Am degustat vinuri eco de la Domeniul Bogdan – recomandări de vin

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Blog nou, aceleași pasiuni. Degustările de vin rămân printre preferatele mele, iar luna aceasta am avut prilejul să degust câteva vinuri eco, de la Domeniul Bogdan. Cum sunt vinurile eco, vă întrebați? Exact asta m-am întrebat și eu.

Cei de la Domeniul Bogdan adoptă așa numita viticultură biodinamică

Știm cu toții că industrializarea agriculturii a avut atât efecte pozitive cât și negative. A făcut mai ușor și mai eficient procesul, putându-se recolta cantități mai mari pentru a satisface cererea. Însă calitatea produselor a scăzut, lucru care poate afecta sănătatea consumatorilor. Agricultura biodinamică este o mișcare ce are ca scop punerea accentului pe calitate. Nu se folosesc ierbicide, pesticide, ingrăsăminte chimice, fungicide etc. Viticultura biodinamică are că scop obținerea de struguri sănătosi și gustoși prin hrănirea solului numai cu substanțe naturale. Pe lângă asta, cei de la Domeniul Bogdan țin cont și de mișcările selenare atunci când lucrează în vii și cramă, deoarece la fel cum atracția satelitului nostru natural are afect asupra apelor din mări și oaceane, afectează și lichidele din plante. Puteți citi mai multe despre viticultura biodinamică aici. Cei de la Domeniul Bogdan și-au început activitatea în 2011 cu scopul de a face un vin sănătos, 100% natural. Momentan au o podgorie de 154 de hectare situată în Dobrogea, iar în 2016 strugurii lor sunt certificați ca ecologici/organici de către Austria Bio Garanție.

Ce vinuri eco am degustat noi?

Aprilie ne-a făcut o surpriză, astfel încât degustarea noastră a fost binecuvântată cu un soare puternic ce ne-a mângâiat cu razele lui plăpânde de… vreau să zic că a fost cald, a fost foarte cald. Ne-am adunat seara pe la ora 7, la Craft. Am mai făcut o degustare acolo, deci știam locația. Era la fel de primitoare că și data trecută, chiar dacă de data asta am stat la etaj. Am așteptat cu nerăbdare să se ducă soarele la culcare, ca să putem și noi să ne bucurăm liniștiți de degustare. Eu am stat la masă cu 4 fete. Mare greșală. A trebuit să le fac poze înainte, în timp ce și după degustare. Știi cât de greu e să-ți împarți atenția în mai multe locuri simultan? Nu știu cum rezistă unii cu mai multe amante. În orice caz, eram nerăbdător să începem degustarea. Se anunțase puțin diferită de cele cu care ne obișnuisem noi. Unul dintre aspecte fiind vinurile ecologice. Sau bio, sau cum vreți voi să le numiți.

Am avut pe meniu 5 vinuri eco și o surpriză

Surpriză era tot un vin, ediție limitată, care nu era inclus în lista inițială. Lista asta, adică:

  • Riesling, Domeniul Bogdan 2016, sec
  • Sauvignon Blanc, Domeniul Bogdan 2016, demisec
  • Rose Fetească Neagră + Syrah, Domeniul Bogdan 2017, demisec
  • Cabernet Sauvignon + Syrah, Domeniul Bogdan 2016, demisec
  • Feteasca Neagra, Domeniul Bogdan, 2016, sec
Vinuri Eco - Domeniul Bogdan
Vinuri Eco – Domeniul Bogdan

Fiecare din vinuri a fost acompaniat și de câte o brânză, ca de obicei. Și brânzeturile au fost aduse tot de cei de la Domeniul Bogdan, pentru că au vrut să se asigure că sunt la fel de bio ca și vinurile. Totul a fost minunat. Sincer, nu știam ce așteptări să am de la un vin ecologic, însă am fost surprins cu fiecare pahar degustat. Toate au fost foarte aromate, cu culori vii, cu un gust de excepție. Preferatul meu a fost insa Cabernet Sauvignon + Syrah, Domeniul Bogdan 2016, demisec. Un vin roșu excepțional care m-a uns din clipa în care am pus gura pe pahar.

Nu știu dacă a fost de la vremea frumoasă, locația primitoare, oamenii minunați sau vinurile aromate, însă mie mi s-a părut printre cele mai frumoase degustări la care am fost. Și am fost la câteva. De acum înainte când voi alege un vin, voi ține cont și cât de „eco” este, ceea ce vă sfătuiesc și pe voi.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.