Presupunand ca citesti acest articol in perioada in care a fost scris, probabil si tu fierbi in suc propriu, la fel ca si mine. Pentru ca e August. Si sunt gen foarte multe grade afara. Ceea ce e normal, ca doar e August. Dar cu toate astea, nu este cea mai placuta senzatie. Asa ca e normal sa cautam modalitati pentru a face canicula asta mai suportabila. Incercam sa ne racorim, fiecare dupa posibilitati. Pentru cei dintre noi mai putini norocosi, care din motive logistice si/sau tehnice nu sunt la mare, treaba asta cu racoritul este atat mai grea. Ori mergi la piscina, ori la o terasa. Ori stai peste program la lucru, ca este AC acolo. Eu prefer sa merg la o terasa, si sa ma racoresc in metoda traditionala: band ceva rece.

Lichidul traditional, preferat de majoritatea, este desigur berea. Dar daca esti cu prietena? Daca este “prea devreme” pentru bere? Sau daca e o ocazie speciala, si batrana bere nu se ridica la nivelul dorit? Ei bine, atunci poti incerca sa te racoresti cu un vin spumant. 

Cum ar fi Prosecco sau Lambrusco

Narcis Neagoe ne-a spus ca la cursul WSET se spune clar despre spumante ca sunt impartite in 4 clase:

  • Champagne,
  • Prosecco,
  • Cava,
  • Lambrusco.

Va spuneam acum ceva timp ca am fost la Five Continents la o degustare de vinuri. Ce nu v-am spus este ca, am avut parte de doua surprize la acea degustare: anume Prosecco si Lambrusco. Sa le degustam, desigur. 

Cine este Prosecco?

Probabil ati mai auzit de el, este un frizzante, cum zic italienii la spumantele cu efervescenta moderata. Este un vin spumant(evident) care se bea la micul dejun. Fara sa te judece lumea, gen.

Prosecco provine dintr-o selectie de struguri Glera. Pe langa acestia, in proportie de maximum 15% pot sa mai apara si alte varietati de struguri. Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio sau Pinot Noir.

via Daniel Botea

Chiar daca se bea si la micul dejun, se recomanda consumul cu moderatie. De asemenea, se recomanda sa fie servit racit bine, deci merge de minune vara. Pot sa va confirm.

Pe la degustarile noastre mai vin si oameni care lucreaza in domeniul asta, al vinurilor. Cum e si normal. Ei bine, printre acestia se numara si Anya, care ne-a facut srpriza numarul unu. Daca nu ai auzit de Anya’s Delicatese, iti zic eu ca acolo poti gasi cele mai rafinate produse cum ar fi cafea, ciocolata si… ati ghicit: Prosecco. Daca vreti sa va rasfatati sau sa faceti un cadou “cu clasa”, treceti pe acolo. 

Sa va zic si de Lambrusco

A doua surpriza, adica al doilea spumant, Lambrusco, a venit de la Vinuri Craiova, alaturi de un alt invitat, Liviu Doel Ionescu.

Numele de Lambrusco vine chiar de la numele soiului de struguri din care se face vinul. Este un soi de strugure stravechi, cunoscut inca de pe vremea etruscilor si romanilor. Lambrusco se obtine de obicei prin metoda Charmant si mai rar prin metoda clasica „Champagne”. Rezultatul este un rose cu o culoare foarte puternica, aromat, cu bule care iti gadila toate simturile.

Deci cand mai mergi la terasa si incerci sa fii “fancy”, ti-am oferit nu una, ci doua alternative numai bune pentru a te racori. Ce mai astepti? Fugi si incearca-le 🙂


Comentează!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: