Vinuri spumante moldovenești de la Chateau Vartely

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Am degustat noua colecție de vinuri spumante moldovenești de la Chateau Vartely, dar și câteva vinuri clasice de peste Prut, iar acum o să-ți povestesc despre asta!

E vara. E cald. Trebuie să ne răcorim puțin. Și cea mai bună metodă, daca mă întrebați pe mine, e cu niște vinuri spumante. Vinuri spumante moldovenești, de ce nu! Observați că am zis „vinuri spumante‘ și nu șapampanie sau prosecco sau altceva. Acelea sunt denumiri de origine controlată. Sau DOC pe scurt. Adică poți face șampanie doar în regiunea Champagne din Franța, par example. Am vorbit mai multe despre tipurile de spumant în articolul despre prosecco vs. lambrusco. În orice caz, ideea este că pe la noi prin zonă, nu există nici un spumant din asta destul de popular încât să fie omologat. Așa că, le numim clasic: vinuri spumante. Și nu se mai supară nimeni. Și când zic „aici”, mă refer la noi în România, sau la frații nostrii de peste prut, de unde au fost vinurile despre care o să vă zic mai jos.

Ce este vinul spumant?

În caz că mai sunt confuzii, vinurile spumante sunt vinurile alea, cu bule. Bule naturale, nu din apă carbogazificată adăugată ca să facem șpriț, că acolo iar supăram alți oameni. Nu, nu, bulele proprii, obținute în urma procesului de fermentație. Am vorbit mai multe despre vinurile spumante în articolul despre degustarea din iunie anul asta.

Dar pe scurt, vinurile spumante sunt clasificate după conținutul de zahăr:

  • brut natur – conținutul de zahăr este de maximum 3 g/L;
  • extrabrut – conținutul de zahăr este de maximum 6 g/L;
  • brut – conținutul de zahăr este de maximum 12 g/L;
  • extrasec – conținutul de zahăr este cuprins între 12,01 și maximum 17 g/L;
  • sec – conținutul de zahăr este cuprins între 17,01 și maximum 32 g/L;
  • demisec – conținutul de zahăr este cuprins între 32,01 și maximum 50 g/L;
  • dulce – conținutul de zahăr este mai mare de 50 g/L.

In rest, bule să fie.

Degustare cu vinuri moldovenești de la Chateau Vartely

Am mai avut o degustare cu Chateau Vartely nu foarte de mult. Și au fost foarte bune vinurile moldovenești. Așa că, am zis să mai testăm din ele. Și am avut noroc, pentru că doar ce s-a lansat colecția de vinuri spumante Chateau Vartely. În timp util să combatem canicula cu ele.

Vinuri spumante moldovenești de la Chateau Vartely
Vinuri spumante moldovenești de la Chateau Vartely

Nu am băut doar spumante, am degustat și câteva vinuri clasice, că să putem să ne dăm cu părerea despre ele. Nu doar am băut, dar am și învățat lucruri noi. Cum ar fi despre metodele de deschidere ale vinurilor spumante. Una dintre acestea implică o sabie, deci am fost foarte impresionat. Dar cred că o să fac un material separat despre asta, așa că azi vom vorbi doar despre vinuri.

Iar acestea au fost:

Vinuri spumante moldovenești de la Chateau Vartely
Vinuri spumante moldovenești de la Chateau Vartely
  1. Inspiro Spumant Alb din Fetească Regală, brut;
  2. Inspiro Spumant Rosé din Pinot Noir, sec;
  3. Inspiro alb Muscat, demisec;
  4. Inspiro Rosé Muscat, demisec;
  5. Individo alb Pinot Gris si Chardonnay;
  6. Individo roșu Rară Neagra, Malbec si Syrah;
  7. Spumant Pinot Noir, brut, metoda clasică.

Despre gamele Inspiro și Individo am vorbit în articolul trecut, deci nu o să insist foarte mult. Am încercat câteva soiuri pe care nu le degustasem data trecută. Și au fost foarte bune.

Vinuri spumante moldovenești

Dar vedetele acestei degustări au fost desigur spumantele. Am avut un Spumant Alb din Fetească Regală, brut, și un Spumant Rose din Pinot Noir, ambele din gama Inspiro. Și un Spumant brut din Pinot Noir, obținut prin metoda clasică.

Toate trei au fost excelente din punctul meu de vedere, dar desigur, gusturile sunt diferite. Fiecare dintre noi are preferințele lui. Și pe lângă asta, contează și ocazia. Sau ambiența, de ce nu. Spre exemplu, spumantele și rose-urile merg mai bine vara. Deci în perioada asta aș prefera un rose, chiar dacă în condiții optime îmi plac mai mult vinurile roșii. Și până la urmă, ca să citez un clasic, cel mai bun vin e cel pe care îl ai în pahar. Căci poți să te bucuri de el 🙂

Cu toate astea, aș zice că am favorizat puțin spumantul rose. Și spumant, și rose, deci perfect să te răcorești, că doar se servește la 10-13 grade. Mi-a plăcut și culoarea, și aromele și gustul. Vă invit să-l încercați și voi.

Sau pe oricare alt vin de la Chateau Vartely. Sunt vinuri foarte bune, la prețuri accesibile.

Am avut mai mutle rose-uri, și noi la rose dăm noroc și facem poze, așa că…

Poză de grup la roze
Poză de grup la roze

La Crama 91

O alta modalitate de a combate canicula, este să mergi „în beci”. Asta am făcut și noi. Bine, nu e chiar un beci. E Crama 91, care întâmplător se află la subsolul Bacolux Hotel & Events Craiovița. Stiți locația, am mai fost pe aici.

Am zis să mănânc ceva light, că să meargă cu vinurile albe și rose, așa că mi-am luat acest piept de pui marinat cu cartofi prăjiți. Care a venit și cu niste bucăți de praz, deci am îmbinat puțin culturile.

Piept de pui marinat cu cartofi la Crama 91
Piept de pui marinat cu cartofi la Crama 91

A fost un eveniment reușit. Am băut dar am și învățat. Și ne-am și distrat. Și cel mai important, ne-am răcorit. Ceea ce vă urez și vouă!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.