Vizionar de la Domeniul Aristiței – vinuri de pe Valea Nicovani

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Chiar trecuse mult de la ultima degustare de vinuri marca AsBO.ro și dictionarculinar.ro. Bine, nu chiar așa de mult. Că din fericire am reușit să reluăm programul nostru normal. Adică una pe lună. Și chiar dacă august nu este cea mai propice lună pentru orice, căci este foarte cald și multa lume e plecata prin concedii, iată că am reușit să ne mobilizam și să o punem de-o degustare de vin. Protagonistul acesteia a fost gama de vin Vizionar, de la crama Domeniul Aristiței. Pe care le-am asociat, as usual, cu brânzeturile din gama Delaco.

Domeniul Aristiței - Gama Vizionar  & brânzeturi Delaco
Domeniul Aristiței – Gama Vizionar & brânzeturi Delaco

Dar ce mai încoace și-n colo, hai să vă zic cum a decurs seara, că doar de asta suntem aici, no?

Brânzeturi cum se…cuVin #39 la Ribs House

Poza asta de grup e de la final, dar o pun acum, fară vre-un motiv întemeiat
Poza asta de grup e de la final, dar o pun acum, fară vre-un motiv întemeiat

Am făcut 39 de ediții din acest minunat proiect. Multe dintre acestea le-am ținut la Ribs House, deoarece este o locație foarte primitoare. Ne lasă să ne facem „de cap” în sala de evenimente. Și mie îmi place că mergem acolo. Știți de ce? Că au o mâncare foarte bună. Și eu sunt un gurmand. Desăvârșit. Adică îmi place să mănânc mâncare. Vedeți corelația? De data asta mi-am luat o salată. Că încerc să mănânc mai sănătos, sau ceva. A fost surprinzător de bună. Cu toate asta, am regretat puțin când am văzut porțiile de coaste ale colegilor mei bloggeri. Dar hey, ce poți face. Nu mă pot plânge ce-i drept, am avut vinuri și brânzeturi delicioase cu care să-mi astâmpăr poftele. Și că veni vorba…

Vinurile de la Domeniul Aristiței

Pentru a ne povesti despre vinurile de la Domeniul Aristiței am avut-o lângă noi pe Anca Nică, director de vânzări. Ne-a povestit puțin din istoria cramei. Cum că deși Aristița nu e un nume așa comun, este în familie de vreo 3 generații. Crama este situata în zona Dealu’ Mare, zonă cunoscută pentru vinurile roșii. Mai exact, crama Domeniul Aristiței este situată în Valea Nicovani, lângă Valea Călugărească.

Este de asemenea o vie relativ tânără, replantată acum 4 ani. Domeniul Aristiței are 4 ha de viță de vie proprie și 12 ha în arendă. Oenologul lor este Cristian Tudor, ar cărei amprentă apare chiar pe eticheta sticlelor de vin. Deci putem spune că și-a pus amprenta pe vin, și la propriu și la figurat. Ba-dum-tsss. Trecând peste umorul meu inegalabil, să vedem combinațiile serii de care ne-am bucurat:

Domeniul Aristiței Vizionar Riesling Rhin + Camembert

Riesling-ul de Rhin nu este un soi foarte des întâlnit în Romania, deoarece necesită niște condiții mai speciale. Cu toate astea, îl găsim în colecția Vizionar de la Domeniul Aristiței. Este un vin nu foarte mineral, cu o culoare galben-verzui foarte drăguță, un gust proaspăt. Are o aciditate ridicată (5-6) și un respectabil 14% alc./vol. Merge de minune servit rece, mai ales vara. L-am combinat cu Camembert Ile de France. O brânză originară din Franța dacă nu v-ați prins, făcută din lapte de vacă. Moale și cremoasă, cu o culoare galbenă. Gust vag, dulceag de ciuperci. Coaja este și ea comestibilă. O brânză cu mucegai alb, cu un miros inițial relativ slab dar care se intensifică pe parcursul maturării. A fost o combinație relativ reușită, aciditatea vinului completând gustul puternic al brânzei

Domeniul Aristiței Vizionar Chardonnay + Irish Cheddar + Aperifrais

Dar ce e asta? Un vin și două brânzeturi? Incredibil. Despre Chardonnay v-am tot zis, este practic cel mai popular vin, la nivel mondial. Cel din gama Vizionar are o culoare galben pai, nu este baricat și are un post gust foarte aromat. Aaa da, și tot 14% alc/vol. Asocierea principală a fost cu Irish Cheddar, brânza aia de o culoare portocalie foarte intensă. O brânză tare, din lapte de vacă pasteurizat, cu un gust untos și aromă de alune, ușor înțepătoare. Are o textură fărâmicioasă și se topește în gura, deși de obicei e tare. Pe același platou am mai avut și Aperifais, tot de la Delaco. Și deși nu pare, erau doua tipuri diferite. Deci un vin la 3 brânzeturi? Aperifais este o cremă de brânză cu diverse condimente pe ea. Cei de la Delaco o promovează că pe o „gustare” pentru petreceri, de asta vine deja porționată și aranjată frumos cu câte 20 de bucățele în ambalaj. Exista însă 3 tipuri: Aperifrais Italie, cu: cu „topping” de legume (măsline, ceapă, roșii); Aperifrais Provence , cu: ardei roșu, mix piper (alb, negru, verde), cuișoare, busuioc, cimbru, arpagic; și Aperifrais Cote D’Azur cu „topping” de ardei, ceapă, oregano, busuioc, usturoi, roșii, pătrunjel, piper, măsline verzi.

