Vinuri spumante: Diferența dintre Șampanie, Prosecco, Lambrusco, Cava și alte vinuri cu bule

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Presupunând că citești acest articol în perioada în care a fost scris, probabil și tu fierbi în suc propriu, la fel că și mine. Pentru că e August. Și sunt gen foarte multe grade afară. Ceea ce e normal, că doar e August. Dar cu toate astea, nu este cea mai plăcuta senzație. Așa că e normal să căutam modalități pentru a face canicula asta mai suportabilă. Încercam să ne răcorim, fiecare după posibilități. Pentru cei dintre noi mai putini norocoși, care din motive logistice și/sau tehnice nu sunt la mare, treaba asta cu răcoritul este atât mai grea. Ori mergi la piscină, ori la o terasă. Ori stai peste program la lucru, că este AC acolo. Eu prefer să merg la o terasă, și să mă răcoresc în metoda tradițională: band ceva rece.

Lichidul tradițional, preferat de majoritatea, este desigur berea. Dar dacă ești cu prietena? Dacă este „prea devreme” pentru bere? Sau dacă e o ocazie specială, și bătrână bere nu se ridică la nivelul dorit? Ei bine, atunci poți încercă să te răcorești cu un vin spumant

Cum ar fi Prosecco sau Lambrusco

Vă spuneam acum ceva timp că am fost la Five Continents la o degustare de vinuri. Ce nu v-am spus este că, am avut parte de două surprize la acea degustare: anume Prosecco și Lambrusco. Să le degustăm, desigur. 

Dar acestea nu sunt singurele tipuri de vinuri spumante care există. Ați auzit, desigur, de Șampanie. Ei bine, mai există și alte tipuri, cum ar fi Cava, sau Sekt. Care este diferența intre toate aceste vinuri spumante, vă întrebați? Ei bine, în principal zona din care provin, și soiul de struguri din care sunt făcute. Ar putea diferi și metoda prin care au fost obținute. Am să vă zic mai jos câteva astfel de caracteristici ale vinurilor spumante.

Ce sunt vinurile spumante?

Aceste delicii efervescente au captat inimile și palatele pasionaților de vin din întreaga lume. Magia vinurilor spumante constă în natura lor spumoasă, care infuzează fiecare înghițitură cu vivacitate, sărbătoare și bucurie. În acest articol, vom explora diferitele tipuri de vinuri spumante, metodele lor distincte de producție și factorii care le fac unice.

I. Originile vinurilor spumante:

Rădăcinile vinurilor spumante pot fi urmărite în regiunea Champagne din Franța, unde a fost dezvoltată pentru prima dată renumita metodă „Méthode Champenoise”. În primele zile, vinurile spumante au fost create accidental din cauza fermentației incomplete în lunile mai reci, ducând la formarea de dioxid de carbon în sticlă. Cu toate acestea, această efervescență neintenționată a devenit curând semnul distinctiv al șampaniei.

Astăzi, vinurile spumante sunt produse nu numai în regiunea Champagne, ci și pe tot globul, fiecare regiune oferind interpretarea sa unică a băuturii efervescente.

II. Ce face vinurile spumante unice?

Putem identifica 5 aspecte principale ce pot influența vinurile. Acestea sunt:

  • Bulele: Semnul distinctiv al tuturor vinurilor spumante este efervescența lor, obținută prin procesul de fermentație secundară. Bulele fine și persistente adaugă un element de emoție și vioiciune fiecărui pahar;
  • Metode de producție: Fiecare tip de vin spumant este supus unei anumite metode de producție, fie că este vorba de Méthode Champenoise, Charmat sau altele. Aceste metode influențează semnificativ caracteristicile vinului, inclusiv profilul său de aromă și senzația în gură;
  • Terroir: Terroirurile diverse în care sunt cultivați struguri de vin spumant contribuie la aromele și aromele unice găsite în produsul final. Clima, compoziția solului și altitudinea joacă un rol crucial în modelarea personalității vinului;
  • Soiuri de struguri: Diferitele vinuri spumante folosesc diferite soiuri de struguri, fiecare aducând caracteristicile sale individuale cupajului. Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier domină în șampanie, în timp ce Glera strălucește în Prosecco, exemplificând versatilitatea vinurilor spumante;
  • Învechire: Procesul de învechire, în special în cazul șampaniei, are un impact semnificativ asupra complexității și profunzimii vinului. Învechirea prelungită pe drojdie adaugă note de pâine prăjită, de pâine și de biscuiți, ridicând experiența generală de băut.

