Hai la Wine Tonic Craiova – festival de vinuri și alte tonice pe 4-5 noiembrie
Update: Urmează a 2-a editie Wine Tonic Craiova, pe 2-3 noiembrie 2024.
Ți se întâmplă uneori să te gândești „Hey, aș bea ceva, dar nu stiu să beau…”? Nu iți face griji, nu ești singurul. Și eu pățesc asta, uneori. Din fericire pentru mine, de câțiva ani tot merg pe la degustări de vinuri. Și alte lichide cu sau fară alcool. Daca ai mai fost pe blogul ăsta, probabil ai citit despre astfel de degustări și poate ți-ai luat de acolo inspirație despre ce vin să bei. Daca ești prima dată aici, salut, eu sunt Marian și sunt alcoolic pasionat de auturi fine. În orice caz, am o veste bună pentru tine: Între 4 și 5 noiembrie se face la Craiova un eveniment super interesant: Wine Tonic. Dacă nu ți-ai dat seama din titlu, este vrba de un festival de vinuri și alte tonice. Sau, dacă vrei, un târg de vinuri și nu numai.
Eu nu am mai participat până acum la un astfel de eveniment, dar cum vă ziceam, tangențe cu băuturile de tot felul am mai avut. Pe lângă degustările de vinuri, am mai fost și la degustări de bere, de cafea și de whisky. Ba chiar sunt Whisky Expert acreditat dar asta e altă poveste.
Am fost la evenimente asemănătoare dar de amploare mai mică. Deoarece târgurile de vinuri, alea oficiale, s-au ținut prin alte orașe mai mari. Iar logistic vorbind, nu am putut ajunge din diverse motive. Însă acum nu mai am nici o scuză, căci Wine Tonic vine la Craiova!
De ce să vii la Wine Tonic Craiova?
Păi, motivul principal este că ai posibilitatea să descoperi și chiar să deguști multe vinuri (și în cazul de față, alte băuturi tonice).
Poți descoperi game noi de care nu știai, sau să aprofundezi ce știai deja. Adică, par example, dacă știi că iți place un anumit soi de vin, poți încerca acel soi de la mai multe crame să vezi care iți place mai mult, fară a fi nevoit să cumperi cate o sticlă de la fiecare.
Sau poți afla informații noi direct de la producători sau de la oameni pasionați. Și să cunoști oameni noi, interesanți. De ce nu, este și un eveniment de networking până la urmă.
Un alt avantaj este că puteți cumpăra produsele (a se citi nu doar vinuri) la preț de listă. Adică mai ieftin decât le-ați găsi în alte locuri.
Înainte să-ți dau câteva sfaturi de „degustat”, hai să-ți zic mai multe despre Wine Tonic Craiova.
Pentru doar 35 de lei cât e biletul pe o zi, poți degusta produse de la peste 35 de crame, importatori și producători de băuturi alcoolice. Practic, unu la leu’. Dar nu te gândi că sunt crame/producători de care nu ai auzit până acum. Sunt nume cu greutate. Eu am degustat vinuri de la câteva crame de pe listă. Despre cele cu care am avut degustări oficiale am și scris. Am să pun link-uri spre articolele alea, că să-ți faci o idee la ce fel de vinuri te poți aștepta:
Crame și producători participanți la Wine Tonic Craiova 2023:
- 1000 Chipuri;
- Alexandrion;
- Averești;
- Avincis;
- Banul Craiovei;
- Basilescu;
- Borbone;
- Budureasca;
- Casa de Vinuri Cotnari;
- Catleya;
- Cepari;
- Chateau Cristi;
- Corcova;
- Cricova;
- Darabont;
- Domeniile Franco-Române;
- Domeniul Bogdan;
- Domeniul Drăgași;
- Dradara;
- Front Spirits;
- Gramofon;
- Jidvei;
- Liliac;
- Măgura Zamfirei;
- Metamorphosis;
- Oprișor;
- Panciu;
- Peter John;
- Prodal 94;
- Purcari;
- ReWine;
- RGP;
- Sarica Niculițel;
- Eliada;
- Strunga;
- Tepaso;
- Vinaltus;
- Vinarte;
- Vînju Mare;
- Familia Vlădoi;
- Wine Point.
Cum ziceam, sigur ai auzit măcar de jumate din producătorii menționați. Poți da click pe numele evidențiate cu albastru că să citești experiența mea cu acele crame.
Programul Wine Tonic Craiova este următorul:
- Sambătă 4 Noiembrie – 12:00 – 20:00
- Duminică 5 Noiembrie – 10:00 – 17:00
Biletele se pot cumpara online. Prețul unui bilet pentru 1 zi este 35 lei, iar un abonament pentru ambele zile este 60 lei.
Sfaturi de degustare de la un profesionist
Ziceam că eu tot degust de câțiva ani buni, așa că îmi permit să iți dau și câteva sfaturi pentru degustare.
În primul rând, totul se face cu măsură. Degustăm, nu bem ca porcii, okay? Parcă ziceau și pe la TV că consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății. Însă consumul moderat și cu cap dăunează doar plictiselii și starirlor proaste.
Băuturile alcoolice, în special vinul, se beau cel mai bine asociate cu mâncare. Deci, în funcție de ce iți place să mănânci, poți să-ți găsești și vinul preferat. Sau măcar să îl asociezi cu niște alimente specifice (vezi mai sus asocierile cu brânzeturi spre exemplu). Ideea este că, dacă și mănânci ceva, nu o să suferi de afectele negative ale consumului de alcool.
Hidratarea este de asemenea importantă. Mahmureala de cele mai multe apare din cauza dezhidratarii. Ideal ar fi ca după fiecare unitate de alcool consumată (o bere, un pahar de vin, o măsură de tărie, un cocktail) să bei un pahar cu apă. Asta e formula magică pentru a nu avea dureri de cap a doua zi.
Daca vrei să deguști mai multe tipuri de alcool, planifică-le ca atare. Spre exemplu, vinul se bea în ordinea alb > rose > roșu. Dacă vrei să treci prin toate culorile, ar fi indicat să respecți această ordine, din mai mulți factori pe care nu o să îi enumăr acum. Probabil am scris despre asta în unul dintre aricolele alea pe care tot le menționez mai sus. Poți căuta pe acolo explicația :).
Și la sfârșit să nu uitați motivul pentru care consumăm aceste băuturi. Ideal ar fi să le consumăm de bucurie, în compania prietenilor. Dar nu o să iți zic eu cum să-ți trăiești viața.
Cam atât, momentan. Ne vedem la Wine Tonic Craiova???
0 comentarii