare alfa. Ce am băut noi a fost obținut din Crâmpoșie Selectionată și Muscat Ottonel, care a rezultat un vin alb, sec, cu arome intense de citrice, nu foarte acid, cu 12,8% vol.alc.;
  • Tămâioasă Românească – a.k.a „Tămaioasa lui Mărinache” (denumire câștigată în urma unei povești de familie). Tot un vin alb, sec, cu arome de flori și citrice, cu o acididate mai mare și 13% vol.alc.;
  • Rose – cu numele de scenă „Capriciu„, făcut la insistențele Lenutei, deci cu pasiune. Rose-ul ăsta e un multisepaj (am aflat și eu cuvântul ăsta, acum, după atâtea degustări), adică realizat din mai multe soiuri, în cazul de față trei: Merlot, Fetească neagră și Shiraz. Un vin sec, aromat, cu un minunat 15,5% vol.alc. Da, cel mai tare vin al serii a fost rose-ul. Abia aștept să îl beau pe plajă, la vară, cu restul fetelor;
  • Fetească Neagră și Merlot – sau „Iluzie”, primul vin roșu al seri, sec, 14,5% vol.alc., dacă vă interesează proporțiile: 65% Fetească și 35% Merlot. Un vin cu arome de vanilie și scorțișoară, cu tanini puternici;
  • Merlot – sub numele de „Interpretare„, merlot-ul singur, Merlot de Golul Drincei a fost al 2-lea vin roșu degustat, sec, cu 14,9% vol.alc. cu arome foarte interesante de fructe de pădure;
  • Cabernet Sauvignon – „Vinul lu‘ Precup„, ultimul vin oficial al serii, tot roșu, sec, 14,5% vol.alc., un vin cu mai puțini tanini și arome de prune uscate.
Vinuri din Craiova de la Atelierul de Vin Primăverii 43a
Vinuri din Craiova de la Atelierul de Vin Primăverii 43a

Impresii post-degustare

Îmi este greu să aleg un favorit. Toate vinurile au fost bune și fiecare ar fi potrivit în anumite circumstanțe (vezi rose pe marginea piscinei). Însă dacă chiar ar trebui să aleg, gen m-ar obliga Daniel sau ceva, aș merge pe varianta nr.4: Iluzie, combinația de Merlot și Fetească Neagră, deoarece mi-a gâdilat cel mai mult papilele gustative. Probabil și din cauză că a mers de minune cu coastele pe care mi le-am luat. Că na, am fost la Ribs House, unde mai făcusem noi degustări, și îmi era dor de mâncarea de acolo. Nu că nu aș mai fi mâncat și în pandemie. Dar dacă ai opțiunea între a mânca o porție delicioasă de coaste și a NU mânca o porție delicioasă de coaste, tu ce ai alege?

Coaste Texane de la Ribs House <3
Coaste Texane de la Ribs House <3

Dar nu cred că ăsta a fost motivul principal. Iluzie a fost vinul cel mai corpolent, iar mie îmi plac senzațiile tari. Cred că ar merge de minune savurat în orice circumstanțe.

Și în caz că vreți să vă bucurați și voi de vinurile craiovene ale lui Narcis, să știți că le puteți comanda online. De pe ebacanie.ro. Băcănia ta, online!™

Nu, nu m-au plătit să spun asta.

Dacă v-a plăcut articolul ăsta, mă puteți susține cu un like/share/follow pe insta. Mă ajută să merg în continuare la evenimente de genul ăsta. Deci faceți un om fericit. Scriu și despre alte lucruri, aruncați un ochi pe blog. Mulțam!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.