Vinuri Premium de la Budureasca + brânzeturi Delaco = Degustare

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Credeați că o să zic love, nu? Și eu. Și ați fi avut dreptate. Sau altă variantă ar fi fost „sensul vieții”, deși aici nu toată lumea ar înțelege referința nici dacă zic motivul. Care este, 42. Adică a 42-a ediție a Brânzeturi cum se…cuVin. Degustările AsBO în parteneriat cu dictionarculinar.ro. Proiectul meu de suflet. Pentru că sunt un gurmand. Și de data asta mi-am răsfățat papilele gustative cu vinuri Premium de la Budureasca. Și brânzeturi pe măsură, de la Delaco. Și nu numai.

Mai degustasem vinuri Budureasca acum aproape 5 ani. Și neoficial, în alte circumstanțe, că ei fac printre puținele rose-uri care-mi plac la nebunie. Dar despre asta vorbim mai jos. Brânzeturile Delaco le avem la fiecare degustare. Însă noutatea a fost locația. Cel puțin pentru mine. Că nu mai fusesem acolo. Și anume la Il Calcio. Desigur, aici la noi în cătun. Craiova. N-am fost pentru că nu se afla pe „rutele mele oficiale”. Dar acum am avut ocazia să o descopăr și să văd cât de mișto este. Cred că nu asta e cuvântul potrivit, căci e o locație elegantă, ce se afla într-o casă de patrimoniu. Cu camere foarte spațioase și decorate cu gust. A fost locația perfectă să degustăm vinuri premium de la Budureasca.

Și dacă tot am ajuns aici, am și mâncat

O porție de coaste, cu cartofi. Au fost decente, nu vreau să zic excelente. Căci paleta mea rafinată a ajuns să fie destul de greu impresionată. Dar, au mers de minune cu vinul roșu, despre care o să vă povestesc mai jos.

Coaste cu Cartofi @ Il Calcio
Coaste cu Cartofi @ Il Calcio

Dar să trecem la evenimentul principal al serii, și anume:

4 vinuri premium de la Budureasca și 4 brânzeturi Delaco

Vinuri premium de la Budureasca + 4 brânze Delaco
Vinuri premium de la Budureasca + 4 brânze Delaco

Am degustat de-a lungul serii 4 perechi magice. Adică vinuri premium de la Budureasca fiecare având în completare câte un sortiment de brânză de la Delaco. Despre Crama Budureasca ne-a vorbit Cristina Bolovan, despre vinuri ne-a vorbit Narcis Neagoe, iar despre brânzeturi chiar Daniel Botea în persoană.

Narcis Neagoe + Cristina Bolovan + Daniel Botea
Narcis Neagoe + Cristina Bolovan + Daniel Botea

Crama Budureasca este situată în zona Dealu Mare și are o suprafață de 270ha. Este o cramă renovată recent, cu tehnologii de ultimă generație și cu o plantație de viță de vie întinerită. Și se poate vizita, dacă vă plac astfel de experiențe. Vinurile de la Budureasca sunt vinificate de Stephen Donnely, un englez cu rădăcini de prin Scoția. Este un oenolog cu peste 30 de ani de experiență care și-a început cariera tocmai în Napa Valley, California. Cât despre ce am degustat noi, vinuri premium de la Budureasca, este destinată strict pentru HoReCa, deci nu o puteți găsi în retail. Noi am degustat 4 din aceste vinuri premium,

Premium Chardonnay + Havarti Castello

Cardonnay-ul de la Budureasca din gama premium este un vin sec, cu doar 2.89 grame de zahăr/litru. Și are un veritabil 14% alcool/volum. Are o culoare foarte drăguță, vă las o poză mai jos. Este un galben pai, Iar la arome avem fructe tropicale poate chiar migdale.

