Vinuri de la Sâmburești și alte surprize la Craiova Blogmeet #100 – Brânzeturi cum se…cuVin #37

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Dar vai ce vară minunată avem, cu temperaturi de vreo 37 de grade celsius, din alea bune. Ei bine, tocmai acum am avut și noi, bloggeri olteni, mândri și olteni, ocazia să organizăm ediția aniversară a întâlnirilor noastre (aproape lunare) cu numărul 100. Zic aproape lunare, pentru că pandemia asta, care nu mai vrea să plece, ne-a băgat niște bețe prin proverbialele roți. Nu de alta, dar noi trebuia să facem Craiova Blogmeet #100 cu mai bine de un an în urmă. Dar iată că am reușit, după lungi lupte seculare, majoritatea purtate de bravul nostru conducător, Daniel Botea, să facem și acest eveniment binecuvântat de zei (zeii cei noi, ai interneților). Astfel am făcut o frumusețe de eveniment, ce s-a întins pe 3 zile, cu cultură și plimbări și vin. Mai ales vin, că asta-i „specialitatea” noastră. Și nu puteam să chemăm oaspeți bloggosferici de prin alte meleaguri, ale Iașului, Bucureștiului, Sibiului și Devei, fără a le prezenta cel mai de fală proiect al nostru: Brânzeturi cum se…cuVin, ajuns cu această ocazie la ediția cu numărul #37. Vă voi zice mai multe despre Craiova Blogmeet #100 într-un alt articol, dar momentan să vă zic de degustare. (Deja) faimoasele noastre degustări marca AsBO.ro în parteneriat cu dictionarculinar.ro cu care v-am obișnuit deja. Și pentru că a fost o ediție specială, am apelat la parteneri de încredere cu care am mai făcut degustări. Vinuri de la Sâmburești, brânzeturi Delaco și locația noastră „go to”, Ribs House.

Vinuri de la Sâmburești în companie inedită

A dat Chinezu' iama-n vinurile de la Sâmburești
A dat Chinezu’ iama-n vinurile de la Sâmburești

După cum ziceam, am avut niște oaspeți de top, din toate colțurile României. Bine, nu chiar colțuri. Puncte geografice. Și ce ne-am gândit noi? Haide să îi cinstim cum știm noi mai bine. Cu o degustare cu vinuri de la Sâmburești și asocieri cum știm noi mai bine.

După primul eveniment din #CraiovaBlogmeet100, lansarea cărții lu’ domnu’ Chinezu‘, despre care, din nou, o să vă povestesc în alt articol, am mers spre Ribs House, unde am tot făcut noi degustări și alte evenimente. Cum lansarea a fost la Cărturești, în Electroputere Mall (de aici de la noi din sat), iar Ribs House nu părea a fi departe pe hartă, câțiva din oaspeții noștri au vrut să facă traseul pe jos. Cum Daniel a plecat înainte că să (citez) „tăie brânza”, responsabilitatea de a face pe ghidul a căzut asupra Bărbosului. A.k.a. eu. Lucru care în mod normal mi-ar fi provocat o mare plăcere, având prilejul de a mai schimba câteva vorbe cu invitații noștri selecți. Singurul inconvenient a fost faptul că afară erau vreo 37 de grade iar traseul nostru nu prea trecea pe la umbră. Însă am ajuns cu bine la destinație, chiar înainte de alți invitați, așa că am avut oportunitatea să bem și o bere rece la destinație. Că știți și voi, „vinul după bere, e plăcere”. Continuarea ar fi că „berea după vin, e un chin”, dar eu nu sunt de acord cu partea asta.

Oaspeți Blogosferici Entuziasmați
Oaspeți Blogosferici Entuziasmați

Dar a venit și timpul degustării, iar toată lumea era entuziasmată. De data asta speakeri au fost cei tradiționali: Narcis și Lenu ne-au vorbit despre vinuri și cramă și au răspuns și la întrebările oaspeților. Iar brânzeturile ne-au fost prezentate de Daniel și Alin Sintimbrean, formula originală. Zic asta pentru că Alin nu mai fusese de mult pe la o degustare. Și ne era dor de el. Mai ales mie.

Ce vinuri de la Sâmburești am avut pe lista?