III. Diferite tipuri de vinuri spumante:

Șampanie

Șampania rămâne punctul culminant al măiestriei vinurilor spumante. Pentru a purta prestigiosul titlu „Șampanie”, vinul trebuie să provină din regiunea Champagne și să adere la Méthode Champenoise. Șampania îmbină de obicei trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Bulele sale sunt fine și persistente, iar gustul prezintă adesea note de mere crocante, brioșă, citrice și o eleganță bazată pe minerale.

Prosecco

Originar din regiunea Veneto din Italia, Prosecco a câștigat o popularitate extraordinară pentru natura sa accesibilă și accesibilă. Produs prin metoda Charmat, fermentația secundară are loc în rezervoare de oțel inoxidabil, rezultând un vin spumant fructat și aromat. Prosecco este obținut în principal din struguri Glera, oferind arome delicate florale, piersici și pere, cu o senzație cremoasă în gură.

Cava

Originar din Spania, Cava este răspunsul Spaniei la vinuri spumante, adesea făcut din soiuri de struguri indigene precum Macabeo, Xarel·lo și Parellada. Metoda tradițională, „Método Tradicional”, este folosită în producția de Cava, oferind arome complexe de măr verde, migdale și pâine prăjită. Cava reprezintă adesea o valoare fantastică pentru calitatea sa.

Franciacorta

O altă bijuterie italiană, Franciacorta, se distinge prin eleganța sa rafinată și caracterul luxos. Produsă prin metoda tradițională, Franciacorta este realizată exclusiv din struguri Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc. Vinul prezintă arome florale delicate, note de citrice și un echilibru remarcabil între aciditate și cremositate.

Sekt

Contribuția Germaniei la lumea vinurilor spumante, Sekt, poate fi făcută din diferite soiuri de struguri, inclusiv Riesling și Pinot Noir. Sekt variază de la uscat la dulce și prezintă adesea un profil distinct de fructe, susținut de o aciditate răcoritoare.

Eu am degustat Prosecco și Lambrusco

Lambrusco și Prosecco sunt ambele tipuri de vinuri spumante, dar provin din diferite regiuni din Italia și au caracteristici distincte în ceea ce privește metodele de producție, soiurile de struguri și profilurile de arome.

Lambrusco

Lambrusco este un vin roșu spumant care provine din regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei. Este unic în rândul vinurilor spumante, deoarece este unul dintre puținele care sunt făcute predominant din soiuri de struguri roșii. Strugurii primari folosiți pentru producerea Lambrusco sunt strugurii Lambrusco, care sunt disponibile în diferite sub-soiuri, cum ar fi Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Salamino, Lambrusco Grasparossa și multe altele. Fiecare sub-soi conferă vinului diferite arome și caracteristici.

Metoda de producție: Lambrusco se face de obicei folosind metoda Charmat (cunoscută și sub denumirea de Metoda Tank). Aceasta implică efectuarea celei de-a doua fermentații, care creează bule, mai degrabă în rezervoare mari sub presiune decât în sticle individuale. Această metodă păstrează calitățile proaspete și fructate ale vinului.

Profilul de aromă: vinurile Lambrusco pot varia în nivel de dulceață, de la uscat la semi-dulce la dulce. Au adesea o culoare roșu aprins sau violet intens și prezintă arome fructate precum cireșe, mure și prune, cu o aciditate răcoritoare. Vinurile Lambrusco pot prezenta, de asemenea, note florale și de plante, în funcție de soiul specific de struguri utilizat.