Domeniul Aristiței Vizionar Cupaj alb (Sauvignon Blanc + Chardonnay + Riesling Rhin + Muscat Ottonel) + Emmentaler Delaco

Vinul cu numărul 3, tot un alb, defapt un cupaj alb, 30% Sauvignon Blanc, 20% Chardonnay, 20% Riesling de Rhin și 30% Muscat Ottonel. Un vin sec, cu arome puternice și o culoare gălbuie. Din nou, merge de minune servit rece. Și cu același grad de 14% alc/vol. În combinație cu Emmentaler de la Delaco, O brânză tare din lapte de vacă pasteurizat. Are un gust ușor acid și aromă fructată cu nuanțe de nucă. Au mers de minune împreună.

Rose (Burgund si Fetească Neagră) + Bavaria Blu

Și al 4-lea vin a fost tot un cupaj, de data asta din 30% Burgund și 70% Fetească Neagră. A fost un vin Rose, care la fel, e minunat servit rece vara. Are o culoare ce duce puțin spre cupru dacă mă întrebați pe mine. Și un gust de cireșe, dar nu din alea negre, ci din acelea cu mai multe nuanțe. Și 14% alc/vol. Numai vinuri tari am servit. Lângă Rose am degustat Bavaria Blu, o brânză din lapte de vacă pasteurizat, cu doua tipuri de mucegai atât alb cât și albastru. Este o brânză cremoasa cu un gust intens. La Rose noi de obicei facem poze, deci, vă las poza de la masa mea mai jos.

La Rose facem Poze
La Rose facem Poze

Fetească Neagră + Delaco Creamy Blue + Gran Bavarese

Ultimul dar nu cel din urmă, căci mie îmi plac foarte mult vinurile roșii, a fost o Fetească Neagră din 2020. Un vin destul de tânăr pentru un roșu, cu o culoare sângerie și arome intense de vișine negre și alte fructe asemănătoare. Și de data asta am avut 15% alc/vol, deci cum să nu-ți placă. L-am asociat și pe acesta cu două brânzeturi: Delaco Creamy Blue, o brânză moale cu mucegai nobil, albastru, făcut din lapte de vacă pasteurizat. Aceasta are un gust cremos, smântânos cu nuanțe picante date de mucegaiul mai sus menționat. Și arome de unt și smântână. A doua brânză de pe platou, Gran Bavarese, o brânză tot cu mucegai albastru făcută din lapte de vacă pasteurizat. Cu un gust intens, ușor picant și o aroma fructată. Are o textură cremoasă, lucioasă chiar umedă și ușor sfărâmicioasă.

Combinația Câștigătoare?

Deși mi-au plăcut aproape toate asocierile din seara respectivă, m-am întors la origini și am mers pe preferatele mele all time: vinurile roșii și brânzeturile cu mucegai albastru. Și dacă nu v-ați dat seama, că a fost una singură la degustarea asta, mă refer la asocierea Fetească Neagră + Delaco Creamy Blue + Gran Bavarese. Deși vara merg vinurile albe sau Rose, reci, tot un vin roșu rămâne baza pentru un bărbos ca mine. Iar Feteasca Neagră de la Domeniul Aristiței este un vin puternic, deci putem spune că mă caracterizează. Brânzeturile cu mucegai albastru nu sunt pentru oricine. Am descoperit asta recent, când am pus pe masă câtorva prieteni din ele. Și deși s-au încumetat să le guste, nu au fost impresionați. Și m-au lăsat tot pe mine să le mănânc. Păcat. Pentru ei, gen. Dar da, Creamy Blue și Gran Bavarese sunt niște brânzeturi cu personalitate. Deci și ele mă reprezintă. Asocierea per total a fost una chiar reușită, aș putea zice chiar nobilă.

Mi-a plăcut așa de mult, încât am votat-o și la tombola pe care o facem la finalul fiecărei degustări. Iar zeiță Fortuna a fost de partea mea.

Bărbos fericit că a câștigat un vin de la Domeniul Aristiței și brânzeturi de la Delaco
Bărbos fericit că a câștigat un vin de la Domeniul Aristiței și brânzeturi de la Delaco

Uitați ce fericit sunt. Nu-i așa? Asta în caz că vă întrebați cum puteți satisface un bărbos. Dar asta e alta discuție, pentru alt articol. Momentan ne oprim aici. Mulțumesc pentru atenție, dacă ați ajuns până aici. Până data viitoare, Bărbosul, out!


2 comentarii

Popescu Costinel · 18/08/2021 la 11:40

Bravo! Imi place cum scrii! Nu ca as fi subiectiv :))

    MarianBuzarnescu · 18/08/2021 la 11:42

    Să nu fii predicativ… atunci ar fi mai grav

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.