Am avut 4 vinuri de la Sâmburești, în ordinea intrării acestea au fost:

Vinuri de la Sâmburești la #BlogMeet100
Vinuri de la Sâmburești la #BlogMeet100

Sauvignon Blanc și Camembert – Ile de France

Am început ca de obicei cu vinurile albe. Asta a fost un punct în plus, deoarece vinurile albe se servesc de cele mai multe ori reci. Iar pe căldurile astea merge perfect un vin alb să te răcorești. Primul vin alb de la Sâmburești a fost Sauvignon Blanc. Un vin cu o culoare palidă și arome florale, nu foarte puternice, poate chiar cu tente de fân. Oricum, un buchet foarte îmbietor când bagi nasu’ în pahar îl miroși. Este de asemenea un vin cu o aciditate ridicată, motiv pentru care experții noștri in-house l-au împerecheat cu Camembert – Ile de France. Asta pentru că (virgulă) Camembertul este o brânză grasă și cremoasă, iar asta anulează din aciditatea vinului făcând în gurile noastre o armonie de arome. Tot despre Camembert pot să vă mai zic că este un tip de brânză originar din Franța, făcut din lapte de vacă la care se adaugă un înveliș de mucegai alb. Din acest motiv are un gust ușor dulce cu tente de ciuperci (pe care nu foarte multă lume îl apreciază). Eu unul prefer brânzeturile cu mucegai albastru și d’aia, chiar dacă a fost o combinație foarte reușită, nu a fost preferata mea.

Chardonnay și British Cheddar – Delaco D’Exceptie

Al doilea vin alb din gama Sâmburești a fost Chardonnay. În caz că nu știați, este cel mai consumat vin alb la nivel global, deoarece aparent e destul de ușor de cultivat din cauza adaptabilității acestuia. Și asta, tot rece se bea. Are o culoare mai vioaie dacă mă întrebați pe mine iar aromele sunt tot florale, puțin mai potente că la cel anterior și cu tente de vanilie. Aciditatea este mai scăzută, deci a fost împerecheat cu alt tip de brânză: Cheddar – Delaco D’Exceptie. Este tot o brânză din lapte de vacă, dar preparată in alt stil, mai britanic. Ce-mi place mie foarte mult la Cheddar, este culoarea, un portocaliu strident. Are o textură fermă, puțin sfărâmicioasă dar când o mesteci ți se topește în gură. Aromele tind mai mult spre alune de data asta. Din nou, asocierea a fost bună, vinul și brânza completându-se reciproc.

Pinot Noir și Emmentaler Delaco

După două vinuri albe au urmat două roșii. Cred că era o vorba care zicea că lucrurile bune vin în perechi. Primul vin roșu a fost un Pinot Noir. Pinot Noir este un vin tot de origine franceză aparent, sau cel puțin de acolo i se trage numele. Fun fact: Pinot Noir în traducere liberă ar însemna pin negru. Și asta pentru că boabele acestui soi sunt foarte apropiate pe ciorchine și îl fac să pară ca un con de pin. Dar negru. Nu știu ce să zic, probabil francezii care l-au denumit și consumaseră înainte. Revenind la vin, este și acesta un vin destul de popular. Are o culoare plăcută și arome mai spre pământ. Se observă foarte ușor tente de fructe de pădure și cireșe. Pentru asociere a fost ales Emmentaler Delaco și pot spune că a fost o combinație reușită. Emmentalerul este o brânză făcută din, ați ghicit, lapte de vacă, dar de data asta pasteurizat. Este o brânză greu de obținut pentru că e nevoie de vreo 3 bacterii diferite ale căror nume nu o să mă obosesc să le înșir. De asemenea, trebuie nimerit raportul de găuri/brânză ca să fie treaba treabă. Este o brânză oarecum tare, iar aromă duce puțin spre nuci.

Cabernet Sauvignon și Grana Padano Delaco

Ultimul dar nu cel din urmă vin de la Sâmburești pe care l-am avut (oficial) la degustare a fot un Cabernet Sauvignon. Este un vin puternic, atât la culoare cât și la gust. Și prin asta mă refer că persistă. Atât gustul, dar presupun că și dacă îl verși pe haine o să persiste pata. Este un vin corpolent și bogat în tanini. Ca arome merge tot spre fucte „închise la culoare”. Aș zice cireșe negre, poate chiar prune. Iar pentru a putea ține piept acestuia, ne-a trebuit o brânză la fel de puternică: Grana Padano Delaco. Acest tip de brânză a fost inventat de călugării de la Abația Chiaravalle, undeva prin Italia și undeva prin secolul 12. Poate fi învechită până la 2 ani și este ușor de păstrat. Este obținută într-un stil similar cu Parmigiano Reggiano (sau parmezan, cum îi zicem noi pe la țară, deși este greșit dar asta e altă poveste). Deci este o brânză tare, sfărâmicioasa. Puteți să ghiciți din ce tip de lapte este făcută? Hai, nu e greu. E tot lapte de vacă pasteurizat. Are un gust puternic, și dulce dar și sărat, și de nuci dar și de alune. Ce mai, e perfectă. O asociere de notă 10!