Asociere cu alimente: Datorită naturii sale fructate și ușor dulce, Lambrusco se asortează de minune cu o gamă largă de preparate. Este deosebit de potrivit pentru a completa bucătăria italiană, cum ar fi mâncăruri de paste, pizza, mezeluri și brânzeturi învechite.

Ce Lambrusco am băut eu?

Vinul spumant degustat de mine, adică Lambrusco, a venit de la Vinuri Craiova, alături de un invitat: Liviu Doel Ionescu.

Numele de Lambrusco vine chiar de la numele soiului de struguri din care se face vinul. Este un soi de strugure străvechi, cunoscut încă de pe vremea etruscilor și romanilor. Cum ziceam, Lambrusco se obține de obicei prin metoda Charmant și mai rar prin metoda clasică „Champagne”. Rezultatul este un rose cu o culoare foarte puternică, aromat, cu bule care iți gâdilă toate simțurile.

Prosecco:

Prosecco, pe de altă parte, este un vin alb spumant originar din regiunea Veneto din nord-estul Italiei. Este produs din strugurii Glera, care a fost cunoscut istoric sub numele de struguri Prosecco. Spre deosebire de Lambrusco, Prosecco este realizat exclusiv din soiuri de struguri albi.

Metoda de producție: Prosecco este de obicei făcut folosind metoda Charmat, similară cu Lambrusco. Fermentarea secundară are loc în rezervoare mari din oțel inoxidabil, care păstrează caracteristicile fructate și florale ale vinului.

Profil de aromă: Prosecco este renumit pentru caracterul său ușor, crocant și revigorant. Prezintă adesea arome de flori albe, pere, măr și citrice. Prosecco este de obicei mai puțin dulce în comparație cu Lambrusco, cu un profil de gust mai uscat.

Asociere cu alimente: versatilitatea lui Prosecco îl face un aperitiv ideal, dar se asortează bine și cu mâncăruri ușoare din fructe de mare, salate și brânzeturi proaspete. Natura sa plictisitoare și răcoritoare îl face o alegere populară pentru adunări sociale și sărbători.

Ce Prosecco am băut eu?

Probabil ați mai auzit de el, este un frizzante, cum zic italienii la spumantele cu efervescentă moderată. Este un vin spumant(evident) care se bea la micul dejun. Fară să te judece lumea, gen.

Prosecco provine dintr-o selecție de struguri Glera. Pe lângă aceștia, în proporție de maximum 15% pot să mai apară și alte varietăți de struguri. Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio sau Pinot Noir.

via Daniel Botea

Chiar daca se bea și la micul dejun, se recomandă consumul cu moderație. De asemenea, se recomandă să fie servit răcit bine, deci merge de minune vara. Pot să vă confirm.

Pe la degustările noastre mai vin și oameni care lucrează în domeniul ăsta, al vinurilor. Cum e și normal. Ei bine, printre aceștia se numără și Anya, care ne-a făcut srpriza. Dacă nu ai auzit de Anya’s Delicatese, iți zic eu că acolo poți găsi cele mai rafinate produse cum ar fi cafea, ciocolată și… ați ghicit: Prosecco. Daca vreți să vă răsfățați sau să faceți un cadou „cu clasă”, treceți pe acolo. 

În concluzie…

Vinurile spumante sunt o expresie captivantă a sărbătorii și bucuriei, fiecare tip lăudându-se cu alura sa unică. De la măreția șampaniei până la farmecul Prosecco și finețea Franciacorta, aceste delicii efervescente continuă să captiveze pasionații de vin din întreaga lume. Îmbrățișează bulele, ridică-ți paharul și pornește într-o călătorie încântătoare de vinuri spumante, sărbătorind viața cu fiecare înghițitură rafinată.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.