Ferma Măgureni-mai multe vinuri bio la Brânzeturi cum se cuVin #33

Publicat de MarianBuzarnescu pe

Mai știți cum vă ziceam eu că am băut niște vinuri bio acum ceva timp? Ei bine, am avut ocazia să repet experiența, de data asta cu alte soiuri de vinuri de la Ferma Măgureni. Bineînțeles, tot în cadrul degustărilor de vinuri marca AsBO.ro și dictionarculinar.ro. Cu care v-am obișnuit deja. Proiectul a ajuns deja la ediția cu numărul #33. Deci chiar ne plac vinurile. Și brânza. Mai ales împreună.

În orice caz, pe lângă faptul că suntem niște gurmanzi desăvârșiți, am început să cunoaștem detalii despre procesul de vinificație și despre vinuri, cum se beau, de ce se beau etc. Unii dintre noi chiar s-au apucat de făcut mastere în domeniu. Dar nu despre ei este vorba azi. Azi e vorba despre vinurile bio, care sunt mai greu de obținut decât vinurile normale. Tocmai pentru a rămâne bio, unele tehnologii nu pot fi folosite la creșterea și întreținerea viței de vie și la procesul de vinificație și îmbuteliere. De aici apare riscul de a avea o recoltă mai mică din cauza factorilor de mediu. Cu toate astea, există modalități bio de a avea grijă de viță și cei care se încumetă să producă vinuri bio, au satisfacția de a face un produs mai sănătos. Și mai atractiv pentru hipsteri, probabil. Dar partea aia cu sănătatea e cea importantă. Un astfel de producător de vinuri bio este Ferma Măgureni.

 Vinuri bio de la Ferma Măgureni pregătite pentru degustare.
Vinuri bio de la Ferma Măgureni pregătite pentru degustare.

Cine sunt cei de la Ferma Măgureni?

Crama ce poartă numele de Ferma Măgureni a fost infiintată în anul 2009. Aceasta se întinde pe o suprafață de 100 hectare dintre care 20 constituie podgoria. Este situată în comuna Gusoeni, jud. Vâlcea, undeva în Dealurile Olteniei. Fiind în zona Drăgășani, nu pot lipsi soiurile autohtone: Tămâioasă Romanească, Negrul de Drăgășani și Crâmpoșia Selecționată. Pe lângă astea tradiționale, pe care le iubim că’s ale noastre, Ferma Măgureni mai cultivă și soiuri de origine franțuzească: Sauvignon Blanc, Pinot Gris și Cabernet Sauvignon.

Pentru a păstra partea bio din „vinuri bio”, nu se folosesc chimicale la tratarea viței de vie. În schimb, drept îngrășământ se folosește compostul de grajd. Iar ca să înlăture mana și dăunătorii, se apelează tot la soluții naturiste: lapte de vacă, extracte de urzică sau ienupăr ș.a.m.d. Reprezentantul Fermei Măgureni, Victorian Saftescu, ne-a dat mai multe informații despre cramă și vinurile aferente.

 Victorian Saftescu vorbindu-ne despre vinurile de la Ferma Măgureni
Victorian Saftescu vorbindu-ne despre vinurile de la Ferma Măgureni

Ce vinuri și brânzeturi au fost pe mesele noastre?

În ordinea numărului de pe tricou:

  • Cramposie Selectionata sec + Camembert Ile de France,
  • Pinot Gris sec + Emmentaler Delaco,
  • Sauvignon Blanc sec + Mozzarella Dealco,
  • Rose Cabernet Sauvignon demisec + Gouda Delaco D’Exceptie,
  • Tamaioasa Romaneasca demisec + Maasdam Delaco D’Exceptie,
  • Negru de Dragasani sec + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Hai noroc!
Hai noroc! Foto credit: Gabi Radoi

Deoarece expertul nostru în brânză, Alin Sintimbrean a fost absent, ștafeta a fost preluată de Daniel. El și Victorian au gândit problema și au venit cu combinațiile mai sus menționate. Ideea unei degustări reușite este ca vinul și mâncarea, în cazul nostru brânzeturile Delaco, să se completeze reciproc și să accentueze aromele unul altuia. Vorbim aici de o degustare ca la carte. În mod normal, producătorii de vinuri ar alege vinurile în așa fel încât acestea să se facă remarcate. Și vice-versa. Trebuie găsit un echilibru. Este o artă, pe undeva pe acolo. Și uneori îți iese mai bine, alteori nu.

Dar chiar dacă totul merge bine și combinațiile sunt alese cum trebuie, intervine și partea umană. Avem gusturi diferite. Unora le plac aromele mai puternice, alții preferă chestii mai soft. Și tocmai de asta, acum eu trebuie să-mi aleg un favorit, pentru că mi-ar luă prea mult să vă zic de toate cele 6 împerecheri. Așa că medalia din această seară merge la…

Tămâioasă Românească demisec + Maasdam Delaco D’Excepție

Tămâioasa Românească este un soi românesc, tradițional. Se preconizează că cultivarea tămâioasei datează de acum 2000 de ani. Isus era încă în viață atunci. Și este un soi specific zonei Drăgășaniului care face parte din gama muscat. Cei de la Ferma Măgureni îl vinifică între-un demisec foarte aromat. Fac asta lăsându-l pe coajă timp de trei ore, îndeajuns încât vinul să-și ia aromele bogate din coajă de strugure, dar nu destul de mult încât să prindă prea multă culoare. Pe de altă parte, tămâioasă are niște arome foarte îmbietoare: fân cosit, piersică, fagure de miere, care îți cuprind simțurile din clipa când ai desfăcut sticla și turnat în pahar, până când îi simți atingerea catifelată pe gâtlej.

La un vin așa aromat, Daniel a ales Masdam Delaco D’Excepție, o brânză din lapte de vacă, maturată cel puțin 4 săptămâni. Masdam-ul este versiunea olandeză a emmental-ului. Deci e o brânză „cu găuri” ca aia din Tom și Jerry. Masdam-ul este mai moale decât emmentalul datorită umidității mai ridicate. Are un gust ușor acid, dulceag, fructat cu tentă de nucă. S-a potrivit de minune combinația asta, drept urmare o încoronez că regina serii.

 Oameni fericiți după degustare
Oameni fericiți după degustare

Toate astea s-au întâmplat la Oxygen, locația aia super blanao din centrul Craiovei unde am mai făcut evenimente, inclusiv blogmeet-ul nostru aniversar.

Toată lumea era fericită, unii mai mult pentru că au câștigat câte un vin și o brânză la tragerea la sorț (inclusiv eu), alții doar pentru că s-au putut bucura de o degustare reușită. Cu vinul ăla parfumat și brânză delicioasă, cuprinși de „pasiuni” pentru „lacrimile de luna” (astea-s gamele de la Fermă Măgureni, în caz ca nu v-ați prins).

Dacă vrei să citești despre o altă degustare la care am participat mai recent, îți recomand articolul ăsta despre Sâmburești.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.