Ce asociere mi-a plăcut cel mai mult?

Vinuri de la Sâmburești
Vinuri de la Sâmburești

Mă bucur că m-ai întrebat, cititorule. Sau probabil nu m-ai întrebat, dar o să-ți spun oricum. Ei bine, în mod normal aș fi mers pe ultima variantă. Dar din nefericire, când s-a servit combinația cu numărul 4 eu eram ocupat să-mi fac poze cu ceilalți invitați și să vorbim de chestii care probabil erau importante. Așa că nu prea am prins decât foarte puțin vin. Așa că mi-a rămas întipărită pe membrană mai mult asocierea numărul 3. Pinot Noir și Emmentaler Delaco. Dacă ar fi să descriu Pinot Noir-ul într-un cuvânt, acesta ar fi eleganță. Pentru că mi se pare un vin elegant. Iar Emmentaler-ul l-aș descrie prin sârguință. Pentru că este greu de obținut, v-ați prins? Iar asocierea per ansamble aș spune că a fost o întâlnire. Nu pentru că s-au întâlnit vinul cu brânza. Nici pentru că aș asocia perechea asta cu o întâlnire romantică. Ci pentru că, în seara aia am (re)întâlnit o grămadă de oameni mișto.

Dar stați, mai este

După cum vă ziceam, s-au întâmplat multe weekend-ul trecut. Degustarea a fost doar o mică parte din evenimente, dar asta vă povestesc cu altă ocazie. Pe lângă degustarea oficială am mai avut câteva surprize.

Mai știți când vă zic eu că trebuie să consumați alcool responsabil? Ei bine o să împărtășesc un secret cu voi. Despre cum să bei ca să nu te îmbeți ca un porc prea repede și în același timp să nu fii mahmur a doua zi. Secretul este hidratarea. Și sfatul meu de profesionist este să consumați cam o unitate de apă la fiecare unitate de alcool. A se citi un pahar de apă după fiecare pahar de vin, bere, whisky, shot sau ce mai vreți voi. Din fericire noi ne-am hidratat corespunzător pentru că un alt colaborator pe termen lung ne-a fost alături: Aqua Carpatica.

Și pentru că a fost o ocazie super specială, și Ribs House ne-a pregătit ceva surprize. Prima a apărut în timp ce degustam vinurile roșii. Pentru că vinurile roșii merg de obicei cu carne roșie, am ales și noi să degustăm ceva din meniul Ribs House. Ce altceva puteam să le servim oaspeților noștri, decât specialitatea casei: coaste de porc Irish Ribs cu niște cartofi creți delicioși. Mă mir că am apucat să le fac poză pentru că efectiv au dispărut din platou, le-am devorat cu poftă.

Cele mai coaste Ribs House
Cele mai coaste Irish Ribs House

A doua surpriză a fost la final de seară. În mod tradițional, la edițiile aniversare noi aveam tort făcut de mama lu’ Geordan. Dar de data asta nu s-a putut, așa că cei de la Ribs House ne-au făcut un cheescake minunabil. Care a fost răcoros și la care nu am apucat să fac poză așa că o să fur de la cineva una. Probabil.

Cheesekake a la RIbs House
Cheesekake a la RIbs House

Tot la sfârșit am băut și câte un pahar de Vin Spumant din roze. Unii dintre invitați au învățat cum se deschide corect, corespunzător sticla cu pricina, puteți găsi filmări la Daniel pe Youtube. Și am ciocnit cu toți oamenii și am făcut tradiționala poză de grup, cu roze. Pe care o las mai jos. Primiți puncte în plus dacă identificați bărbosul șef.

Poza de grup de la #blogmeet100
Poza de grup de la #blogmeet100

Cam atât despre degustare, până data viitoare nu uitați să stați hidratați!


2 comentarii

Brânză poloneză și vinuri oltenești - degustare interculturală · 18/01/2023 la 21:40

[…] ma refer la Samburesti. Vinuri care ne plac asa mult, incat le luam cu noi peste tot. Cum ar fi la aniversarea a 100 de blogmeet-uri. Sau la petreceri de Secret Santa blogosferice. Și îl luam și când plecăm cu noi în […]

11 ani de blogmeet-uri craiovene la Crama 91 · 05/03/2023 la 13:04

[…] de la Sâmburești. Vinuri care ne plac așa mult, încât le luăm cu noi peste tot. Cum ar fi la aniversarea a 100 de blogmeet-uri. Sau la petreceri de Secret Santa blogosferice. Și îl luam și când plecăm cu noi în […]

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.