Visul – un film românesc de Cătălin Saizescu, din decembrie 2023 pe marile ecrane

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Visul, încă un film românesc, apare în cinematografe din decembrie 2023. Nu știu de voi, dar pe mine mă bucură plethora asta de filme romanești apărute în ultima perioadă. Începe și industria cinematografică din România să prindă viață. Iar eu merg să le văd de câte ori se ivește ocazia. De la „Libertate„, la „Miami Bici 2”, cred că anul acesta a apărut ceva pentru gusturile oricui.

Să revenim la Visul, care este o comedie inspirată din fapte reale. Este regizat de Cătălin Saizescu cu un scenariu de Gabriel Gheorghe. Acțiunea urmărește visul lui Alex (interpretat de Vlad Logigan) de a pune în scenă piesa „Visul unei nopți de vară” a lui Shakespear, cu un grup de deținuți. Acesta este un actor de provincie a cărui muncă teatrală este îngreunată de pretențiile absurde ale unui regizor (George Ivașcu). Un alt motiv pentru care Alex se chinuie să-i iasă piesa este încercarea de a o impresiona cu aceasta pe iubita lui, Carmen (Georgiana Saizescu).

Dar „Visul unei nopți de vară” devine și visul lui „Fane Măreț”(Serghei Mizil) de a evada din închisoare, de unde avem și premiza filmului. Deci, multe intrigi promit să aducă un film plin de acțiune și umor. Vă las mai jos trailerul dacă nu mă credeți.

Să nu mai vorbim că avem niște nume foarte interesante în distribuție:

 • Fane Măreț – Serghei Mizil;
 • Flaut – Silviu Mircescu;
 • Fundulea – Ștefan Lupu;
 • Botișor – Vlad Darius Crețan – NOSFE;
 • Blându – Mircea Drîmbăreanu;
 • Gutuie – Nicodim Ungureanu.

Din distributia filmului mai fac parte: Gloria Găitan, Magda Catone, Adrian Nartea, Florin Piersic Jr., Valentin Teodosiu, Gabriel Spahiu, Cosmin Natanticu, Irina-Margareta Nistor.

Visul - film romănesc 2023
Visul – film romănesc 2023

Visul – in cinematografe din decembrie 2023

Filmul este disponibil pe marile ecrane începând din 7 Decembrie:

 • Cluj Napoca – 7 Decembrie, 18:30 la Cinema City Iulius Mall;
 • Brașov – 8 Decembrie, Cinema City AFI ora 18:30, Cinema One, ora 19:00;
 • Sibiu – 9 Decembrie, ora 18:30 la Cineplexx Sibiu;
 • Timișoara – 10 Decembrie, ora 19:00 la cinema Timiș;
 • Craiova – 12 Decembrie, ora 18:30 la VIP Electroputere Mall 2023;
 • Pitești – 13 Decembrie, ora 18:30 la Cinema City VIVO!;
 • Iași – 14 Decembrie, ora 18:30 la Cinema City Iulius Mall;
 • Constanța – 16 Decembrie, ora 18:30 la Cinema City VIVO!;
 • Oradea – 17 Decembrie, ora 18:30 la Palace Lotus Center;
 • Ploiești – 19 Decembrie, ora 18:30 la Cinema City Shopping.

În Craiova deci, evenimentul de lansare al filmului „Visul” va fi la Inspire VIP Electroputere Mall, Marți 12 Decembrie, de la ora 18:30.

Proiecția începe la ora 19:00 și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu o parte din echipa filmului:

 • regizorul Cătălin Saizescu;
 • actorii:
  • Georgiana Saizescu;
  • Serghei Mizil;
  • Irina Margareta Nistor.
 • producătoarea Ruxandra Flonta.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul Inspire Cinema.

La Inspire Cinema gata de film
La Inspire Cinema gata de film

Visul Film – recenzie

Am fost deci la Visul film, deci urmează Visul recenzie. Am stat de vorbă și cu regizorul, Catalin Saizescu, și cu o parte din cast, incluzandu-l pe Serghei Mizil, cu care mi-am făcut și poză, să am ce să le arăt nepoților.

Am poză cu Serghei Mizil!
Am poză cu Serghei Mizil!

Nu vreau să vă țin prea mult în suspans, așa că vă zic de la început: este un film bun. Un film românesc bun. Cum a zis și Catalin Saizescu, nu este un film cu buget de Hollywood sau de Oscar. Este, în schimb, un film care pune mai mult accent pe o poveste și pe dezvoltarea personajelor. Mi-a amintit puțin de Taximetriști, la capitolul ăsta. E o comedie cu foarte multe elemente de dramă. Personajele sunt în pușcărie, până la urmă, deci este cumva de la sine înțeles că cei ce au ajuns acolo au ajuns din cauza unor probleme.

Bine, toți avem poză cu Serghei Mizil...
Bine, toți avem poză cu Serghei Mizil…

Dacă ar fi să critic ceva, ar fi că începutul este puțin mai greoi. Până ajungem la o oarecare acțiune care să-ți stârnească interesul durează ceva. Dar asta am observat că este stilul filmelor romaneșți. Nu-ți arată din primul cadru punctul culminant că să-ți stârnească interesul, apoi se apucă să-ți povestească cum s-a ajuns acolo. Nu, filmele romaneșți iți încearcă răbdarea și te fac să lucrezi pentru a te putea bucura de un punct culminat reușit și un deznodământ împlinitor.

Făcând abstracție de acest aspect, filmul este unul reușit. Ajungi să te atașezi de personaje destul de ușor, le compătimești, te identifici cu ele sau le urăști din prima clipă. Îți stârnesc emoții, ceea ce e bine. Jocul actoricesc este bun. Povestea, cum ziceam și mai sus, este una ce te menține interesat pe tot parcurul filmului (odată ce intri în ea). Este o poveste inspirată din fapte reale, conform spuselor regizorului Catalin Saizescu, pățită chiar de un prieten de-ai acestuia. Însă, desigur, povestea originală s-a terminat altfel (cam pe la jumatea filmului, aș zice). De dragul artei, scenariul final a trebuit modificat puțin pentru a putea fi ecranizat. În special finalul. Care, să zic că a fost puțin inspirat din Victory (Drumul Spre Victorie, 1981). Și alte scene pot zice că au fost inspirate mai mult sau mai puțin.

Q&A Cu Cast-ul filmului Visul
Q&A Cu Cast-ul filmului Visul

Ne apropiem de o conzluzie

Filmul Visul are totuși influențe de filme occidentale, cum ar fi un cameo: pe Irina Margareta Nistor. Pe lângă ea, mai avem și alte nume cunoscute pe care vi le-am enumerat mai sus. Însă starul filmului rămâne Serghei Mizil. Dacă ziceam mai sus că pe lângă partea comică, există și puțină dramă în viețile personajelor, acest lucru nu se aplică și lui Fane Măreț, personajul lui Serghei. De fiecare dată când era el pe ecran, se rădea. It was great.

Au fost și câteva lacune pe ici pe colo, câteva greșeli de continuitate dar nimic care să strice atmosfera. Este, cum ziceam, un film românesc cu buget românesc. Putem trece cu vederea micile greșeli, căci la final avem un produs bun. Am râs cu poftă la multe dintre scene, m-am atașat de personaje, m-am bucurat odată cu ele.

În concluzie, Visul este un film ce merită văzut, deci vă invit să faceți asta oricând aveți ocazia.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.