Vinuri premium de la Budureasca - Chardonnay
Vinuri premium de la Budureasca – Chardonnay

Am asociat Chardonnay-ul cu Havarti Castello, care este o brânză daneză din lapte de vacă, pasteurizat. Este o brânză cremoasa și aromata. Este o brânză semi-moale, cu un gust dulceag, untos poate chiar puțin acid. S-a completat destul de bine cu Chardonnay-ul. Chiar foarte bine.

Chardonnay-ul de la Budureasca, fiind sec, are o aromă intensă și un post gust pe măsură. Iar Havarti Castello a reușit să îi facă față, și să se completeze reciproc, într-un mod armonios.

Premium Fumé + Emmentaler Delaco

Al doilea vin a fost tot un alb, dar de data asta a fost un cupaj. Premium Fumé este obținut din Chardonnay, Sauvignon Blanc și Pinot Gris. Este tot un vin sec, cu 4.10 g/l zahăr. Și are 13.5% alcool pe volum, ceea ce este destul de mult pentru un alb, însă din gama vinuri premium de la Budureasca pe care le-am băut noi, a fost cel mai slab. Are tot o culoare galben pai, cu reflexii aurii. Ca arome se îndreaptă mai mult spre cele florale, dar avem și aici tente de fructe tropicale, pere sau vanilie.

L-am asociat cu Emmentaller Delaco. E brânză aia cu găuri. E greu de obținut. Adică găurile sunt greu de obținut. Brânza e făcută tot din lapte de vacă pasteurizat. Este o brânză tare și are un gust dulceag, tot ușor acid, cu arome fructate, sau de nucă.

Premium Busuioacă de Bohotin + Cașcaval Sofia Delaco

Al 3-lea vin intrat în scenă a fost Busuiaoca de Bohotin. Acesta este un rose, tot sec. Cu 3.39 g/l de zahăr. Ceea ce e puțin, pentru un rose. Și alcool tot 13.5%. Ceea ce din nou, este destul de mult. Pentru un rose. Are o culoare roz pal, iar că olfactiv putem regăsi tente de trandafir sau flori de cireș. Ca arome avem căpșune sau rodie, ce duc poate puțin spre citrice. Este unul dintre puținele rose-uri care îmi plac cu adevărat. Merge foarte bine vara, servit rece, la temperatura recomandata, adică 8-9 grade celsius.

Noroc cu Rose și fetele
Noroc cu Rose și fetele

Am asociat rose-ul cu un Cașcaval Sofia de la Delaco. Are o textură fermă, semi-tare și un gust ușor sărat cu arome fine de lapte. În opinia mea sinceră de profesionist amator, nu prea am rezonat cu asocierea asta. Deși rose-ul mi-a plăcut maxim, nu prea s-a împăcat cu cașcavalul și de asta nu a fost perechea câștigătoare.

Premium Shiraz + Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Singurul vin roșu al serii a fost un Shiraz. Tot sec, cu 2.10 g/l zahar. Și 14.5% alcool pe volum. Cum îmi place mie. Tare. Are o culoare rubinie, roșu intens. Ca arome putem găsi mure sau alte fructe de pădure. Are taninuri puternice.

Iar în completarea lui a venit Gorgonzola Delaco D’Excepție. Este o brânză din lapte de vacă, pasteurizat. O brânză moale cu mucegai albastru. D’ăla nobil. Are o textură cremoasă, lucioasă și sfărâmicioasă și un un gust intens, puternic, ușor picant. A fost o combinație reușită.

Concluzie după vinuri premium de la Budureasca și brânzeturi Delaco

A fost o degustare interesantă, cel puțin. Dacă ar fi să descriu experiența degustării vinului preferat printr-un sigur cuvânt, acesta ar fi prospețime. Iar brânza aș descri-o că fiind nobilă. Iar prin contopirea acestora, m-am vitalizat pe deplin. Și nu par a fi fost singurul!

Poză de grup după ce am băut vinuri premium de la Budureasca
Poză de grup după ce am băut vinuri premium de la Budureasca

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.